Declaraţia privind mesajele oficialilor ungari, adoptată de Comisia de politică externă a Camerei

Deputaţii din Comisia de politică externă au adoptat, marţi, cu 12 voturi "pentru", niciun vot împotrivă şi nicio abţinere, textul declaraţiei prin care Camera Deputaţilor deplânge folosirea în scopuri politice a zilei de 15 martie şi consideră inacceptabile declaraţiile unor lideri ungari.

22 afișări
Imaginea articolului Declaraţia privind mesajele oficialilor ungari, adoptată de Comisia de politică externă a Camerei

Declaraţia privind mesajele oficialilor ungari, adoptată de Comisia de politică externă a Camerei (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Declaraţia urmează să fie citită în plen şi supusă votului final.

Preşedintele Comisiei de Politică Externă, deputatul UDMR Atilla Korodi, a declarat, după şedinţă, că textul declaraţiei a fost adoptat de către comisie, nefiind un text al PNL.

"Este un text la care s-a lucrat foarte mult, au contribuit multe persoane din comisie", a spus Korodi.

El a precizat că UDMR crede că ar fi fost corect ca preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, să prezinte o declaraţiepe această temă, aşa cum a procedat şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană.

Korodi a arătat că UDMR a lucrat la o parte a textului, respectiv la cea în care se subliniază că relaţiile dintre România şi Ungaria trebuie construite în continuate, dar nu îşi poate însuşi textul în ansamblu.

"Nu putem însuşi declaraţia. Credem că facem un gest care e mult exagerat în comparaţie cu ceea ce s-a întâmplat, pentru că nu Parlamentul Ungariei a vorbit de 15 martie. De aceea credem că ar fi fost mult mai echilibrat să existe o similitudine şi acelaşi nivel de abordare", a mai spus Korodi.

Deputaţii USL membri ai Comisiei de Politică Externă s-au întrunit, marţi dimineaţă, şi au adoptat textul declaraţiei în baza faptului că aveau întrunit cvorum de şedinţă (13 din 25 de membri), preşedinte de şedinţă fiind vicepreşedintele Comisiei, deputatul PSD Manuela Mitrea.

Astfel, în favoarea declaraţiei s-au pronunţat toţi deputaţii USL, cărora li s-a adăugat şi deputatul PDL Octavian Bot, care este din Transilvania şi care s-a pronunţat în favoarea adoptării unei astfel de declaraţii.

În momentul în care au venit la sala de şedinţe şi deputaţii din arcul guvernamental, aceştia au încercat să conteste votul, dar nu au reuşit. La sala de şedinţe a venit inclusiv liderul de grup al PDL, Mircea Toader, pentru a-l convinge pe Octavian Bot să îşi schimbe votul.

În urma unei pauze de consultări, deputaţii din arcul guvernamental au acceptat votul dat de deputaţii USL, cărora li s-a alăturat şi Octavian Bot, ei acceptând totodată că declaraţia a fost adoptată de comisie.

Potrivit declaraţiei adoptate, "Camera Deputaţilor, având în vedere excelentele relaţii româno-maghiare, deplânge faptul că s-a încercat folosirea în scopuri politice a sărbătorii de 15 martie şi, în cadrul unor manifestări publice desfăşurate în România, unii demnitari maghiari au folosit o retorică politică cu accente naţionaliste străine idealurilor UE şi lumii moderne".

"Camera Deputaţilor consideră că sunt inacceptabile declaraţiile unor oficiali maghiari cu privire la autonomia teritorială bazată pe criterii etnice. Camera Deputaţilor reafirmă că relaţiile dintre România şi Ungaria, aşezate de providenţă una lângă cealaltă, menite a colabora pe toate planurile şi de a fi partenere în cadrul NATO şi UE, trebuie să fie guvernate de bună vecinătate şi convieţuire ale lumii democratice", se precizează în declaraţie.

Declaraţia prevede şi că România militează pentru relaţii de bună vecinătate şi pentru relaţii bilaterale echitabile şi pragmatice, spre beneficiul părţilor.

Totodată, în declaraţie se apreciază că buna vecinătate şi respectul reciproc, precum şi colaborarrea între România şi Republica Ungară corespund intereselor celor două popoare şi se recunoaşte că minorităţile naţionale constituie o parte integrantă a societăţii din statul în care trăiesc.

În declaraţie se consideră şi că experienţele pozitive ale cooperării româno-ungare, prin şedinţe comune de guvern şi reuniuni parlamentare comune, trebuie continuate şi în viitor, ca un fundament al relaţiilor bilaterale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici