Video DECLARAŢIA ZILEI | Iohannis: Tocmai persoanele care au probleme cu legea vor să facă legea în justiţie

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, în discursul de miercuri de la bilanţul pe 2018 al Ministerului Public, că procurorii au o misiune grea, deoarece persoanele care au probleme cu legea vor să facă legea în domeniul justiţiei, iar atacurile asupra magistraţilor au devenit tot mai virulente.

307 afișări

„A devenit deja o tradiţie să participi la prezentarea raportului anula de activitate al Ministerului Public. Înainte de toate, vreau să vă felicit pentru rezultatele muncii depuse pe întreg parcursul anului trecut. 2018 a fost un an plin cu multe provocări în care subiectele legate de domeniul justiţiei au continuat să facă agenda publică. Au continuat să fie în topul agendei publice din cauza insistenţei obsesive a actualei majorităţi de a interveni politic, tocmai a cărei independenţă trebuie garantată. (...) Această misiune a Ministerului Public nu e deloc una uşoară, cu atât mai mult cu cât în ultimii ani atacurile la adresa procurorilor au devenit din ce în ce mai virulente, când tocmai persoanele care au probleme cu legea vor să facă legea în domeniul justiţiei atunci însăşi temelia statului e ameninţată”, a spus preşedintele Iohannis, în discursul de la bilanţul pe 2018 al Parchetului General.

Totodată, şeful statului a mai menţionat că Ministerul Public a tras un semnal de alarmă şi şi-a manifestat disponibilitatea de a explica Guvernului şi Parlamentului adevăratele probleme din sistemul judiciar.

„Din păcate, opţiunea parlamentarilor a fost să ignore recomandările Comisiei de la Veneţia din raportul MCV şi ale magistraţilor. Guvernul insistă în folosirea abuzivă a OUG, care vedem că produce efecte profunde şi grave în interiorul sistemului de justiţie. Afectarea procurorului şi judecătorului, tentativa de control politic asupra unor parchete, intenţia de a spori atribuţiile Secţie speciale. Toate astea reprezintă motive serioase de îngrijorare. Transpunerea recomandărilor din MCV, Comsiia de la Veneţia şi GRECO nu e facultativă, dar cei de la putere preferă să le ignore”, a mai subliniat Iohannis.

Preşedintele României a vorbit şi despre statutul reprezentanţilor parchetelor: „Statutul procurorilor a fost sub asaltul influenţei politice, care este partizană şi schimbătoare. În ciuda acestui atac şi a încercării subordonării procurorilor, idealurile, principiile şi normele trebuie să rămână în itneresul justiţiei şi a valorilor europene. Vocea dumneavoastră trebuie să fie ascultată, mai ales atunci când îndeplinirea misiunii pe care o aveţi este îngreunată sau chiar pusă în pericol. Românii îşi doresc o ţară mai bună. Au nevoie de siguranţa oferită de domnia legii, indiferent de funcţii, statut social sau putere financiară. Românii îşi doresc o ţară fără corupţie”, mai spune Iohannis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici