Deputat al comunităţii evreieşti din România: Nu concep asimilarea preşedintelui României cu unii dintre cei mai odioşi criminali din istorie

Silviu Vexler, deputat al comunităţii evreieşti din România, a afirmat că nu poate accepta, indiferent de context, gestul asimilării şefului statului cu unii dintre cei mai odioşi criminali din istoria umanităţii, respectiv comandanţii lagărelor de concentrare.

3601 afișări
Imaginea articolului Deputat al comunităţii evreieşti din România: Nu concep asimilarea preşedintelui României cu unii dintre cei mai odioşi criminali din istorie

Deputat al comunităţii evreieşti din România: Nu concep asimilarea preşedintelui României cu unii din cei mai odioşi criminali din istorie

„Din nou, observ cum un politician român foloseşte un element din cea mai cumplită perioadă a istoriei umanităţii şi îl trivializează prin utilizarea într-un context nepotrivit. Doamna Lia Olguţa Vasilescu putea şi trebuia să găsească orice altă comparaţie pentru mesajul pe care a dorit să îl transmită. Este complet inacceptabil ca un înalt demnitar al Statului Român să folosească astfel de formulări. Trivializarea acestei perioade întunecate din istorie, care reprezintă o suferinţă ce nu poate fi descrisă în cuvinte, este un element deosebit de periculos”, a scris Silviu Vexler, duminică pe Facebook.

Acesta a precizat că trebuie să înceteze orice încercare de a introduce în discursul politic şi în campania electorală lucruri legat, direct sau indirect de comunităţile evreieşti şi de memoria victimelor Holocaustului.

„Nu pot să accept, indiferent de moment şi context, gestul nepermis de asimilare a Preşedintelui României cu unii dintre cei mai odioşi criminali din istoria umanităţii - comandanţii lagărelor de concentrare.
Toate încercările de a introduce, direct sau indirect, evreii, comunităţile evreieşti, relaţiile cu Statul Israel, memoria victimelor Holocaustului şi drama Holocaustului în sine, cu tot ceea ce a însemnat ea, ca elemente în discursul politic şi campania electorală trebuie să înceteze. «Orori care s-au întamplat la Auschwitz ori Sobibor, în câmpurile de la Bug, prin deportările din Transnistria, pogromurile ori trenurile morţii nu cred că au vreun verb, în vreuna din limbile pământului, care să poată exprima prejudiciul pe care l-au adus umanităţii însăşi»”, a completat deputatul minorităţilor evreieşti.

Lia Olguţa Vasilescu a declarat că preşedintele Klaus Iohannis probabil deja se vede „şef de lagăr de concentrare” unde ar fi închişi social-democraţii, pentru reeducare. Afirmaţia vine în contextul în care şeful statului a spus în mai multe rânduri că e în război cu PSD.

În acest context, organizaţia ActiveWatch a anunţat că va sesiza Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) şi Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) în legătură cu declaraţiile Liei Olguţa Vasilescu care a spus că preşedintele Klaus Iohannis deja „şef de lagăr de concentrare”.

Ulterior, Olguţa Vasilescu a anunţat că îşi cere scuze public, în cazul în care cineva a înţeles altceva prin afirmaţia pe care a făcut-o despre Klaus Iohannis. Şeful de campanie al PSD a precizat că nu a vrut să lezeze sentimentele comunităţii evreieşti, care a fost cea mai afectată de ororile naziste.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici