Deputatul PSD Angel Tîlvăr, noua nominalizare pentru funcţia de ministru al Românilor de Pretutindeni. El a primit aviz pozitiv

Deputatul PSD Angel Tîlvăr a primit, luni, aviz pozitiv pentru postul de ministru delegat al Românilor de Pretutindeni din partea comisiilor parlamentare de specialitate, după ce primul candidat pentru această funcţie, Adrian Anghel, a fost respins.

962 afișări
Imaginea articolului Deputatul PSD Angel Tîlvăr, noua nominalizare pentru funcţia de ministru al Românilor de Pretutindeni. El a primit aviz pozitiv

Deputatul PSD Angel Tîlvăr, noua nominalizare pentru funcţia de ministru al Românilor de Pretutindeni (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Angel Tîlvăr a primit aviz pozitiv din partea comisiilor reunite pentru românii de pretutindeni, după ce a primit 18 voturi "pentru", 7 "împotrivă" şi o abţinere.

Prima propunere pentru funcţia de ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni a fost senatorul PSD de diaspora Adrian Anghel.

Acesta a decis să se retragă după ce a primit aviz nefavorabil.

Angel Tîlvăr a declarat că nu este "adeptul lucrurilor spectaculoase", ci al "lucrurilor făcute temeinic, judicios".

El a mai spus că, în opinia sa, este nevoie de "mai puţină creativitate" şi de "mai mult lucru făcut temeinic".

În ceea ce priveşte bugetul, Tîlvăr a afirmat că, în condiţiile în care bugetul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni a scăzut de la 10 milioane de lei la 4,9 milioane de lei pentru anul viitor, ar putea găsi înţelegere pentru sprijinirea "ideilor bune".

Referitor la obiective, deputatul PSD a enumerat contribuţia la afirmarea identităţii românilor de pretutindeni, păstrarea şi îmbogăţirea patrimoniului cultural românesc pe plan extern, promovarea elitelor româneşti, precum şi păstrarea identităţii lingvistice a românilor de pretutindeni.

Totodată, el a explicat că mass-media este "un instrument extraordinar de eficace pentru afirmarea identităţii culturale a românilor de pretutindeni".

Întrebat dacă susţine votul prin corespondenţă, Tîlvăr a afirmat că va susţine "votul care să dea posibilitatea tututor românilor să-şi exercite dreptul de a alege fără niciun fel de îngrădire".

În ceea ce priveşte Congresul Românilor de Pretutindeni, Tîlvăr a spus că va face "tot ce ţine" de el pentru ca acest eveniment să se întâmple, iar modalitatea de desemnare a delegaţilor va fi convenită împreună cu parlamentarii. 

Totodată, el a spus că va susţine proiectul din Camera Deputaţilor privind reducerea taxelor consulare.

Premierul Victor Ponta l-a nominalizat pe deputatul PSD Angel Tîlvăr pentru funcţia de ministru al Românilor de Pretutindeni, în locul lui Adrian Anghel, care a fost respins de comisiile parlamentare, a anunţat, luni, în plen, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Miron Mitrea.

Mitrea a spus că Birourile Permanente ale celor Camere se vor reuni la ora 17.00 pentru a primi această propunere, urmând ca Angel Tîlvăr să fie audiat de comisii parlamentare la ora 17.15.

În prezent, Angel Tîlver este preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor.

Mircea Lubanovici, preşedintele comisiei pentru românii din afara graniţelor a declarat, luni, că după verificarea listei de prezenţă s-a stabilit că au votat 24 de parlamentari, astfel că Adrian Anghel a primit un aviz negativ pentru portofoliul de ministru delegat pentru românii de pretutindeni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici