Dezbatere pe tema închiderii hipermarketurilor în week-end, la comisie în Camera Deputaţilor

Reprezentanţii hipermarketurilor au respins, miercuri, la Comisia de agricultură, ideea închiderii hipermarketurilor în week-end, arătând că ar însemna distrugerea vânzărilor, în timp ce reprezentantul micilor producători a spus că închiderea acestora duminica ar fi o şansă pentru producătorul român.

2631 afișări
Imaginea articolului Dezbatere pe tema închiderii hipermarketurilor în week-end, la comisie în Camera Deputaţilor

Dezbatere pe tema închiderii hipermarketurilor în week-end, la comisie în Camera Deputaţilor (Imagine: Petrica Tanase/Mediafax Foto)

Deputaţii din Comisia de agricultură au continuat dezbaterea privind modificarea legii de comercializare a produselor alimentare, cei mai mulţi pronunţându-se pentru găsirea de soluţii astfel ca şi producătorii români să aibă acces la vânzarea produselor în hipermarketuri.

Deputatul PNL Marin Anton intenţionează să propună un proiect care să prevadă ca supermarketurile să fie închise în week-end, începând de sâmbătă de la ora 14.00 până luni dimineaţă, pentru a încuraja produsele româneşti care se vând în pieţe, însă mai mulţi deputaţi din Comisia de agricultură au rezerve că o astfel de reglementare va fi adoptată. Anton a ridicat şi problema scurtării termenelor de plată ale hipermarketurilor.

Sorin Minea, preşedintele Romaliment, a spus, la dezbaterea de miercuri, că nu este de acord cu închiderea hipermarketurilor în week-end şi cu termene de plată scurtate, deoarece duce la "distrugerea vânzărilor" şi a arătat că preferă o piaţă fiscalizată şi îi este frică să lucreze la negru.

"Nu suntem de acord cu închiderea şi termene de plată scurte, pentru că suntem într-o piaţă chinuită şi ar însemna distrugerea vânzării. La ora actuală suntem într-o perioadă de criză şi piaţa neagră concurează cu piaţa albă din ce în ce mai puternic", a afirmat Minea.

Delia Nica, preşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, a spus că micii producători români se plâng că nu au acces în hipermarketuri deoarece este greu ca acestea să preia "50 kg sau 100 kg sau 10-50 de porci sau 2 oi din curtea cuiva".

"Problema este că atunci când închei un contract de cumpărare, de exemplu, de mere, să ne spună producătorul respectiv că atunci când plouă nu vine nimeni să-i încarce marfa în camion ca să ne-o trimită la raft. Ori noi nu putem la raftul respectiv să punem o etichetă: «Astăzi nu putem să vă livrăm mere»", a arătat Delia Nica.

"Trebuie întotdeauna să fie producătorii mici organizaţi în organizaţii foarte mari, aşa cum există peste tot în Europa", a adăugat Nica.

Ea a arătat că clientul este cel care comandă marfa şi spune "ce doreşte să aibă în fiecare zi să-şi pună în coşul de cumpărături". "Cel mai mic preţ de pe raft este singura politică pe care putem să o avem, în condiţii de securitate sanitar-veterinară maximă", a adăugat Nica.

Dorin Cojocaru, preşedintele patronatului laptelui, a spus că el face parte dintre cei care muncesc de dimineaţa până seara şi îşi fac cumărăturile în week-end de la hipermarket şi că trebuie lăsat consumatorul să-şi aleagă de unde îşi cumpără produsele.

În replică, Alin Buzescu, preşedintele Confederaţiei Asociaţiilor ţărăneşti din România, a spus că sunt 9 milioane de români din mediul rural care au producţie din care pierd mai mult de jumătate pentru că nu reuşesc să o vândă, nu au acces în hipermarketuri.

"Închiderea hipermarketurilor sâmbăta de la ora 14.00 şi duminica ar fi o soluţie pentru a reda producătorului român ce merită cu privire la munca pe care o depune. (...) Nu reuşim să intrăm în supermarketuri. Acolo sunt o sumedenie de contracte confidenţiale pe care supermarketurile le au cu furnizorii, se impun preţurile la diverse produse", a spus Buzescu.

El a susţinut că producătorii români au certificare ecocalitate şi furnizează produse de calitate mai bună.

Deputaţii din Comisia de agricultură au criticat faptul că producătorii români nu au acces în hipermarketuri, că "au o relaţie de vasalitate cu hipermarketurile" şi au arătat că trebuie găsite soluţii pentru rezolvarea acestor probleme, însă cei mai mulţi nu au susţinut ideea închiderii hipermarketurilor în week-end.

Membrii Comisiei de agricultură urmează să întocmească în trei săptămâni o propunere legislativă de modificare a legii 322/2009 şi să aibă discuţii şi cu Consiliul Concurenţei, reprezentanţii Ministerului Agriculturii pe această temă.

Dacă va fi inţiată o modificare a legii 322/2009 privind comercializarea produselor alimentare, atunci aceasta va trebui discutată mai întâi în Senat, care este prima Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind decizională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici