DNA cere Tribunalului Bucureşti arestarea şefului RA-APPS, pentru cumpărare de influenţă

Procurorii DNA cer Tribunalului Bucureşti, joi, arestarea preventivă a directorului RA-APPS, Georgian Gabriel Surdu, în dosarul în care este acuzat de intervenţii la şeful CJ Buzău pentru ca firma lui să obţină un contract pentru lucrări de canalizare în valoare de aproape 11 milioane de euro.

421 afișări
Imaginea articolului DNA cere Tribunalului Bucureşti arestarea şefului RA-APPS, pentru cumpărare de influenţă

DNA cere Tribunalului Bucureşti arestarea şefului RA-APPS, pentru cumpărare de influenţă (Imagine: Shutterstock)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au reţinut miercuri pe directorul Regiei Autonome - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), Georgian Gabriel Surdu, pentru cumpărare de influenţă.

Dosarul în care procurorii cer arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Gabriel Surdu a ajuns joi, în jurul orei 11.00, la Tribunalul Bucureşti, care va decide dacă directorul RA-APPS va sta în arestat preventiv, în arest la domiciliu sau va fi cercetat în libertate, sub control judiciar.

În acelaşi dosar, procurorii anticorupţie desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de Marian-Cristinel Bîgiu, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău la data faptelor, în prezent suspendat, acesta fiind suspectat de trafic de influenţă.

Potrivit anchetatorilor, în vara anului 2013, în contextul unei întâlniri pe care au avut-o într-un restaurant din Bucureşti, Georgian Gabriel Surdu i-ar fi solicitat lui Cristinel Bîgiu să-i faciliteze obţinerea unor contracte de lucrări publice în judeţul Buzău, pentru SC Construct Co Group SRL, firmă pe care directorul RA-APPS o administra printr-un intermediar. Surdu i-ar fi promis lui Bîgiu că îi va da 8% din valoarea contractului, respectiv 878.222,47 de euro, în schimbul intervenţiei sale la primarul comunei Ghergheasa, pentru câştigarea licitaţiei.

"Suspectul Bîgiu Marian Cristinel a fost de acord cu cererea inculpatului Surdu Gabriel Georgian şi i-a promis acestuia din urmă că-l va sprijini să obţină un contract de lucrări pentru firma respectivă, într-o comună de pe raza judeţului Buzău. La rândul său, inculpatul Surdu Gabriel Georgian i-a promis preşedintelui Consiliului Judeţean Buzău că-i va remite, 8% din valoarea contractului, în schimbul intervenţiei sale pe lângă primarul localităţii respective, în vederea câştigării licitaţiei", arată procurorii DNA, în ordonanţa de reţinere a directorului RA-APPS.

Anchetatorii susţin că Surdu şi Bîgiu ar fi convenit ca o primă tranşă, de 75.000 de euro, să fie dată la câteva zile de la momentul discuţiei, lucru care s-a şi întâmplat, banii fiind remişi preşedintelui Consiliului Judeţean Buzău printr-un intermediar.

Ulterior, la 1 noiembrie 2013, în baza celor stabilite de Bîgiu, între primăria comunei Ghergheasa şi SC Construct Co Group SRL a fost încheiat un contract de prestări servicii, având ca obiect servicii de consultanţă constând în îndrumarea metodologică privind aplicarea de către primărie a procedurii de atribuire a contractelor de achiziţie publică/acordurilor cadru, informarea Primăriei Ghergheasa asupra prevederilor legale şi schimbărilor survenite la nivel legislativ în domeniul achiziţiilor publice, verificarea documentaţiilor aferente procedurilor de atribuire, iniţiate de către primărie precum şi a documentelor care au fost întocmite pe parcursul respectivelor proceduri şi care au fost puse la dispoziţia prestatorului de către instituţia publică, din punct de vedere al conformităţii acestora cu prevederile legale, asistenţă în vederea întocmirii de către primărie a punctelor de vedere în legătură cu contestaţiile depuse în faţa instituţiilor abilitate prin care se atacau acte ale instituţiei, au mai scris procurorii în ordonanţa de reţinere a directorului RA-APPS.

În 21 mai 2014, în baza celor stabilite de Cristinel Bîgiu, între Primăria comunei Ghergheasa şi firma controlată de Gabriel Surdu a fost încheiat un contract de lucrări având ca obiect "Modernizare drumuri de interes local şi reţea publică de canalizare şi staţie de epurare, în valoare de 48.678.773,89 lei (10.977.780,91 de euro), susţin procurorii.

Georgian Gabriel Surdu a fost audiat aproximativ patru ore la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), unde a fost dus miercuri, după percheziţiile care au avut loc la sediul Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS). La finalul audierii, procurorii i-au prezentat acuzaţiile şi au emis pe numele lui Gabriel Surdu ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore.

Anchetatorii i-au adus la cunoştinţă şi lui Cristinel Bîgiu acuzaţiile şi faptul că are calitatea de suspect în acest dosar.

Procurorii DNA au făcut, miercuri, patru percheziţii în Bucureşti şi Prahova, la RA-APPS, la sediul SC Construct Co Group SRL, ambele din Sectorul 1, într-un imobilul din Sectorul 5 şi în alt imobil din oraşul Breaza, judeţul Prahova.

Consiliul de Administraţie al RA-APPS se va întruni joi, pentru a analiza situaţia creată şi a propune măsurile legale, după reţinerea lui Gabriel Surdu, care a preluat conducerea regiei în aprilie 2007.

Cristinel Bîgiu, care a fost prefect din ianuarie 2005 până în mai 2007, apoi senator, în mandatul 2008-2012, a fost suspendat din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, în decembrie 2014, după ce a fost arestat preventiv pentru luare de mită.

În februarie 2015, Cristinel Bîgiu a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită şi conflict de interese în formă continuată şi pentru tentativă de spălare a banilor, iar finul său, Florin Colgiu, pentru complicitate la aceste infracţiuni. În rechizitoriul procurorilor DNA se arată că, în perioada noiembrie 2013 - decembrie 2014, Cristinel Bîgiu a cerut, iar în zilele de 20 decembrie 2013, respectiv 6 decembrie 2014 a primit sumele de 45.000 lei, respectiv 50.000 lei, prin intermediari, în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, respectiv aprobarea atribuirii către firma Asociaţia pentru Dezvoltare, Inovaţie, Cultură şi Antreprenoriat (ADICA) Călăraşi, prin procedură directă, a două contracte, precum şi aprobarea plăţilor aferente, după recepţionarea lucrărilor. Cele două contracte vizau elaborarea primelor două componente ale "Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău 2014-2020".

Numele lui Cristinel Bîgiu apare şi în dosarul în care fostul ministru al Internelor Cristian David este acuzat că ar fi luat mită 500.000 de euro pentru intervenţii în favoarea unei persoane care revendica un teren.

Potrivit procurorilor, în 2007, Cristian David ar fi intervenit la prefectul de atunci al judeţului Buzău, Cristinel Bîgiu, în vederea stabilirii dreptului de proprietate în cazul unui teren de 15 hectare din municipiu, de către Comisia Judeţeană Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici