Doar 86 de deputaţi prezenţi la dezbaterea legii prevenţiei. Gorghiu şi alţi iniţiatori au absentat

Doar 86 de deputaţi au fost prezenţi, luni, la dezbaterea solicitată de PSD privind Legea prevenţiei în sănătate, iniţiată de PNL, care l-a avut invitat pe ministrul Sănătăţii Patriciu Achimaş-Cadariu, copreşedintele PNL Alina Gorghiu, iniţiator al legii prevenţiei, fiind printre absenţi.

198 afișări
Imaginea articolului Doar 86 de deputaţi prezenţi la dezbaterea legii prevenţiei. Gorghiu şi alţi iniţiatori au absentat

Doar 86 de deputaţi prezenţi la dezbaterea legii prevenţiei. Gorghiu şi alţi iniţiatori au absentat (Imagine: Maran Croitoru/ Arhiva Mediafax Foto)

''Constat că cei care au iniţiat legea nu sunt prezenţi, nu sunt decât doi dintre colegi. Mă aşteptam ca măcar doamna preşedinte Gorghiu să fie în sală mai ales că era un proiect important pentru domnia sau sau măcar aşa ne-a anunţat. M-aş fi bucurat să fie în sală mai mulţi colegi parlamentari'', a declarat fostul ministru al Sănătăţii, deputatul PSD Nicolae Bănicioiu, de la tribuna Parlamentului, în faţa a doar 86 de deputaţi din totalul de 381.

Social-democratul Nicoale Bănicioiu a critica legea prevenţiei în sănătate propusă de PNL afirmând că s-ar impune creşterea finanţării Ministerului Sănătăţii pentru continuarea programelor de prevenţie şi extinderea lor şi nu impunerea unor restricţii şi ''pedepsirea bolnavului care are o patologie foarte gravă''.

Deputatul PNL Horia Cristian a susţinut în schimb că aleşii trebuie să le spună alegătorilor că ''fiecare dintre noi suntem responsabili pentru sănătatea noastră'' şi că statul poate fi de ajutor ''dar până la o limită şi fiecare dintre noi trebuie să ne asumăm responsabilitatea deciziilor pe care le luăm''. "Pericolul este iminent: epidemia de poliomelită este la graniţa României", a susţinut el.

La rândul său, deputatul UNPR Camelia Bogdănici a susţinut că există prevenţie şi structuri care se ocupă de acest lucru, afirmând că acestea au nevoie de continuitate. ''Ar fi bine să continuăm pentru că dacă vom înfiinţa noi structuri şi noi oameni nu vom face decât să pierdem bani'', a spus ea.

Deputatul ALDE Vicentiu Mircea Irimie a afirmat că proiectul de lege al PNL urmăreşte ''condamnarea la moarte a pacienţilor''.

''Personal sunt confuz. Nu ştiu ce ne dorim. Ne dorim ca cei care trec prin această boală să aibă o povară mai mare şi să piardă bătălia sau să le creştem speranţa şi şansa la viaţă? (…)Proiectul de lege doreşte condamnarea la moarte a pacienţilor. (…) Este mult mai econom să previi decât să tratezi, însă prevenţia nu trebuie să ducă la cinism'', a spus deputatul ALDE.

Deputatul PNL Horia Cristian a afirmat că în urmă cu 10 luni, fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Băniciou susţinea şi el că pacienţii trebuie să fie ''penalizaţi''. ''Nu înţeleg de ce PSD se teme de dezbatere şi ne cere să retragem legea. Avem ocazia să dezbatem legea în Senat şi în Cameră, să o amendaţi şi să o respingeţi în final dacă doriţi'', a conchis liberalul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici