Dodon după epitetul lui Traian Băsescu, care l-a numit "pudelul" lui Putin: Băsescu, un radical şi ridicol exponent al unionismului. A falimentat politic în România, unde este anchetat penal

Preşedintele R.Moldova, Igor Dodon, un politician prorus, a criticat dur declaraţiile lui Traian Băsescu, care l-a numit "pudelul" lui Vladimir Putin, acuzând-l pe fostul preşedinte al României şi clasa politică de la Bucureşti că ar vrea "lichidarea statalităţii moldoveneşti".

2666 afișări
Imaginea articolului Dodon după epitetul lui Traian Băsescu, care l-a numit "pudelul" lui Putin: Băsescu, un radical şi ridicol exponent al unionismului. A falimentat politic în România, unde este anchetat penal

Senatorul PMP Traian Băsescu a fost ales, duminică, în funcţia de preşedinte de onoare al Partidului Unităţii Naţionale din Republica Moldova, formaţiune fondată de fostul ministru al Apărării de la Chişinău, Anatol Şalaru. "Vă mulţumesc pentru vot. Ştiu foarte bine Legea partidelor din R.Moldova. Dacă dl. preşedinte Dodon (Igor Dodon – preşedintele Republicii Moldova – n.red.) nu mi-ar fi suspendat cetăţenia Republicii Moldova, probabil că ar fi fost alta soluţia", a afirmat Traian Băsescu. El a mai spus că este "cea mai mare onoare" pe care i-o puteau face cetăţeni ai Republicii Moldova – să fie preşedintele de onoare al unui partid care are principal obiectiv unirea Republicii Moldova cu România. "Este şi o oarecare coincidenţă. Peste numai trei zile, pe 28 iunie, vor fi 76 de ani de când Basarabia a fost anexată Uniunii Sovietice. Iată că răspunsul nostru la acest moment trist este înfiinţarea unui partid unionist şi semnarea unui protocol de colaborare cu PMP, singurul partid din România care are ca principal obiectiv unirea Republicii Moldova cu România", a mai spus Băsescu. "Nu sunt un duşman al Federaţiei Ruse, nu sunt un duşman al poporului rus. Le admir cultura, le admir îndrăzneala, le admir calităţile, inteligenţa, puterea extraordinară din cel de-al Doilea Război Mondial, când au demonstrat lumii întregi că nu pot fi subjugaţi", a precizat Băsescu.

"Mă uit la ce se întâmplă în Republica Moldova. Aveţi un preşedinte care vrea să ducă această bucată de pământ românesc în CSI. Vrea să vă ducă în sărăcia din Federaţia Rusă, către lipsa de libertate. Sau Dodon n-a fost niciodată în Kazahstan sau Siberia? Dacă Dodon s-ar întâlni măcar o singură dată cu cetăţenii noştri deportaţi în Kazahstan şi Siberia, să vadă câtă jale e... În timp ce Dodon vrea să ducă ţara Federaţia Rusă, România oferă tinerilor burse şi oamenilor de aici şansa de a fi cetăţeni europeni. Unde vrea să ducă Dodon ţara? Să fie sluga unei Federaţii Ruse care-i ţine teritoriul ocupat în regiunea transnistreană. În contrapondere, România oferă unire Republicii Moldova, în timp ce Federaţia Rusă i-a oferit secesiune", a spus Băsescu, potrivit site-ului Unimedia.md.

Preşedintele rus Vladimir "Putin a oferit Republicii Moldova gaze cu 20% mai scumpe decât Germaniei. Acesta este cadoul făcut de Putin pentru Moldova şi Dodon. Deşi Putin are un labrador superb, are nevoie şi de un pudel, de Dodon, ca să-l poarte pe la manifestaţii", a mai spus Băsescu în cadrul congresului Partidului Unităţii Naţionale.

Replica lui Igor Dodon

"Cu privire la comentariile lui Traian Băsescu, pot preciza următoarele: prin declaraţiile şi acţiunile lui Băsescu, care a fost preşedinte român două mandate, se confirmă bănuielile noastre că o parte însemnată a clasei politice de la Bucureşti doreşte lichidarea statalităţii moldoveneşti. Băsescu este unul dintre cei mai radicali şi mai ridicoli exponenţi ai unionismului, dar nu este unicul. Sunt mulţi ca el. Campania propagandistică 'Basarabia – pămînt românesc' a fost lansată pe timpul lui Băsescu. El în mod deschis a susţinut şi continuă să susţină partidele extremiste şi antistatale din Republica Moldova. Toată această propagandă unionistă a dăunat mult relaţiilor de încredere între Chişinău şi Tiraspol. Dar tocmai acesta e unul dintre obiectivele unioniştilor – să nu permită reîntregirea Republicii Moldova, fiindcă o Moldovă reîntregită nu va putea fi anexată la România, iar trupele NATO nu vor putea ajunge pe Nistru", a afirmat Igor Dodon luni, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

"Iată de ce eu insist asupra interzicerii prin lege a unionismului şi pentru tragerea la răspundere a celor care organizează campanii şi acţiuni de lichidare a statului Republica Moldova. În orice ţară care se respectă există pedeapsă penală pentru aşa activităţi. Există însă un aspect pozitiv în toată această istorie cu Băsescu. Traian Băsescu obişnuieşte să-şi îngroape proiectele politice pe termen lung. A falimentat politic în România, unde este anchetat penal. La Chişinău au falimentat zgomotos adepţii lui liberali: Ghimpu şi Chirtoacă. La fel de ruşinos vor falimenta actualii unionişti în frunte cu Ana Guţu şi Anatol Şalaru. În Moldova, unioniştii s-au autocompromis de fiecare dată. Aşa va fi şi de acum încolo, inclusiv cu ajutorul unora ca Băsescu", a spus Dodon.

"Apropo, lui Băsescu nu i-a reuşit să devină cetăţean al Republicii Moldova. Am contribuit personal la acest lucru. Eu sunt convins că asemenea personaje negative nu merită cetăţenia statului nostru. Şi, din punct de vedere legal, cetăţenii străini nu pot fi membri de partid şi nici nu pot fi lideri de partid înregistrat la Chişinău. Nu ştim ce vrea Băsescu mai mult: să facă politică în Moldova, sau să fugă de răspunderea penală din România, unde el are mari probleme legate de corupţie şi abuz de putere. Eu încurajez justiţia din România să-l ajute pe Băsescu să facă Unirea şi alte uniri în puşcărie", a încheiat preşedintele Republicii Moldova.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici