Dosarul în care Macovei îl acuză pe Cătălin Ivan de declaraţii mincinoase, din nou la Bucureşti

Dosarul în care Monica Macovei îl acuză pe Cătălin Ivan de declaraţii mincinoase va fi judecat din nou de magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, după ce Tribunalul Iaşi şi-a declinat competenţa în favoarea acestei instanţe.

170 afișări
Imaginea articolului Dosarul în care Macovei îl acuză pe Cătălin Ivan de declaraţii mincinoase, din nou la Bucureşti

Monica Macovei (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

În 10 martie, magistraţii Tribunalului Iaşi au admis cererea Monicăi Macovei de mutare a dosarului înapoi la Judecătoria Sectorului 1 din Bucureşti, instanţa argumentând că "faptele ilicite" săvârşite de europarlamentarul Cătălin Ivan s-au desfăşurat în studioul unei televiziuni sau în intervenţiile la emisiuni desfăşurate în studioul respectiv, care este pe raza Judecătoriei Sectorului 1 din Bucureşti.

În dosar, Moniva Macovei cere daune morale în valoare de 50.000 de euro din partea lui Cătălin Ivan, purtătorul de cuvânr al PSD, precum şi publicarea deciziei în trei ziare şi pe blogul personal al acestuia.

"Acuzaţiile mincinoase şi declaraţiile denigratoare şi defăimătoare au lezat în mod grav drepturile patrimoniale ale reclamantei constând în onoare, demintate, reputaţie şi îngrijire, drepturile fundamentale în exercitarea mandatului de membru în Parlamentul European. Afirmanţiile sunt cu atât mai grave cu cât sunt formulate de către Cătălin Ivan, care deţine, de asemenea, statut de europarlamentar, fiind un cunoscător al procedurilor desfăşurate în Parlamentul European, şi care se bucură în rândul opiniei publice de credibilitate", a precizat Monica Macovei în acţiunea depusă la instanţă.

Aceasta susţine că motivul de bază al trimiterii în judecată este reprezentat de afirmaţiile "mincinoase" pe care Ivan le-a făcut la adresa sa în repetate intervenţii la emisiunile de dezbatere ale unei televiziuni, în care a susţinut că ea ar fi obiectul unei anchete a Parlamentului European.

"Începând cu 25.10.2012, Cătălin Ivan a susţinut conferinţe şi declaraţii de presă, intervenţii în cadrul unor emisiuni televizate prin care a transmis informaţii mincinoase opiniei publice privind anchetarea reclamantei de către o comisie de etică din cadrul Parlamentului European", se precizează în dosarul depus la instanţă.

În dosar este exemplificată o emisiune din 25.10.2012, Monica Macovei susţinând că începând cu acea emsiune "întreaga mass-media a preluat acuzaţia falsă privind anchetarea reclamantei de comisia de Etică a PE".

În acelaşi dosar figurează ca exemplu declaraţia europarlamentarului Cătălin Ivan din 23.11.2012. "Pot să vă spun că doamna Monica Macovei este în analiza Comisiei de Etică din Parlamentul European, urmând ca în perioada anchetei să se dea un verdict pentru că un astfel de comportant nu a existat în Parlamentul European înainte de Monica Macovei şi probabil că nici nu va mai exista de acum încolo."

La rândul său, Monica Macovei argumentează cu documente depuse la instanţă că nu există o Comisie de Etică în Parlamentul European, ci un Comitet Consultativ şi că ea nu a fost şi nu este anchetată. Macovei a contestat în penultimul termen al dosarului şi a avut cîştig de cauză, decizia iniţială a Judecătoriei Sectorului 1 din Bucureşti care a invocat că "nu s-a putut stabili că faptele s-au efectuat pe raza teritorială a unei judecătorii", şi astfel au declinat dosarul la Iaşi, unde este domiciliul lui Cătălin Ivan, la cererea acestuia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici