Dragnea, lui Iohannis: În continuare noi dorim patru dezbateri televizate

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, că atât el cât şi Victor Ponta doresc în continuare să aibă loc patru dezbateri electorale televizate la patru televiziuni de ştiri, pe patru teme anunţate anterior, el respingând astfel propunerile avansate de Klaus Iohannis.

Share pe Facebook 947 afişări

Liviu Dragnea (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

“În continuare noi dorim patru dezbateri. Domnul Iohannis are o problemă cu spaţiile, merge după regulile feng shui? Un studio de televiziune nu e bun? Nu prea înţelegem lucrurile astea”, a precizat Dragnea.

El a arătat că orice cetăţean român trebuie să aibă toate condiţiile pentru a şti cât mai multe despre capacitatea şi priceperea celui pe care trebuie să-l voteze în funcţia de preşedinte al României, iar cele patru dezbateri televizate pe teme care ţin de activitatea şefului statului pot contura această necesitate.

Şi atunci patru dezbateri reprezintă un număr de patru ori mai mare decât o singură dezbatere, este foarte clar. Noi vrem să fie patru dezbateri pentru ca cetăţenii să aibă posiblitatea să ştie exact ce ştie Victor Ponta, ce poate Victor Ponta, ce ştie Klaus Iohannis, ce poate Klaus Iohannis. În patru dezbateri televizate românii vor şti foarte bine pe cine să voteze. O singură dezbatere, care să fie eventual făcută într-un stil de spectacol, nu ajută românii”, a susţinut Dragnea.

El a spus că aceste patru dezbateri pot contura un vot raţional, care ar fi şi în interesul alianţei care îl susţine pe Victor Ponta, nu un vot emoţional, aşa cum ar dori cei care îl susţin pe Klaus Iohannis.

“Pe de altă parte, pentru noi este foarte clar: Klaus Iohannis fuge de dezbatere. (...) Dar ce înseamnă teren neutru? O singură dezbatere nu este suficientă, iar dacă noi spunem că suntem de acord undeva, o să spună seara că nu mai e bine acolo, că a aflat că de fapt ăla nu mai e teren neutru. Hai să fim serioşi”, a spus Dragnea.

El a arătat că nu e de acord cu ideea că cele patru dezbateri propuse de PSD la patru televiziuni de ştiri ar restricţiona accesul la acestea pentru celelalte instituţii media.

Klaus Iohannis a spus, referitor la dezbaterile televizate stabilite de Victor Ponta, că nu poate accepta o astfel de infatuare, că premierul confundă universitatea cu căminul cultural şi că dacă nu acceptă dezbaterea la Universitatea Timişoara pot merge la facultatea unde Ponta şi-a luat doctoratul.

Întrebat, joi, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, dacă a convenit cu Victor Ponta să participe la o dezbatere şi de ce ar fi la Timişoara, şi nu la Cluj, Klaus Iohannis a afirmat că Ponta şi echipa acestuia au stabilit să fie patru dezbateri, fără să negocieze cu staff-ul său, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Iohannis a spus nu poate accepta ”o astfel de atitudine de infatuare din partea unui candidat”.

"Ar fi foarte bine şi la Cluj. Candidatul Victor Ponta şi echipa lui s-au aşezat şi au spus: «Noi conducem ţara, ce naiba, stăm noi după sasul acela? Nu se poate». Au stabilit ei că trebuie să fie patru dezbateri la televiziuni, la ora x şi y. Infatuare de prim-ministru... Nu aşa se face într-o democraţie, se negociază, nu e o harababură acolo, e o dezbatere în faţa naţiunii. Nu mi s-a părut just şi nu pot accepta o astfel de atitudine de infatuare din partea unui candidat. Am avut o invitaţie de la Universitatea de Vest din Timişoara, ar fi un loc excelent, un loc potrivit. Dar Ponta confundă universitatea cu căminul cultural la nivel domniei sale de doctorat... Dacă nu doreşte Universitatea de Vest din Timişoara, putem merge la UBB, la Universitatea Bucureşti, la Facultatea de Drept, unde şi-a luat doctoratul. Sper să reuşim să facem o dezbatere publică, voi avea eu grijă să existe o astfel de dezbatere", a spus Iohannis.

El a afirmat că îşi imaginează o dezbatere pe o platformă publică, la care are acces absolut toată lumea, "indiferent dacă lucrează pentru cea mai pontistă televiziune de ştiri sau pentru cel mai anti-Iohannis loc".

"Să existe aceleaşi şanse", a conchis Iohannis.

Victor Ponta l-a invitat pe Klaus Iohannis la emisiunile televizate la care va participa, luni, marţi, miercuri şi joi, la B1, Realitatea TV, România TV şi Antena 3.

În replică, Iohannis a spus că ”este absolută nevoie ca această dezbatere să aibă loc undeva unde toată media are acces în mod egal, unde absolut toate condiţiile sunt de aşa natură că nu poate să fie bănuit un candidat sau altul de vreun avantaj ilegitim".

Iohannis i-a cerut lui Ponta să-şi mandateze echipa de campanie să poarte negocieri cu membrii staff-ului său "pentru a stabili cât mai rapid condiţiile de desfăşurare a unei dezbateri reale", apreciind că "singura variantă corectă" este o dezbatere organizată pe un teren neutru.

Într-un comunicat transmis marţi, Iohannis i-a cerut lui Ponta "să renunţe de urgenţă la asemenea tertipuri şi să aibă curajul să îşi asume o confruntare de idei corectă", în care niciunul dintre candidaţi nu porneşte cu "un avantaj ilegitim".

Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Pirtea, a lansat, marţi, o invitaţie către Victor Ponta şi Klaus Iohannis pentru a participa la o dezbatere publică în Aula Magna a universităţii, la o dată care va fi stabilită în cazul în care aceştia confirmă participarea.

Klaus Iohannis spunea că i s-ar părea "un lucru excepţional de bun ca această întâlnire planificată să aibă loc în Timişoara", în timp ce Liviu Dragnea afirma că PSD nu va accepta.

"Poate ei vor să fie o dezbatere organizată şi moderată de un ofiţer acoperit, ca în 2009. Nu acceptăm lucrul ăsta", spunea Dragnea.

Share pe Facebook

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
DRAGNEA ,
IOHANNIS ,
DEZBATERI
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.