Dragoş Tudorache, lider al USR PLUS: „Aşteptăm ca preşedintele Iohannis să medieze. Dacă PNL nu are un om capabil să ducă coaliţia mai departe, ne poate ruga pe noi. Putem să facem noi o propunere de premier”

  • „Vom vedea în săptămânile care vin, cum se poziţionează fiecare şi cât de autentică este dorinţa fiecăruia, inclusiv a preşedintelui, pentru a continua această coaliţie. Pentru că despre asta este vorba”.
  • „Domnul preşedinte lucrează acolo pentru români, nu pentru PNL. Asta spune Constituţia. (...) Mă aştept ca preşedintele Iohannis să fie consecvent cu ce ne-a spus în decembrie anul trecut şi să găsim aceeaşi formulă: un premier susţinut de cele 3 partide”.
  • „Domnul Cioloş şi domnul Barna au încercat, şi nu doar ieri ci şi în timpul acestei săptămâni să aibă o discuţie cu preşedintele. Nu au reuşit”.
  • „Suntem pregătiţi pentru absolut orice scenariu politic inclusiv Opoziţia pe care suntem pregătiţi să ne-o asumăm”.
  • „Demisiile miniştrilor din Guvern vor veni cât se poate de repede. Motivele pentru care am mai rămas în această săptămână este că nu vrem să-i lăsăm domnului Cîţu posibilitatea de a se juca cu interimatele”.
  • „Dacă e nevoie, pentru continuitate, ca ai noştri colegi din eşaloanele 2,3,4 – prefecţii, secretarii de stat, şefii de agenţii, să mai rămână o perioadă pentru a asigura operaţional ce trebuie făcut, colegii noştri sunt pregătiţi să o facă. Dacă nu, politic, noi suntem pregătiţi să retragem absolut tot efectivul pentru a da un semnal foarte clar politic că ne disociem de ce urmează”.
633 afișări
Imaginea articolului Dragoş Tudorache, lider al USR PLUS: „Aşteptăm ca preşedintele Iohannis să medieze. Dacă PNL nu are un om capabil să ducă coaliţia mai departe, ne poate ruga pe noi. Putem să facem noi o propunere de premier”

Dragoş Tudorache

Ne aşteptăm ca preşedintele Iohannis să-şi joace rolul instituţional şi să medieze, să ne ajute în coaliţie pentru a trece de acest moment complicat. (...) Fie la nivel de coaliţie sau preşedintele să ne fi invitat la un dialog pentru a vedea ce facem că una dintre cele 3 forţe politice din coaliţie nu mai au încredere în premier. Noi să ştiţi că am căutat acest dialog, încă de la începutul săptămânii.

Dacian Cioloş, Dan Barna au încercat să aibă o discuţie cu preşedintele. O discuţie care nu a avut loc. Deci a spune acum că e nevoie de un dialog, da, era nevoie de un dialog de la începutul săptămânii, ar fi bun şi acum un dialog pentru că e nevoie de o mediere a situaţiei în care ne aflăm acum. Dacă acest lucru nu se întâmplă, dacă medierea nu se întâmplă, dacă acest dialog nu este iniţiat, noi pornim pe calea la fel de democratică, parlamentară, cea a moţiunii de cenzură”, a declarat liderul USR PLUS, Dragoş Tudorache, în emisiunea OFF/ On The Record, pe Aleph News.

Dragoş Tudorache arată că şi în situaţia în care se va ajunge la medierea conflictului din coaliţie de către preşedintele Klaus Iohannis, 100% liderii USR PLUS nu mai îl pot susţine pe Florin Cîţu în fruntea Guvernului, pentru că totul ţine de comportamentul actualului premier, iar preşedintele Iohannis poate oferi garanţii dar nu le şi poate înfăptui. 

Vom vedea în săptămânile care vin, cum se poziţionează fiecare şi cât de autentică este dorinţa fiecăruia, inclusiv a preşedintelui, pentru a continua această coaliţie. Pentru că despre asta este vorba. Această coaliţie şi-a asumat nişte reforme pentru români. Dacă înţelegem că aceste reforme sunt mai importante ca orice joc politic, şi noi – USR PLUS – suntem aici că vrem ca aceste reforme să se întâmple. Am constatat, sunt motive obiective, că domnul Cîţu nu le poate înfăptui, şi asta vrem noi: un om care să le poată duce la capăt.

Sper că şi preşedintele Iohannis îşi doreşte acelaşi lucru. (...)Va depinde de modul în care colegii de la PNL şi preşedintele înţeleg că e nevoie de un nou premier şi să nu vină cu domnul Cîţu şi să-l propună tot pe domnul Cîţu pentru că atunci vom fi într-adevăr vom fi într-un blocaj. (...) Domnul preşedinte lucrează acolo pentru români, nu pentru PNL. Asta spune Constituţia. Deci domnul preşedinte trebuie să ia act că în această coaliţie sau coaliţia care va veni în faţa domniei sale după ce trece moţiunea de cenzură trebuie să existe un premier susţinut de cei 3. Dumnealui ne-a spus asta, în decembrie anul trecut. Mă aştept să fie consecvent cu ce ne-a spus în decembrie anul trecut şi să găsim aceeaşi formulă: un premier susţinut de cele 3 partide”, a spus Dragoş Tudorache pentru Aleph News.

În acelaşi timp, liderul USR PLUS arată că în continuare, chiar şi după ce a postat un mesaj pe Facebook, preşedintele Klaus Iohannis nu le răspunde la telefon liderilor USR PLUS:

„S. Matei: De ieri până azi aţi încercat să-l contactaţi pe domnul preşedinte pentru o mediere?
D.Tudorache: Eu, nu!

S. Matei: Colegii dvs. domnul Cioloş, domnul Barna....
D.Tudorache: Din ce ştiu eu, domnul Cioloş şi domnul Barna au încercat, şi nu doar ieri ci şi în timpul acestei săptămâni să aibă o discuţie cu preşedintele. Nu au reuşit”.

Liderii USR PLUS le transmit liderilor PNL că dacă nu au un om potrivit pentru a deveni premier al României, şeful Executivului poate veni chiar de la USR PLUS: „Aşteptăm o propunere de om capabil să ducă mai departe această coaliţie. Dacă nu au colegii de la PNL, ne pot ruga pe noi. Şi atunci putem să facem noi o propunere de premier, dar ideea este că în această formulă de coaliţie se poate în continuare guverna. Trebuie doar schimbat premierul”

Pentru ce este pregătit USR PLUS? Pentru orice, susţin liderii formaţiunii. Inclusiv pentru Opoziţie: „Suntem pregătiţi pentru absolut orice scenariu politic care se va desfăşura în săptămânile următoare. Între aceste scenarii politice se află şi posibilitatea opoziţiei, şi suntem pregătiţi să ne-o asumăm şi pe aceasta dacă nu vom găsi în cadrul acestei coaliţii să găsim soluţia potrivită”.

Dragoş Tudorache a anunţat pe Aleph News că în scurt timp miniştrii USR PLUS vor pleca din Guvern. A indicat această posibilitate şi pentru toţi reprezentanţii guvernamentali sau din structurile de putere.

„S. Matei: Când îşi vor da demisia din guvern liderii USR PLUS din Guvern?
D.Tudorache: Cât se poate se repede.

S. Matei: Adică mâine e posibil să îşi dea demisia?
D.Tudorache: Este foarte posibil, este foarte posibil.

S. Matei: Pentru că şi la dvs. este o problemă. O moţiune de cenzură împotriva propriului cabinet.
D.Tudorache: Aşa este. Bineînţeles că suntem pregătiţi să facem acest pas pentru motivele pe care le-am explicat deja. Pe noi nu funcţiile din guvern ne interesează. Motivele pentru care am mai rămas în această săptămână este că nu vrem să-i lăsăm domnului Cîţu posibilitatea de a se juca cu interimatele. (...) Dacă e nevoie pentru continuitate ca colegii noştri din eşaloanele 2,3,4 – prefecţii, secretarii de stat, şefii de agenţii, să mai rămână o perioadă pentru a asigura operaţional ce trebuie făcut, colegii noştri sunt pregătiţi să o facă. Dacă nu, politic, noi suntem pregătiţi să retragem absolut tot efectivul pentru a da un semnal foarte clar politic că ne disociem de ce urmează”.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici