Expertforum: 32% dintre candidaţii propuşi de partide sunt femei

  • 32% dintre candidaţii propuşi de partide sunt femei, arată un raport Expertforum.
  • Cele mai multe candidate se regăsesc pe listele REPER, AUR şi SOS România, urmate de PSD+PNL.
  • 10 din 15 partide sau alianţe au inclus o femeie în primele trei locuri.
156 afișări
Imaginea articolului Expertforum: 32% dintre candidaţii propuşi de partide sunt femei

Expertforum: 32% dintre candidaţii propuşi de partide sunt femei

Pentru alegerile din iunie, partidele şi alianţele electorale au înaintat 171 de candidate (32%) şi 364 candidaţi de sex masculin (68%). În 2019, 31% din candidaţi au fost femei, deci nu există o creştere în 2024. Comparativ, în prezent, 5 din 33 de europarlamentari din femei (15%)”, potrivit unui raport Expertforum.

Documentul subliniază că şase din şapte candidaţi independenţi sunt bărbaţi.

Cele mai multe candidate se regăsesc pe listele REPER, AUR şi SOS România (39%), urmate de PSD+PNL (37%). Alianţa Dreapta Unită a înregistrat 35% candidate. La UDMR procentul candidatelor se ridică la 30%, iar la PUSL la 23%.

„La nivel de partid cele mai echilibrate sunt USR (12 F/11 M) şi PSD (12 F/11 M). Doar un sfert din candidaţii liberali sunt femei – 5 din 20. La UDMR 13 din 43 de candidaţi sunt femei. Analiza datelor arată că 10 din 15 partide/alianţe au inclus o femeie în primele trei locuri. La Alianţa Dreapta Unită, prima femeie de pe listă este pe locul cinci (Cristina – Mădălina Prună), iar la Alianţa PSD+PNL se regăseşte pe locul 3 (Gabriela Firea). La AUR cel mai sus poziţionată femeie este pe locul 4 – Teodorescu Maria – Georgiana. Trei partide au propus femei pe primul loc: SOS România, PAD şi ARS. PSD-PNL au declarat public că vor pune o femeie pe primul, însă lista este deschisă de europarlamentarul Mihai Tudose”, se mai arată în raport.

Expertforum subliniază că Reper este singurul partid care a folosit o listă de tip fermoar (în funcţie de sex), adică a pus alternativ candidaţii de sex masculin, respectiv feminin (cel puţin în prima jumătate a listei).

Potrivit statisticii privind ocupaţia candidaţilor, cele mai frecvente ocupaţii sunt pensionar (54), director/manager/administrator, deputat (23), antreprenor, avocat, europarlamentar (20).

În cazul PSD+PNL, un sfert din candidaţi sunt deja europarlamentari (12), 5 sunt directori, 5 sunt deputaţi, trei sunt secretari de stat şi câte 2 sunt senatori, vicepreşedinte de CJ, manager sau profesor. Aceste date arată că listele PSD+PNL se bazează pe candidaţi care sunt deja în poziţii politice din administraţie.

La ADU, 7 sunt deputaţi, iar 2 sunt europarlamentari. Şase candidaţi se încadrează în categoria director, iar 3 la manager. Candidează şi un primar, respectiv un viceprimar, dar şi un senator.

AUR a pus pe listă cinci profesori universitari şi 3 conferenţiari, cinci deputaţi, cinci avocaţi şi patru directori din mediul public sau privat. În listă sunt incluşi un europarlamentar, un senator şi trei consilieri parlamentari.

În cazul bărbaţilor, cei mai mulţi sunt pensionari (42), directori, manageri, administratori, antreprenori sau europarlamentari (18). 17 dintre aceştia sunt deputaţi. În cazul femeilor, cele mai multe sunt pensionare (12), manager (10) sau profesor sau director (9).

În ceea ce priveşte profesiile, cele mai frecvente categorii sunt cea de inginer (diverse tipuri – 18%), economist (16%) sau jurist (12%).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici