Forumul Civic al Românilor: Niciun partid sau organizaţie românească nu susţine o regiune Covasna-Harghita-Mureş

Forumul Civic al Românilor afirmă că niciun partid politic sau organizaţie civică românească din Covasna, Harghita şi Mureş nu susţine varianta unei regiuni formate din cele trei judeţe şi că nu se doreşte o regiune monoetnică maghiară.

284 afișări
Imaginea articolului Forumul Civic al Românilor: Niciun partid sau organizaţie românească nu susţine o regiune Covasna-Harghita-Mureş

Forumul Civic al Românilor: Niciun partid sau organizaţie românească nu susţine o regiune Covasna-Harghita-Mureş (Imagine: Lucian Muntean/Mediafax Foto)

Un reprezentant al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), Ioan Lăcătuşu, a declarat, vineri, la dezbaterea despre regionalizare organizată la Balvanyos (judeţul Covasna), că niciun partid politic şi nicio organizaţie civică românească din cele trei judeţe nu susţine varianta unei regiuni formată din Covasna, Harghita şi Mureş.

"Temerea noastră este existenţa în mentalul colectiv a ceea ce înseamnă Regiunea Autonomă Maghiară şi situaţia românilor de atunci. De asemenea, şi fără un Ţinut Secuiesc enclavizat, în cei 23 de ani post-decembrişti comunitatea românească nu a găsit înţelegerea necesară privind problemele de fond identitare", a spus reprezentantul FCRCHM.

Totodată, Lăcătuşu a afirmat că în ultima perioadă se tot discută despre probleme legate de simboluri, inclusiv cele identitare, dar doar din perspectiva populaţiei majoritare numeric din cele trei judeţe, şi mai puţin a românilor din zonă.

El a subliniat că, practic, românii nu ştiu care ar fi rostul şi statutul lor dacă ar exista, în viitor, un Ţinut Secuiesc.

Lăcătuşu a precizat că Forumul solicită să se aplice Rezoluţia CE 1201 în care se spune ca, în acele judeţe sau regiuni în care majoritatea este minoritară numeric, să se aplice aceleaşi măsuri de discriminare pozitivă ca în cazul minorităţilor naţionale existente.

Reprezentantul FCRCHM a exprimat dorinţa de a coexista şi a convieţui în condiţii normale, dar nu oricum, ci ca şi cetăţeni demni în această regiune multietnică şi multiconfesională, dar nu într-una monoetnică maghiară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici