Foştii şefi de misiuni diplomatice, scoşi din legea lustraţiei. Buda spune că a fost eroare materială

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Daniel Buda, a cerut, marţi, în plen, eliminarea din legea lustraţiei a textului privind lustrarea persoanelor care au deţinut calitatea de şefi ai misiunilor diplomatice sau consulare în străinătate, arătând că este vorba de o eroare materială.

683 afișări
Imaginea articolului Foştii şefi de misiuni diplomatice, scoşi din legea lustraţiei. Buda spune că a fost eroare materială

Foştii şefi de misiuni diplomatice, scoşi din legea lustraţiei. Buda spune că a fost eroare materială (Imagine: Thomas Campean/Mediafax Foto)

După ce deputaţii au adoptat pe articole legea lustraţiei, care prevedea, printre altele, ca şi persoana care a deţinut calitatea de şef al unei misiuni diplomatice sau consulare româneşti în străinătate să fie lustrată, Buda a spus că acest text a fost introdus în raport dintr-o eroare materială şi a solicitat eliminarea lui.

Acest lucru a stârnit critici din partea liderului deputaţilor PSD, Mircea Duşa, care a arătat că nu se poate modifica aşa un raport în plen, ci trebuie retrimis la comisie.

Preşedintele de şedinţă, Ioan Oltean, a încercat să supună la vot eliminarea acestui text, însă a fost oprit de deputatul UDMR Marton Arpad, care a spus că o eroare materială nu se poate supune la vot.

Ca urmare, proiectul legii lustraţiei a fost supus la votul final fără acest text.

Legea lustraţiei a fost adoptată cu 167 voturi "pentru" şi 4 abţineri.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Legea lustraţiei prevede că prevede limitarea temporară a accesului la unele funcţii şi demnităţi publice pentru persoanele care au făcut parte din structurile de putere şi din aparatul represiv al regimului comunist în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989.

Persoana care se află în acest caz nu va putea candida şi nu poate fi numită pe o perioadă de cinci ani consecutiv de la data intrării în vigoare a acestei legi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici