Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu: Summitul de la Varşovia a confirmat abordarea duală a NATO faţă de Rusia

NATO a promovat în ultimii ani o abordare duală faţă de Federaţia Rusă, această realitate fiind confirmată şi de concluziile summit-ului Alianţei, care a avut loc la Varşovia, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

1397 afișări
Imaginea articolului Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu: Summitul de la Varşovia a confirmat abordarea duală a NATO faţă de Rusia

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu: Summitul de la Varşovia a confirmat abordarea duală a NATO faţă de Rusia(Imagine: Adriana Neagoe/ Mediafax Foto)

"Chiar dacă o poziţie comună s-a cristalizat, statele NATO au priorităţi diferite - unele se concentrează pe descurajare, altele sunt înclinate să promoveze dialogul şi flexibilitatea. Politicienii şi diplomaţii ştiu că numai prin combinarea acestor două categorii de priorităţi se poate obţine consensul în Alianţă", a spus fostul ministru de Externe.

Întrebat de MEDIAFAX care sunt raţiunile acestei abordări duale, Diaconescu a spus, referindu-se la "descurajare": "din acest punct de vedere, este foarte probabil ca pe un interval mediu de timp, Moscova să nu-şi facă planuri strategice de intervenţie în spaţiul NATO".

"În viziunea Rusiei statele de la frontiera estică a Alianţei nu sunt în aceeaşi categorie cu Ucraina. Ele sunt state NATO, dar aflate «în sfera de influenţă» a SUA. Totodată sunt însă şi «partea vulnerabilă a Alianţei», o zonă în care Rusia ar putea fi tentată să joace agresiv dacă simte nevoia să ridice mizele sau să escaladeze. Această necesitate poate rezulta din dosare geo strategice care să nu aibă nimic în comun cu state precum România sau Polonia", a explicat, pentru MEDIAFAX, fostul ministru de Externe.

În ceea ce priveşte dialogul, acesta "este necesar ca NATO să comunice ce intenţionează să facă şi de ce, precum şi să cunoască punctul de vedere al Rusiei".

Însă, Diaconescu a avut şi un amendament: "În ciuda aşteptărilor optimiste ale unor state NATO nu este clar dacă dialogul poate rezolva conflictul între interesele de la frontiera Alianţei, dar în orice caz îl poate face mult mai controlabil şi mai puţin periculos".

În context, fostul şef al diplomaţiei a spus că "deciziile NATO de la Varşovia s-au aflat sub spectrul temerii că proximitatea şi confuzia să nu ducă la accidente şi intrarea în spirala confruntării incontrolabile mai ales în zone în care componentele militare ale NATO şi Federaţiei Ruse se află faţă în faţă, cum este situaţia în statele baltice, Marea Neagră sau Siria".

Marea Neagră - o zonă critică din punctul de vedere al securităţii şi stabilităţii - dar prima interesată de remedierea acestei situaţii este România

Referindu-se la locul şi condiţia României în perioada post-summit, fostul ministru de Externe a spus, pentru MEDIAFAX, că "după reuniunea NATO de la Varşovia, din punctul de vedere al securităţii naţionale, România a avansat în ceea ce priveşte nivelul garanţiilor de securitate atât din perspectiva politică, cât şi militară, fiind printre puţinele state NATO care nu numai beneficiază dar şi contribuie la securitatea colectivă a Alianţei".

El a apreciat că se poate vorbi de "un rezultat de etapă care trebuie tratat cu sobrietate, fără exagerări, pentru că nu este cazul" şi a remarcat faptul că "în continuare Marea Neagră reprezintă o zonă critică din punctul de vedere al securităţii şi stabilităţii dar prima interesată de remedierea acestei situaţii este România".

Fostul ministru de Externe a atras atenţia că "o politică subordonată a Bucureştiului aşteptând implicarea Alianţei în elaborarea şi implementarea unor scheme regionale de securitate la Marea Neagră, dacă şi mai ales când se va produce, poate fi periculoasă".

"Astăzi avem o desfăşurare militară, fără precedent, în peninsula Crimeea, inexplicabilă în condiţii de pace, precum şi un răspuns prudent, evaziv al NATO. Revine României obligaţia de a acţiona folosind, cu profesionalism, toate mijloacele politice, diplomatice şi chiar militare pe care le deţine. Ca şi în cazul Scutului anti-rachetă odată realizat un proiect de securitate regional puternic, cu participarea unor state NATO care înţeleg mizele din bazinul Mării Negre, şi Alianţa în integralitatea sa va fi foarte fericită să adauge umbrela deciziei politice", a mai declarat, pentru MEDIAFAX, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici