Geoană: Coaliţia a convenit asupra a 32 de măsuri anticriză

Liderul PSD Mircea Geoană a anunţat, luni, după şedinţa coaliţiei, că PSD şi PDL au convenit asupra unui pachet de 32 de măsuri anticriză, care vor intra în vigoare de la 1 septembrie.

18 afișări
Imaginea articolului Geoană: Coaliţia a convenit asupra a 32 de măsuri anticriză

Geoană: Coaliţia a convenit asupra a 32 de măsuri anticriză (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Geoană a adăugat că, pe lângă cele 32 de măsuri anticriză convenite luni în şedinţa coaliţiei, mai există un număr de alte 5 măsuri comune, aparţinând Alianţei PSD-PC şi PDL, care urmează să fie dezbătute în grupul comun de lucru, care până lunea viitoare trebuie să dea un răspuns definitiv în privinţa lor.

Liderul PSD a precizat că, din cele 32 de măsuri convenite, luni, 15 privesc stimularea economică, 9 se referă la creşterea veniturilor bugetare, 6 au în vedere raţionalizarea cheltuielilor bugetare şi două vizează creşterea lichidităţii monetare în sectorul bancar.

Geoană a enumerat, printre măsurile adoptate de conducerea coaliţiei care privesc stimularea economiei:

scheme de ajutor de stat pentru IMM-uri, având în vedere susţinerea acestora pentru plata datoriilor şi pentru investiţii;

susţinerea producţiei pentru export, prin garanţii şi contragaranţii;

credit fiscal pentru renovarea şi modernizarea locuinţelor şi clădirilor;

scutirea de impozit a profitului reinvestit în economia reală;

folosirea clauzelor de contract pe comerţul de tip off-set pentru realizarea de investiţii, în special pentru zona industriei agro-alimentare;

instituirea unui plafon până la care tinerii cu venituri modeste vor avea o scutire de impozite, menţionând că subiectul are nevoie de rafinare la nivelul grupului comun de lucru;

utilizarea instrumentelor şi scrisorilor bancare ca şi garanţie de bună execuţie pentru societăţile în domeniul construcţiilor;

studierea posibilităţilor de creare a unui fond de investiţii inclusiv prin includerea participaţiilor statului prin care se asigură finanţare de proiecte de importanţă naţională;

dezvoltarea unui proiect naţional de investiţii de mediu şi irigaţii, inclusiv electrificare şi dezvoltarea rurală, şi contiunuarea programului de tip 322 din fonduri europene (pentru renovarea şi dezvoltarea satelor -n.r).

Măsurile referitoare la creşterea competitivităţii economice sunt:

extinderea programului Rabla pentru tractoare şi alte utilaje agricole începând cu 1 ianuarie 2010;

extinderea programului Rabla pentru persoane juridice de la 1 septembrie 2009;

majorarea capitalului social al fondului de garantare a creditului rural;

modificarea Legii investiţiilor prin scăderea plafonului de aplicare a stimulentelor fiscale pentru investiţii directe de la 50 de milioane de euro la 10 milioane de euro.

Geoană a spus că, în plus faţă de propunerile iniţiale ale PSD şi PDL, luni s-a adoptat o măsură privind înfiinţarea unui program naţional pentru drumuri judeţene, pentru a produce efecte multimplicatoare la nivelul economiei.

Dintre măsurile de creştere a veniturilor bugetare, Geoană a enumerat eliminarea impozitului minim de la 1 ianurie şi înlocuirea acestuia cu un impozit forfetar pentru activităţile unde evaziunea fiscală este greu de evaluat, în special în zona restaurantelor şi a activităţilor conexe

Geoană a precizat că s-au adoptat şase măsuri pentru raţionalizarea cheltuielilor bugetare şi două pentru creşterea lichidităţilor în sectorul bancar.

Măsurile care privesc creşterea lichidităţilor în sectorul bancar sunt:

scutirea temporară de impozit a dobânzii aferente sumelor aflate în bănci la persoane fizice;

o emisiune de eurobonduri, făcută de statul român, în toamnă, prin intermediul Ministerului Finanţelor, urmând ca cei o jumătate de miliard de euro să fie dirijaţi exclusiv către investiţii.

Geoană a precizat că măsura propusă de PSD privind construirea a 50.000 de locuinţe sociale total echipate pentru tinerii cu venituri modeste nu a fost agreată la nivelul conducerii coaliţiei, el precizând că PSD nu va renunţa la această măsură, ci îşi va rezerva dreptul de a uza de pârghia parlamentară pentru a o implementa.

Liderul PSD a precizat că PDL "nu a avut înţelepciunea necesară" să accepte această măsură a PSD.

Geoană a subliniat că, pe de altă parte, PSD nu a fost de acord cu propunerea PDL privind eliminarea contractului colectiv de muncă.

Liderul PSD a subliniat că, în acest moment, prin adoptarea celor 32 de măsuri anticriză, "s-a depăşit un blocaj politic", el precizând că politica economică ţine de PDL, care deţine ministerele economice, şi că răspunderea pentru bunul mers al economiei le aparţine democrat-liberalilor.

Vezi aici măsurile anticriză propuse de PSD

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici