Geoană, despre Wikileaks: Nu e stilul meu de conversaţie, că aş fi spus "I'm number one"...nu cred

Fostul preşedinte al PSD Mircea Geoană a declarat, referitor la menţiunile la adresa sa din telegramele Wikileaks, că nu a avut negocieri secrete cu Traian Băsescu, că exprimări de genul "I'm number one" nu corespund stilului său de conversaţie şi că îl amuză că ar fi "ranchiunos".

71 afișări
Imaginea articolului Geoană, despre Wikileaks: Nu e stilul meu de conversaţie, că aş fi spus "I'm number one"...nu cred

Geoană, despre Wikileaks: Nu e stilul meu de conversaţie, că aş fi spus "I'm number one"...nu cred (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Nu e stilul meu de conversaţie şi, cu atât mai puţin, «I'm number one»... nu cred. Dar, din punct de vedere al ceea ce i-am spus domnului Băsescu în repetate rânduri, i-am spus-o şi în 2005, şi în 2006, şi în 2007, i-o spun şi astăzi: i-am spus că acest mod de a conduce România ca lider al unui singur partid şi neîndeplinirea sarcinilor obligatorii, constituţionale, de a fi preşedintele tuturor românilor şi de a avea un dialog decent şi cu opoziţia şi cu puterea reprezintă un lucru inacceptabil şi că atâta vreme cât va avea această poziţie va avea din partea noastră întreaga adversitate, mergând până la soluţia extremă de suspendare", a spus Geoană la Antena3.

El a mai spus că este adevărat că a avut cu europeni şi cu americani discuţii despre un proiect naţional. "Cred cu tărie că avem nevoie de un proiect care să ne adune. Tema mea de campanie a fost ideea de unire şi de a lucra împreună, nu prin divizare", a adăugat el.

"Din punctul meu de vedere şi ceea ce mi-aduc aminte că a fost în 2007, am spus foarte clar că, dacă preşedintele va continua această metodă blestemată de a ne învrăjbi unii pe alţii, de a nu-şi respecta obligaţiile constituţionale (...) faptul că nu pune un prim-ministru de la cei care au majoritatea în Parlament reprezintă o chestiune de suspendare, dar nici gând şi sub nicio formă să existe negocieri secrete pentru nu ştiu ce", a mai spus Geoană.

"Între ceea ce spune o telegramă şi realitatea istorică a faptului că Băsescu a fost suspendat şi că s-a împlinit ceea ce i-am spus... I-am spus: dacă vei continua să nu îţi îndeplineşti rolul de preşedinte al tuturor românilor, vei păţi soarta suspendării şi vei rămâne în cele din urmă ca o figură care nu şi-a făcut datoria. Deci între ce spune ambasadorul sau ce spune telegrama asta şi ce am făcut eu, s-a mers la suspendare, dar i-am spus lui Băsescu - şi nu în întâlniri secrete sau că nu află partidul - poveşti", a adăugat Geoană.

Geoană a mai spus că, ceea ce îl "amuză un pic", din informaţiile vehiculate că s-ar regăsi în aceste telegrame, este că ar fi "ranchiunos". "Aici mi se pare un pic mai forţat, mai şarjat", a menţionat el.

Mircea Geoană le-ar fi spus, în 2007, oficialilor americani că şi-a dat toată silinţa să găsească o soluţie amiabilă prin care să nu se ajungă la suspendarea preşedintelui Băsescu şi că s-ar fi întâlnit în secret cu şeful statului de două ori, arătând că oamenii din partid l-ar "omorî" dacă ar afla.

"Ambasadorul, însoţit de Polcouns, s-a întâlnit, pe data de 20 aprilie, cu liderul PSD Mircea Geoană. Întâlnirea a fost la cererea lui Geoană. El a început prin a declara că şi-a dat toată silinţa să găsească o soluţie amiabila prin care să nu se ajungă la suspendarea preşedintelui Băsescu", se arată într-o telegramă din 2007 clasificată confidenţial, prezentată de Hotnews şi atribuită WikiLeaks.

"Criticii îi reproşează lui Geoană schimbările dese de poziţie, populismul, indecizia şi lipsa de substanţă. El însuşi a admis recent că intrarea sa târzie în politică l-a făcut să se comporte ciudat de multe ori în trecut. Într-un partid unde abilităţile diplomatice erau considerate de mică utilitate, Geoană nu s-a gândit niciodată serios să facă uz de punctele sale tari, ci a încercat să se adapteze la ceea ce el credea că îşi doresc alţii, rezultatul fiind persoana să publică conflictuală de acum. Foştii asociaţi îi critică natura ranchiunoasă (încercând să-i înlăture pe majoritatea rivalilor politici interni), ambiţia excesiva şi lipsa de loialitate. Pentru unii, este un hibrid neplauzibil între mecanica de tip american şi flexibilitatea morală românească", se arată într-o altă telegramă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici