Geoană: Întâlnirea cu Orban, decizie neinspirată a lui Băsescu. Cei doi au evaluat terenul electoral

Senatorul PSD Mircea Geoană a declarat, sâmbătă, că întâlnirea privată dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul ungar, Viktor Orban, a fost o decizie "neinspirată" a şefului statului român, într-un "moment extrem de prost ales", precizând că cei doi au avut "o discuţie de tip electoral".

575 afișări
Imaginea articolului Geoană: Întâlnirea cu Orban, decizie neinspirată a lui Băsescu. Cei doi au evaluat terenul electoral

Mircea Geoana (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto)

"Este o decizie neinspirată a preşedintelui Traian Băsescu", a spus fostul ministru de Externe, răspunzând unei întrebări despre întâlnirea Traian Băsescu-Viktor Orban de vineri seară de la Cotroceni.

El a spus că decizia este neinspirată chiar în condiţiile în care Băsescu are o relaţie de "parteneriat şi prietenie veche" cu Viktor Orban. Geoană a subliniat că Băsescu îi mulţumea în mod direct lui Orban, după alegerile din 2009, pentru sprijinul acordat pentru câştigarea prezidenţialelor.

Potrivit lui Mircea Geoană, Băsescu are o datorie faţă de Viktor Orban, faţă de ceea ce reprezintă influenţa acestuia la nivel regional.

"Momentul este extrem de prost ales, chiar dacă mai are câteva săptămâni până la final de mandat şi probabil că voia să fie o gazdă plăcută pentru un prieten vechi. Momentul este atât de defavorabil premierului Orban, care este perceput la nivel European - şi americanii au avut observaţii extrem de tranşante în această direcţie - ca pe cineva care încearcă să ducă Ungaria pe un drum împotriva principiilor şi valorilor europene", a menţionat senatorul PSD.

El a adăugat că o astfel de întâlnire ar fi trebuit să aibă loc după ce Băsescu şi-ar fi terminat mandatul. "Din acest punct de vedere cred că este o decizie cel puţin neinspirată şi, chiar dacă ai o relaţie de prietenie mai veche, poţi, eventual să te întâlneşti cu el, dacă îţi face plăcere după ce ai plecat de la Cotroceni. (…) Mie mi-e teamă că discuţia a fost tot de tip electoral. Dacă mă întrebaţi pe mine, care cunosc foarte bine personajele, şi pe unul şi pe altul îi cunosc de ceva timp, cred că discuţia a fost mai puţin despre declaraţiile doamnei Nuland sau preşedintelui Obama, ci, mai degrabă, o evaluare a terenului electoral din România, pentru că la asta s-a priceput domnul Băsescu să facă de-a lungul anilor. Nu cred că face excepţie acum, când susţine cu atât de multă patimă campania domnei Udrea", a spus acesta.

Subsecretarul de Stat american pentru Afaceri Euroasiatice, Victoria Nuland, a criticat joi liderii central-europeni care profită de apartenenţa la UE şi NATO dar ignoră valorile democratice, precum şi protejarea oficialilor corupţi de urmărirea judiciară, fără a nominaliza explicit vreo ţară.

Preşedintele SUA, Barack Obama, şi subsecretarul de stat american Victoria Nuland au o poziţie publică deja extrem de critică faţă de ceea ce se întâmplă în Ungaria, a declarat premierul Ponta, vineri, întrebat despre afirmaţiile lui Nuland privind ignorarea valorilor democratice şi protejarea corupţilor.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a făcut joi şi vineri o vizită în judeţul Cluj. Între altele, el a vizitat o facultate a Universităţii private Sapientia, cu predare în limba maghiară, a participat la inaugurarea noii clădiri a Liceului Teologic Reformat din Cluj-Napoca, unde va funcţiona o şcoală profesională, şi a vizitat o şcoală din satul Răscruci, înfiinţată de etnograful Kallos Zoltan.

Preşedintele Traian Băsescu a a avut o întâlnire, vineri, de la ora 18.00, la Cotroceni, în cabinetul său, cu premierul Ungariei, Viktor Orban. Băsescu a declarat, anterior, că întrevederea sa cu premierul Ungariei, Viktor Orban, este "o întâlnire cu caracter privat", dar în care se va discuta despre modul în care unii politicieni maghiari abordează probleme care ţin de Constituţia României.

"Nu e o întâlnire oficială, e o întâlnire cu caracter privat. Ştiind că vine la Cluj, l-am invitat să vină şi la Bucureşti, ocazie cu care să discutăm evoluţiile legate de relaţia româno-maghiară, de modul cum unii politicieni maghiari abordează probleme care ţin de Constituţia României şi în general chiar riscuri cu privire la buna relaţie româno-maghiară", declara preşedintele Băsescu despre întâlnirea cu Viktor Orban. Preşedintele anunţa, de asemenea, că "nu va fi niciun comunicat după această întâlnire".

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Rovinari, că Traian Băsescu ar fi trebuit să îşi ceară scuze şi să anuleze întâlnirea cu Viktor Orban, în loc să ia cina cu acesta, după ce Statele Unite ale Americii au criticat Ungaria pentru modul în care respectă drepturile şi libertăţile cetăţeneşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici