Geoană: Regulamentul nu prevede suspendarea preşedintelui Senatului, ci doar revocarea

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a precizat, miercuri, că Regulamentul Senatului nu prevede instituţia suspendării preşedintelui, ci doar pe cea a revocării.

20 afișări
Imaginea articolului Geoană: Regulamentul nu prevede suspendarea preşedintelui Senatului, ci doar revocarea

Geoană: Regulamentul nu prevede suspendarea preşedintelui Senatului, ci doar revocarea (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Geoană a invocat decizia 601 a Curţii Constituţionale din 2005, potrivit căreia singura posibilitate de revocare a preşedintelui Senatului este cea avansată de grupul parlamentar care a suţinut respectivul preşedinte la momentul constituirii Camerei respective.

El a spus că solicitarea PDL este "pe lângă Regulament, pe lângă lege, pe lângă Constituţie".

Geoană a afirmat că există "un asalt" împotriva poziţiilor pe care le mai deţin reprezentanţii opoziţiei în structurile statului.

"Motivul este pueril. Nu pot să supun votului în plen o dispoziţie neregulamentară. (...) Regulamentul şi Curtea Constituţională spun clar că se respectă algoritmul politic de la începutul mandatului legislativ. (...) De dragul acaparării întregii puteri în Parlamentul României, nu putem trece peste Regulament. Cred că toată lumea a constatat că sunt şi rămân un preşedinte imparţial şi echidistant, am obligaţia să respect Regulamentul şi procedurile, inclusiv cele cutumiare", a spus el.

Liderul grupului PDL din Senat, Traian Constantin Igaş, a precizat, miercuri, că democrat-liberalii vor solicita revocarea lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului, el neoferind însă şi motivaţia juridică.

După ce a anunţat în plen declanşarea procedurilor de suspendare a lui Geoană, senatorul PDL a precizat, ulterior, jurnaliştilor, că democrat-liberalii vor de fapt revocarea senatorului PSD.

Igaş a vorbit despre suspendarea lui Geoană. La întrebările jurnaliştilor, el a rectificat, afirmând că PDL va solicita revocarea lui Geoană.

Întrebat pe ce argumentaţie se va fonda solicitarea PDL, Igaş a spus că va face aceste precizări într-o conferinţă de presă.

El l-a acuzat pe Geoană de faptul că în Biroul Permanent al Senatului de marţi a supus la vot un raport al Comisiei juridice, afirmând că raportul nu avea niciun temei, fiind întocmit fără să fi existat cvorumul de lucru.

"S-a făcut un abuz şi la acel moment. Abuzurile acestea repetate nu trebuie să se regăsească la nivelul Senatului. Asta ca să nu mai facem referire la supervotul lui Mircea Geoană, când Curtea Constituţională a sancţionat acel supervot. Noi vrem să îl revocăm din funcţie, pentru că doar aşa cred că vom asigura o anumită stabilitate", a spus Igaş.

Pe de altă parte, liderul grupului independenţilor din Senat, Liviu Câmpanu, a declarat, miercuri, că nu se va demara o iniţiativă de revocare din funcţie a preşedintelui Senatului, aşa cum anunţase PDL, ci suspendarea acestuia, pe maximum 30 de zile, ca sancţiune pentru abateri grave de la etică şi disciplină.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici