Geoană: Stabilirea datei pentru dezbaterea moţiunii de cenzură se va face după decizia CC

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, luni, că o eventuală decizie privind data la care va fi dezbătută în Parlament moţiunea de cenzură depusă de opoziţie după asumarea răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei va fi luată după decizia Curţii Constituţionale.

20 afișări
Imaginea articolului Geoană: Stabilirea datei pentru dezbaterea moţiunii de cenzură se va face după decizia CC

Geoană: Stabilirea datei pentru dezbaterea moţiunii de cenzură se va face după decizia CC (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"În opinia mea, ar fi decent din partea noastră, măcar aici, în Parlament, să aşteptăm decizia Curţii Constituţionale de pe 3 noiembrie, este ziua de miercuri, nu mai sunt decât două zile şi după aceea să decidem care este calea de urmat. Dacă la nivelul Curţii se va decide că angajarea răsunderii este neconstituţională, cum eu cred că este cazul, atunci întreaga operaţiune cade, intrăm pe procedura regulamentară", a spus Geoană, după şedinţa Biroului permanent al Senatului.

El a amintit poziţia sa potrivit căreia Guvernul şi primul-ministru au făcut o eroare angajând răspunderea pe Legea educaţiei înainte de pronunţarea Curţii Constituţionale.

Întrebat dacă decizia va fi luată miercuri, Geoană a răspuns: "Vom decide acest lucru în consultare cu colegii de la Camera Deputaţilor, dar în Biroul permanent de la Senat aceasta a fost opinia, care a fost practic unanimă, să aşteptăm până miercuri dimineaţă, când Curtea se va întruni în format complet şi ne va anunţa despre decizia pe care o vor lua".

Preşedintele Senatului a acuzat Guvernul că a "vandalizat" Legea educaţiei.

"Este păcat de Dumnezeu ca o Lege a educaţiei, care este posibil să iasă din Senat practic în unanimitate, să fie pur şi simplu vandalizată de către actul Guvernului. Puteţi să fiţi siguri că acei care sunt azi în opoziţie şi vor fi mâine, eventual, la putere vor schimba legea, pentru că este o lege care ne-a fost impusă", a arătat preşedintele Senatului.

Mircea Geoană a spus că varianta Senatului este varianta care trebuie să fie încurajată.

El a făcut un apel la cei care sunt în afara Parlamentului, asociaţiile profesionale, asociaţiile de părinţi, asociaţiile de copii sau de studenţi, cei care sunt părţi în procesul de educaţie, să fie alături de Senat pentru a da o lege serioasă şi o lege durabilă pentru educaţia românească.

Şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, după şedinţa BPC, că ar fi "raţional" ca dezbaterea moţiunii de cenzură depuse în urma angajării răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei să aibă loc după decizia CC pe această temă.

PNL şi PSD au depus la Parlament o nouă moţiune de cenzură, iniţiată ca urmare a asumării răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei, având 22 de pagini şi fiind semnată de 137 de parlamentari.

Birourile Permanente ale celor două Camere urmează să stabilească un calendar pentru dezbaterea moţiunii de cenzură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici