Geoană, "uşor iritat" de propunerea PNL privind alegerea primarilor şi preşedinţilor de CJ

Senatorul PSD Mircea Geoanã a declarat, sâmbătă, că se uită "uşor iritat" la iniţiativele de genul celei propuse de liberali de schimbare a modului în care sunt aleşi primarii şi preşedinţii Consiliilor Judeţene, el susţinând cã acest tip de gesturi sunt "uşor inamicale".

107 afișări
Imaginea articolului Geoană, "uşor iritat" de propunerea PNL privind alegerea primarilor şi preşedinţilor de CJ

Mircea Geoană (Imagine: Mihai Dascalescu/ Mediafax Foto)

"Şi eu mã uit uşor iritat la acest tip de iniţiative, care nu sunt iniţiative banale, sunt iniţiative strategice, pentru atunci când modifici regula jocului cu privire la sistemul electoral, atunci intri, de fapt, în miezul problemei şi cred cã acest tip de gesturi uşor inamicale la adresa PSD, pentru că se poate discuta despre orice lege electoralã în interiorul USL cu calm, între profesionalişti", a menţionat acesta, întrebat despre iniţiativa liberalilor.

Parlamentarul a subliniat că în acest caz nu este vorba despre o "iniţiativă oarecare", ci de una "strategică".

"Dacã ar fi o iniţiativă oarecare aş fi spus, ştiţi ce, e un grup de parlamentari, este un drept de liberă exprimare a parlamentarilor, trebuie să le dăm şi noi dreptul sã mai aibă câte o iniţiativă, pentru că nu putem sã ţinem sute de parlamentari legaţi cu lanţuri de politica guvermentală. (...) Dar când este vorba despre schimbarea sistemului electoral, acesta este vorba despre un lucru strategic, nu mai este vorba despre o simplă iniţiativă a unui grup de parlamentari", a spus senatorul Geoană.

El a întrebat, retoric, ce ce ar fi fost dacã, în 2008, când s-a fãcut pentru prima datã legea cu privire la sistemul uninominal, PSD ar fi preferat, cum i-ar fi "convenit", cu un sistem uninominal pur, Geoană subliniind că PNL nu ar fi intrat în Parlament.

"Şi, atunci, cred cã fiecare trebuie sã respecte interesele partenerului şi sper că acest tip de incidente trebuie sã înceteze, pentru că nu fac bine USL şi nu fac bine nici mãcar liberalilor", a opinat senatorul PSD.

Întrebat dacă, în legãtură cu acest subiect, ar trebui sã existe discuţii în USL, el a răspuns afirmativ. Social-democratul a adăugat că, în acest
moment, "cel mai prost lucru" pentru România este să se escaladeze o situaţie tensionată din USL şi sã fie, astfel, ameninţată stabilitatea unei majorităţi guvernamentale care este indispensabilă pentru ieşirea din crizã şi pentru relansarea economică a României.

Referitor la criticile privind lipsa de comunicare între PNL şi PSD, el a spus: "Pare că şi liberalii pot acuza anumite gesturi ale PSD, care nu a avut o consultare prealabilă, dar există o tentaţie sã vezi tot timpul gesturile partenerului, nu propriile gesturi".

Întrebat cum comentează mesajul vicepremierului Liviu Dragnea, care a spus, referindu-se la relaţiile cu PNL, cã nu mai vrea să participe la o mare minciună şi cã astfel nu se poate guverna ţara, el a răspuns: "Dacă domnul Dragnea a apelat la acest limbaj înseamnă cã s-a adunat ceva tensiune. Nu este stilul lui Liviu să aibă cuvinte atât de aspre. Înseamnă cã sunt şi alte lucruri pe care eu nu le cunosc (...) care s-au adunat".

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, la Satu Mare, că el personal susţine alegerea primarilor şi a şefilor de CJ în două tururi de scrutin, după cum susţine revenirea la alegerea pe liste a deputaţilor.

Preşedintele PNL a spus că este pentru reintroducerea sistemului de alegere în două tururi de scrutin a primarilor, precizând însă că sunt foarte mulţi primari ai PNL în funcţie care "nu îndrăgesc foarte mult ideea asta".

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, vineri, că PSD nu susţine iniţiativa PNL de modificare a legii administraţiei locale şi consideră că trebuie o discuţie cu PNL cât mai curând pentru ca lucrurile să fie tranşate cât mai rapid, dacă se merge mai departe cu "acest USL".

Parlamentarii PNL - 63 de senatori şi deputaţi - propun, într-o iniţiativă de modificare a legii pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, revenirea la sistemul de vot în două tururi pentru primari şi la alegerea şefului Consiliului Judeţean în mod indirect, de către consilieri.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici