George Friedman despre aderarea României la Zona Euro: Slavă Domnului că nu sunteţi acolo! Nu intraţi!

George Friedman, preşedintele companiei americane de consultanţă strategică Stratfor, a afirmat, joi, la Bucureşti, că România nu ar trebui să intre în zona Euro, care este un proiect eşuat din cauza diferenţelor structurale prea mari dintre economiile statelor membre.

2046 afișări
Imaginea articolului George Friedman despre aderarea României la Zona Euro: Slavă Domnului că nu sunteţi acolo! Nu intraţi!

George Friedman despre aderarea României la Zona Euro:Slavă Domnului că nu sunteţi acolo! Nu intraţi! (Imagine: Shutterstock)

"Slavă Domnului că nu sunteţi în Zona Euro! Nu intraţi!", a afirmat Friedman într-o conferinţă susţinută joi la BNR, întrebat când ar trebui România să adopte moneda comună europeană.

El s-a referit şi la exemplul Turciei, ţară care are în prezent cea mai ridicată rată de creştere economică din regiune, după ce i-a fost refuzată ani la rând aderarea la UE, iar acum nu mai are în centrul politicilor sale integrarea europeană.

Friedman, care s-a declarat un eurosceptic convins, a afirmat că proiectului Zonei Euro îi lipsesc transparenţa şi predictibilitatea pentru a mai putea fi convingător. "Cred că proiectul Zonei Euro a eşuat, ceea ce nu înseamnă că şi alianţa europeană e în acelaşi stadiu. Trebuie să fie o mai bună înţelegere a noţiunii europene de suveranitate, a statului naţional aflat în competiţie cu celelalte ţări vecine. Câteva secole de istorie europeană şi-au pus amprenta", a afirmat Friedman.

La eveniment au participat şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi premierul Victor Ponta.

"Cred că România trebuie să adopte Euro atunci când va fi pregătită şi când va fi pregătită şi zona Euro, când vor şti ce vor", a afirmat premierul Ponta.

Premierul Victor Ponta a declarat, pe 25 aprilie, că 1 ianuarie 2019 reprezintă "un obiectiv destul de realist" pentru adoptarea monedei euro de către România, după ce autorităţile de la Bucureşti au renunţat la termenul avansat iniţial, respectiv anul 2015.

El a amintit însă că un astfel de obiectiv este stabilit împreună cu Banca Naţională şi mediul de afaceri.

Guvernul a transmis Comisiei Europene un program de convergenţă care nu mai include, însă, spre deosebire de ultimii ani, o ţintă pentru adoptarea monedei euro.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat pe 8 mai că anul 2017 ar trebui să fie termenul optim pentru adoptarea de către România a monedei euro, în condiţiile în care 2015 nu mai este viabil, iar ideea neasumării unui termen clar este o greşeală.

George Friedman este din 1996 preşedintele fondator al companiei de consultanţă strategică (global intelligence) Stratfor. Friedman este autorul mai multor cărţi best-seller despre viitorul economic şi politic de după criza economică cum ar fi "The next decade/Următorul deceni", "The next 100 years/Următorii 100 de ani", "The Future of War/Viitorul războaielor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici