Gitenstein: Sunt îngrijorat că privatizările nu continuă

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat miercuri că este îngrijorat că nu continuă privatizările, el explicând că procesele de privatizare trebuie să fie, în egală măsură, transparente şi credibile.

202 afișări
Imaginea articolului Gitenstein: Sunt îngrijorat că privatizările nu continuă

Mark Gitenstein (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Cred că este extrem de important ca Guvernul să continue procesul de privatizare sau de numire de manageri privaţi. Eu nu sunt expert în niciunul dintre procesele care au fost urmate în aceste cazuri particulare dar eu cred că este foarte important ca lucrurile de acest gen să fie transparente şi să aibă credibilitate. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie făcut deloc. Dimpotrivă, trebuie făcute amândouă. Cum spunem noi în America, trebuie să poţi să mergi şi să mesteci gumă în acelaşi timp", a spus ambasadorul, întrebat cum comentează ultimele eşecuri în materie de privatizare din România, ca de exemplu Cupru Min.

El nu a dorit să se refere la niciun caz specific, precizând că "aceasta este treaba reporterilor" însă a spus că este îngrijorat că nu se continuă privatizările.

"Eu sunt îngrijorat că nu continuă privatizările. Este vorba despre bunuri de o valoare incredibilă pentru românii de nivel mediu iar în unele cazuri au fost irosite sau chiar s-a profitat de ele. Iar noi vrem ca toţi românii să profite de ele, nu numai un grup anume", a spus diplomatul.

Ambasadorul SUA a mai declarat că în ultimele săptămâni au fost controverse "despre companiile occidentale care încearcă să cumpere România pe bucăţele". El a spus însă că cea mai bună soluţie este ca înşişi românii să investească în România.

"Au fost multe controverse în ultimele câteva săptămâni despre companiile occidentale care încearcă să cumpere România pe bucăţele. Frumuseţea sistemului este că acum românii pot să cumpere bucăţele din America, iar acesta este un lucru bun", a spus ambasadorul Mark Gitenstein.

El a apreciat că important este că cei interesaţi vor putea cumpăra acţiuni "nu numai la companii gigant, ci la companii care sunt listate la Bursa din New York şi care sunt controlate de sistemul american, bazat pe reguli foarte stricte.

"Deci românii care investesc în aceste companii vor beneficia de acest sistem strict. Aşa că sper nu doar că românii vor beneficia de un profit de pe urma investiţiilor în aceste companii – aşa cum investesc şi eu, apropo, în multe dintre ele – dar că îi va învăţa pe români valoarea transparenţei şi va crea o cultură printre români despre valoarea acestei transparenţe şi despre valoarea unei bune guvernanţe şi a unui bun management al companiilor", a spus ambasadorul.

El a făcut aceste declaraţii la deschiderea oficială a şedinţei de tranzacţionare de la Bursa de Valori Bucureşti în care acţiunile Coca-Cola, Bank of America, Intel, Apple şi Visa au început să fie tranzacţionate.

Reprezentanţii firmei canadiene Roman Cooper, care a câştigat în martie licitaţia de privatizare a Cupru Min Abrud, s-au întâlnit cu conducerea OPSPI şi a MECMA, însă Guvernul a decis să reia procedura de vânzare a Cupru Min, în conformitate cu legislaţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici