Gorghiu: PNL cere publicarea în MO a hotărârii de aprobare a cererii DNA în cazul lui Şova

PNL consideră că Senatul este obligat să transmită hotărârea prin care constată aprobarea cererii DNA în privinţa lui Dan Şova şi solicită preşedintelui forului legislativ, Călin Popescu Tăriceanu, să o trimită miercuri spre publicare în Monitorul Oficial, a declarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu.

133 afișări
Imaginea articolului Gorghiu: PNL cere publicarea în MO a hotărârii de aprobare a cererii DNA în cazul lui Şova

Gorghiu: PNL cere publicarea în MO a hotărârii de aprobare a cererii DNA în cazul lui Şova (Imagine: Alexandru Raita/Mediafax Foto)

Gorghiu a precizat că, în cazul în care hotărârea este de respingere a solicitării DNA, atunci PNL o va contesta la Curtea Constituţională.

"În acest caz vom contesta hotărârea Senatului de respingere a hotărârii. Hotărârea Senatului nu poate fi decât în acord cu jurisprudenţa CC pe acest subiect", a adăugat Gorghiu.

"Ca urmare a deciziei CC, PNL consideră că Senatul este obligat să transmită hotărâre prin care constată că s-a aprobat cererea din partea justiţiei pe tema solicitată de justiţie şi cerem ca astăzi să trimită la Monitorul Oficial hotărârea de aprobare a cererii DNA, spre a fi publicată de urgenţă", a spus Gorghiu, într-o conferinţă de presă.

Ea a susţinut că preşedintele Senatului "are obligaţia să plece de la conducerea" forului legislativ pentru încălcarea Constituţiei, arătând că această hotărâre privindu-l pe Dan Şova trebuie să fie ultima semnată de Călin Popescu Tăriceanu.

"Îi cerem lui Victor Ponta să rupă cârdăşia cu Călin Popescu Tăriceanu", a mai spus Gorghiu.

"Am o umbră de speranţă că atât executantul, cât şi autorul acestei escrocherii politice să se conformeze voluntar acestei decizii de astăzi a CC. Când spun că doresc să se conformeze voluntar este vorba să elaboreze hotărârea cu semnătura lui Călin Popescu Tăriceanu şi să o tranmită la Monitorul Oficial astăzi", a mai spus Gorghiu.

Curtea Constituţională (CC) a decis, miercuri, referitor la sesizarea preşedintelui CSM, în urma votului în cazul Şova, că există un conflict juridic de natură constituţională între PICCJ şi Senat, declanşat de refuzul acestuia din urmă de a redacta hotărârea care atestă rezultatatul votului.

"În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi Senatul României, declanşat de refuzul acestuia din urmă de a redacta şi publica hotărârea care atestă rezultatul votului dat în Plenul Senatului", se arată în decizia CC.

Curtea Constituţională precizează în decizie că Senatul are obligaţia de a redacta hotărârea adoptată în şedinţa plenului din 25 martie 2015, prin care atestă rezultatul votului cu privire la cererea de încuviinţare a arestării senatorului Dan Şova, de a comunica hotărârea autorităţilor publice competente şi de a o pubica în Monitorul Oficial al României.

Decizia CC este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Senatului.

Tot miercuri, Curtea Constituţională a respins sesizarea formulată de 43 de senatori PNL privind neconstituţionalitatea prevederilor articolului 173 din Regulamentul Senatului, judecătorii stabilind că ea a devenit "inadmisibilă", după modificările făcute de Senat la Regulamentul de funcţionare.

De asemenea, Curtea Constituţională a decis, miercuri, în urma sesizării preşedintelui Iohannis, că nu există un conflict juridic de natură constituţională între Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte, şi Parlament, pe de altă parte, generat de omisiunea Camerelor de a modifica Statutul parlamentarilor şi Regulamentul Senatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici