Grindeanu: România intenţionează să dubleze capacitatea de tranzit pentru cerealele ucrainene

România intenţionează să dubleze capacitatea de tranzit pentru cerealele ucrainene spre Portul Constanţa, până la nivelul de patru milioane de tone, în următoarele luni, mai ales prin transporturi pe Dunăre, afirmă ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, conform agenţiei Reuters.

465 afișări
Imaginea articolului Grindeanu: România intenţionează să dubleze capacitatea de tranzit pentru cerealele ucrainene

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Prin angajarea de personal suplimentar pentru facilitarea circulaţiei navelor pe Canalul Sulina şi prin finalizarea conexiunilor proiectelor de infrastructură, multe finanţate prin surse din Uniunea Europeană, România poate suplimenta capacitatea de tranzit, a declarat Grindeanu.

"Am evidenţiat importanţa rutelor feroviare, rutiere şi navale ale României pentru a menţine un flux constant al exporturilor ucrainene", a afirmat Grindeanu, potrivit agenţiei Reuters, după o reuniune cu reprezentanţi ai Uniunii Europene, Statelor Unite, Republicii Moldova şi Ucrainei desfăşurată în Galaţi.

"A fost o întâlnire bună, care ne va ajuta ca, prin măsurile stabilite, să suplimentăm capacităţile pentru tranzitul cerealelor de la peste două milioane de tone pe lună, cât sunt în prezent, la aproape patru milioane de tone în următoarele luni", a subliniat Grindeanu.

Ministrul român al Transporturilor a precizat că Agenţia română de administrare a transporturilor pe Dunăre va avea 60 de piloţi pentru ghidarea navelor pe Canalul Sulina până la sfârşitul lunii august. Un proiect finanţat de UE pentru permiterea circulaţiei pe timp de noapte pe Canalul Sulina probabil va fi definitivat în octombrie, a subliniat Grindeanu. "Când vor fi făcute aceste investiţii şi va creşte numărul piloţilor, porturile române din Galaţi şi Brăila vor fi utilizate automat alături de Reni şi Ismail", a explicat Grindeanu.

Prezent la reuniune, vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov a afirmat că Dunărea rămâne "una dintre rutele centrale şi atrăgătoare din punct de vedere logistic pentru exportul produselor agricole ucrainene". "Ucraina este interesată şi de posibilitatea de a organiza puncte suplimentare pentru transferul mărfurilor la nivel rutier şi naval în apele teritoriale ale României, mai ales în apropierea Portului Constanţa şi a Canalului Sulina. De asemenea, am cerut părţii române să asigure că vor fi procesate cel puţin 14 nave zilnic, din porturi ucrainene pe Canalul Sulina", a subliniat Oleksandr Kubrakov.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici