Henri Paul: Nu trebuie precipitate etapele pentru admiterea României în Spaţiul Schengen

Ambasadorul Franţei în România, Henri Paul, afirmă că ţara sa nu se opune intrării României în Spaţiul Schengen, dar la nivelul statelor europene nu există un consens pentru aderare, iar în viziunea Franţei acest acord va fi posibil doar după un raport al CE "mai pozitiv" privind lupta anticorupţie.

25 afișări
Imaginea articolului Henri Paul: Nu trebuie precipitate etapele pentru admiterea României în Spaţiul Schengen

Henri Paul: Nu trebuie precipitate etapele pentru admiterea României în Spaţiul Schengen (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Sunt multe neînţelegeri în această chestiune. Franţa nu se opune admiterii României în Spaţiul Schengen. Este o eroare să se creadă acest lucru", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă la Oradea, ambasadorul Franţei, Henri Paul, el răspunzând astfel unei întrebări asupra intenţiei autorităţilor de la Paris faţă de intrarea României în Spaţiul Schengen.

Ambasadorul Franţei a atras atenţia că, deşi ţara sa nu se opune aderării României, există state europene nemulţumite de ritmul şi rezultatele luptei împotriva corupţiei, ceea ce face imposibil un acord pentru admiterea României, în acest moment.

"Pentru decizia definitivă de primire a României în Spaţiul Schengen este necesară o unanimitate a statelor europene. Astăzi, trebuie să recunoaştem, această unanimitate nu există. Noi spunem «da» perspectivei intrării României în Spaţiul Schengen. Dar noi spunem că nu trebuie precipitate etapele. E clar că intrarea în Spaţiul Schengen face parte dintr-un tot, face parte mai ales dintr-o ambianţă generală, dintr-un climat care, la nivelul statelor europene, a fost deteriorat, trebuie să recunoaştem, de ultimul raport al Comisiei Europene în domeniul cooperării pe justiţie. Noi spunem că ar trebui ca acest raport al Comisiei să fie mai pozitiv în ce priveşte progresul României în lupta împotriva corupţiei, iar în aceste condiţii am putea avea un acord al statelor europene pentru admiterea României", a spus ambasadorul Franţei.

Franţa consideră că nu sunt întrunite condiţiile care asigură integritatea şi securitatea spaţiului Schengen pentru aderarea, în martie, a României şi Bulgariei şi preferă să aştepte până la raportul Comisiei Europene din vara lui 2011, a declarat vineri Ministerul francez de Externe, citat de AFP.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici