Henri Paul: Romii repatriaţi sunt cetăţeni români, noţiunea de cetăţean european nu există - VIDEO

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, declară, referindu-se la situaţia romilor repatriaţi în România, că Franţa îi consideră cetăţeni români, întrucât nu recunoaşte criteriul etnic şi a respins argumentul conform căruia aceştia sunt cetăţeni europeni, spunând că această noţiune nu există.

134 afișări
Imaginea articolului Henri Paul: Romii repatriaţi sunt cetăţeni români, noţiunea de cetăţean european nu există - VIDEO

Henri Paul: Romii repatriaţi sunt cetăţeni români, noţiunea de cetăţean european nu există (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Sunt cetăţeni români. Noţiunea de cetăţeni europeni nu există. Arătaţi-mi mie o carte de identitate pe care scrie că există cetăţenie europeană. Aveţi dumneavoastră aşa ceva? Scrie cetăţean european pe cartea dumneavoatră de identitate? Nu. Scrie cetăţean român, iar pe cartea mea de identitate scrie cetăţean francez. Noţiunea de cetăţean european nu există. Noi încercăm - şi nu e uşor - să integrăm persoanele cele mai vulnerabile. Şi cheltuim foarte mult. (...) Fiecare ţară trebuie să se ocupe de proprii cetăţeni", a comentat Henri Paul la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de Pro TV.

În aceeaşi emisiune, ambasadorul mai spune că în Franţa nu există criteriul etnic.

"În Franţa nu putem vorbi de romi. Criteriul etnic nu există în Franţa. În Franţa există români şi atât. Toţi românii care vor să vină în Franţa să muncească sunt bineveniţi", a argumentat el.

El a reiterat totodată faptul că nu există o legătură juridică directă între dosarul Schengen şi problematica romă.

"Noi am spus clar de mai multe ori că dosarul Schengen nu este legat de subiectul problemelor cauzate de cetăţenii români în Fanţa sau în alte ţări. Nu există legătură juridică. Guvernul român spune acelaşi lucru. Preşedintele a spus la fel, la Sofia. Deci nu pot să vă spun mai mult decât atât", a declarat Henri Paul.

Video Stirileprotv.ro

În aceeşi emisiune, diplomatul vorbeşte despre ajutorul solicitat companiilor franceze din România pentru integrarea romilor, dar şi despre faptul că cea mai bună măsură anticriză pe care ar putea-o lua Guvernul român ar fi plata datoriilor către întreprinderi.

El mai afirmă că iubeşte România şi că este uimit de creativitatea românilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici