Huo Yuzhen, la încheierea mandatului: Invităm mai multe produse româneşti să intre pe piaţa chineză

Ambasadoarea Chinei la Bucureşti, Huo Yuzhen, aflată la final de mandat, a declarat, marţi, la recepţia de rămas bun, că relaţia sino-română s-a consolidat în timpul mandatului său şi a invitat producătorii români să vină cu mai multe produse româneşti pe piaţa chineză.

631 afișări
Imaginea articolului Huo Yuzhen, la încheierea mandatului: Invităm mai multe produse româneşti să intre pe piaţa chineză

Huo Yuzhen, la încheierea mandatului: Invităm mai multe produse româneşti să intre pe piaţa chineză (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Ambasadoarea Huo Yuzhen, aflată la final de mandat, a declarat, la recepţia de rămas bun, că în cei trei ani petrecuţi la Bucureşti relaţiile sino-române "au devenit mai stabile, mai eficiente şi mai spectaculoase", subliniind că în 2013 Li Keqiang a fost primul premier chinez care a vizitat România în ultimii 20 de ani, iar Victor Ponta a fost de două ori în China.

"În ultima decadă volumul comerţului bilateral a crescut cu 34%. Exporturile României către China s-au majorat de patru ori. Anul trecut, volumul relaţiilor comerciale a depăşit 4 miliarde de dolari", a spus Huo Yuzhen.

Aceasta a dat asigurări că investiţiile chineze în România vor continua şi a remarcat "progresele impresionate" care s-au realizat în ceea ce priveşte cooperarea nucleară şi energetică.

Totodată, diplomatul i-a invitat pe producătorii români să vină în China cu mai multe produse.

"Astăzi, cetăţenii chinezi pot gusta la ei acasă vinul românesc Feteasca Neagră şi apa Borsec. Acest lucru demonstrează interconexiunile apropiate dintre piaţa românească şi cea chineză la toate nivelurile. Invităm şi mai multe produse româneşti să intre pe piaţa chineză", a spus ea.

Huo Yuzhen s-a referit şi de relaţiile culturale bune, amintind de deschiderea recentă a două institute Confucius în România, unul la Bucureşti şi unul la Braşov.

"În pofida distanţei geografice dintre China şi România, cele două popoare au fost întotdeauna sincere unul cu altul şi s-au tratat cu respect, fiind prietene la nevoie", a afirmat Huo Yuzhen.

"În doar două zile voi părăsi România pentru a mă întoarce în China, ţara mea natală. Puteţi să vă imaginaţi că încă dinainte de a pleca deja îmi lipsesc românii?", a spus ambasadoarea, adăugând că va manifesta în continuare interes pentru relaţiile româno-chineze.

Huo Yuzhen a mai spus că succesorul său va fi Xu Feihong.

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat că este convins că Huo Yuzhen pleacă de la Bucureşti în calitate de "prieten al României" şi asta "ne face foarte mândri".

"În timpul mandatului dumneavoastră şi al meu, pentru că au fost mai mult sau mai puţin în aceeaşi perioadă, cred că relaţia dintre ţara dumneavoastră, Republica Populară Chineză, şi România s-a dezvoltat în direcţia potrivită" din punct de vedere politic, dar şi cultural şi economic, a precizat Ponta.

"Pentru o ţară ca România să aibă prietenia Chinei, nu doar cea mai populată ţară din lume, dar şi cea de-a doua economie a lumii şi unul dintre cei mai importanţi actori pe scena internaţională este o mare oportunitate şi cred că trebuie să profităm de această oportunitate şi să continuăm să dezoltăm cooperarea politică, economică şi culturală în beneficiul ambelor popoare", a spus el.

Premierul Victor Ponta a venit la recepţia de la Ambasada Chinei însoţit de soţia sa, Daciana Sârbu, şi de vicepremierul Gabriel Oprea. La eveniment au mai fost prezenţi miniştrii Daniel Constantin şi Rovana Plumb, numeroşi ambasadori şi politicieni români.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici