Laufer, refuzat de preşedinte, îl acuză pe Iohannis de antisemitism: Voi face plângere la CNCD. Vrea ca România să aibă relaţii doar cu Germania/ Primele reacţii din PSD după aceste acuzaţii

Ilan Laufer a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută marţi la sediul PSD, că refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a îl numi la Ministerul Dezvoltării este un act antisemit, anunţând că va face plângere împotriva acestuia la CNCD.

11926 afișări
Imaginea articolului Laufer, refuzat de preşedinte, îl acuză pe Iohannis de antisemitism: Voi face plângere la CNCD. Vrea ca România să aibă relaţii doar cu Germania/ Primele reacţii din PSD după aceste acuzaţii

Foto: Mediafax Foto/Andreea Alexandru

"Această decizie, ceea ce este neconstituţional. Consider că refuzul preşedintelui Iohannis în ceea ce mă priveşte este un nou act de antisemitism. Aşa cum se ştie, dl Iohannis a avut mai multe ieşiri împotriva evreilor şi declaraţii antisemite, a refuzat numirea unul ambasador, dorind să saboteze relaţia româno-israeliană. Prin interpuşi a acţionat, printr-o plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă. Am informaţii certe că ar trebui să mă aştept la aceşai mod de acţiune, mai exact un dosar penal care se pregăteşte la comanda preşedintelui. Domnul Iohannis i-a promis Angelei Merkel că va face tot posibilul să blocheze mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim", a afirmat Ilan Laufer, într-o conferinţă de presă susţinută marţi la PSD.

Acesta a mai anunţat că îi va face o plângere şefului statului la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

"Aceste atacuri sunt cu atât mai dureroase, cu cât în familia mea au decedat 52 de persoane în perioada Holocaustului, avut loc în perioada celui de-al Doilea Război Mondial în România. Îl rog pe Klaus Iohannis să aibă curajul şi să spună motivul real pentru care a respins numirea mea. Voi face o plângere la CNCD, întrucât consider că refuzul preşedintelui Iohannis este o atitudine clară de discriminare", a conchis Laufer.

Laufer spune că Iohannis a contribuit la sabotarea şedinţei comune de guvern România - Israel

Ilan Laufer a declarat că şeful statului a contribuit la „sabotarea” şedinţei comune ale guvernelor român şi israelian şi că doreşte „legături doar cu Berlinul”.

„Aşa cum se ştie, domnul Iohannis a refuzat şi a blocat numirea unui ambasador în Israel, dorind pe această cale să saboteze relaţia dintre România şi Israel. Totodată, vă pot spune că a contribuit inclusiv la sabotarea şedinţei de Guvern comune care trebuia să aibă loc între Romania şi Israel”, a declarat marţi seară, Ilan Laufer, într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD.

Acesta a adăugat că Iohannis doreşte blocarea relaţiilor României cu SUA şi Israel.

„Domnul Iohannis i-a promis dnei Merkel că va face tot posibilul să blocheze mutarea ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, proces iniţiat de dl preşedinte Liviu Dragnea ca fiind primul om politic din Europa care a declarat că va susţine acest proces după ce preşedintele american a anunţat că va muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim (...) În ultima perioadă am încercat să contribui la o bună relaţie între Guvernul României şi Guvernul de la Tel Aviv şi totodată consolidarea relaţiilor dintre România şi SUA, ceea ce l-a deranjat f.mult pe preşedintele Klaus Iohannis şi probabil trebuie să plătesc pentru asta (...) Prin refuzarea unei persoane cu relaţii foarte bune cu SUA şi cu Israelul, Iohannis întăreşte convingerea că doreşte legături doar cu Berlinul şi blocarea relaţiilor cu SUA şi Israelul”, a indicat fostul ministru.

Acesta a menţionat că va face o cerere către comunitatea evreiască din Statele Unite „pentru a-i retrage decoraţia acordată preşedintelui Klaus Iohannis”.

Laufer a adăugat că Iohannis „a vândut un evreu român”.

„Îl rog să aibă curajul să spună care a fost motivul real pentru care m-a respins, mă refer la cel religios şi faptul că sunt evreu (...) Ceauşescu a vândut evrei. Azi, am certitudinea că şi Iohannis a vândut un evreu român. Nu ştiu cui, nu ştiu pe câţi bani”, a spus acesta.

Laufer a mai spus că şeful statului, etnic german, „are o legătură dubioasă din toate punctele de vedere cu FDGR, moştenitoarea unei organizaţii naziste, scoase în afara legii conform Tratatului de la Paris de după al Doilea Război Mondial”.

Ilan Laufer a mai spus că refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a îl numi la Ministerul Dezvoltării este un act antisemit, anunţând că va face plângere împotriva acestuia la CNCD.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că nu va semna decretele de numire în funcţia de ministru al Transporturilor pentru Lia Olguţa Vasilescu şi pentru Ilan Laufer, care a fost propus de PSD pentru portofoliul Dezvoltării Regionale.

De asemenea, social-democraţii au votat, în şedinţa de marţi a BPN al partidului, ca Lia Olguţa Vasilescu să fie propusă pentru Ministerul Dezvoltării, iar Mircea Drăghici pentru portofoliul Transporturilor, au declarat surse ale formaţiunii pentru MEDIAFAX.

Şedinţa comună a guvernelor României şi Israelului care trebuia să aibă loc la Palatul Victoria a fost amânată în două rânduri. Iniţial vizita premierului Benjamin Netanyahu la Bucureşti ar fi trebuit să aibă loc în august, aceasta fiind amânată, iar apoi în luna noiembrie, partea israeliană având aceeaşi acţiune în acest sens.

Despre acest subiect, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, anunţase că şedinţa de Guvern cu reprezentanţii Guvernului din Israel va avea loc în octombrie sau noiembrie. Vizita iniţială era programată în luna august, dar a fost amânată.

În schimb, premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit pe 2 noiembrie la Varna cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu , întrevederea având loc în cadrul reuniunii la nivel înalt Bulgaria-România-Grecia-Serbia-Israel. Cei doi oficiali au discutat despre parteneriatul România-Israel în domeniul noilor tehnologii, cât şi despre aspecte legate de situaţia internaţională actuală, a transmis atunci Guvernul.

Totodată, cu privire la întrevederea celor doi prim-miniştrii, surse guvernamentale au declarat, pentru MEDIAFAX, că premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a spus Vioricăi Dăncilă că mutarea ambasadei României la Ierusalim este doar o chestiune de timp.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că nu va semna decretele de numire în funcţia de ministru al Transporturilor pentru Lia Olguţa Vasilescu şi pentru Ilan Laufer, care a fost propus de PSD pentru portofoliul Dezvoltării Regionale.

De asemenea, social-democraţii au votat, în şedinţa de marţi a BPN al partidului, ca Lia Olguţa Vasilescu să fie propusă pentru Ministerul Dezvoltării, iar Mircea Drăghici pentru portofoliul Transporturilor, au declarat surse ale formaţiunii pentru MEDIAFAX.

Ştefănescu, despre declaraţiile lui Laufer: E un discurs al unui om foarte bine pregătit

Secretarul general interimar al PSD Codrin Ştefănescu a declarat, marţi seară la un post TV, că discursul lui Ilan Laufer este "al unui om foarte bine pregătit". Laufer l-a acuzat pe Klaus Iohannis de antisemitism, anunţând că va face plângere la CNCD împotriva şefului statului.

"Este un discurs al unui om foarte bine pregătit, foarte respectat pe plan intern şi internaţional, despre cum vede el lucrurile într-un anumit context. Dacă era prima abatere a lui Klaus Iohannis putea să spună că e o exagerare, dar când se întâmplă lucruri de genul acesta, anume a spus că premierul şi preşedintele Camerei Deputaţilor s-au văzut cu nişte evrei sau când depune la ordin, preşedintele PNL o plângere penală împotriva premierului. Astfel de lucruri nu rămân fără urmări şi fără ecouri. La nivel internaţional astea nu rămân trecute cu vederea. Am să vă spun ca efect, noi trebuia să avem o şedinţă mixtă în octombrie şi premierul israelian ne-a anunţat că după anumite declaraţii se amână această şedinţă. Pentru noi ca români ne-ar fi adus o imagine pozitivă în mediul internaţional", a afirmat Codrin Ştefănescu, marţi seară la postul B1 TV.

Întrebat cum de prima oară Klaus Iohannis l-a acceptat pe Ilan Laufer ca ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, în Guvernul Tudose, iar acum l-a refuzat, secretarul general interimar al PSD a spus că în acea perioadă nu exista subiectul mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

"Pentru că între prima acceptare şi asta s-a întâmplat chestiunea mutării ambasadei României de la Tel Aviv şi Ierusalim aşa cum au cerut, cum au hotărât deja partenerii noştri strategici din Statele Unite. (...) Noi ca PSD îl susţinem pe Ilan Laufer. Am făcut această propune în mod constituţional şi legal. Am propus mai mulţi miniştri, printre care şi Ilan Laufer care a fost refuzat", a explicat Ştefănescu.

Teodorovici: Suntem parte dintr-o dispută dincolo de graniţe

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, marţi seara, că preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să răspundă cât mai repede la acuzaţiile făcute de Ilan Laufer.

„Domnul preşedinte dovedeşte, foarte clar, cu intenţie sau fără sau din neştiinţă sau alte cauze, să dă peste cap agenda întregii ţării, fâcând astfel de respingeri, la propuneri pertinente ale Partidului Social Democrat de schimbare a unor colegi miniştri, fără să argumenteze, dincolo de decizia Curţii de a face acest lucru, moral faţă de votul dat de români, pentru partid, pentru alianţă, pentru Guvern. Ar fi de bun simţ ca domnul preşedinte să răspundă la acestor acuzaţii, destul de grave. Până acum, astfel de acuze aduse unui preşedinte de stat n-au mai fost făcute. Sunte extrem de grave. Dacă ele se confirmă, sunt conotaţii dincolo de graniţele acestei ţări. Deja suntem, fără să vrem, parte dintr-o dispută la nivel internaţional, se duce dincolo de graniţele acestei ţări”, a afirmat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, într-o emisiune la TVR.

Ministrul Finanţelor a mai spus că sunt acuze faţă de care preşedintele ar trebui să răspundă cu argumente, chiar în această seară, dar cel mai probabil nu le are.

„Sunt acuze la care domnul preşedinte, nici dacă îşi doreşte nu poate să răspundă în această noapte. Nu are argumente. Aici, nu mai este vorba de preşedinte, ci de instituţia prezidenţială”, a subliniat Teodorovici.

De asemenea, oficialul de la Finanţe a reamintit de faptul că Iohannis şi Angela Merkel au discutat să nu fie mutată ambasada României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

„De fiecare dată exportăm astfel de discuţii în extern (…) cu implicaţii asupra imaginii. (…) Cu astfel de afirmaţii, practic, Constituţia nu mai este ceva la care să se raportezi”, a mai spus Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a susţinut că, în momentul în care a depus, marţi, jurământul pentru un nou mandat de ministru, chiar s-a gândit ce rol mai are Constituţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici