Iliescu, despre pierderea prezidenţialelor: E un eşec politic. Trebuie Congres extraordinar în PSD pentru analiză

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, vineri, că pierderea prezidenţialelor de către PSD reprezintă un eşec politic, arătând că viaţa este "cu de toate" şi că este important pentru forţele politice să nu intre în panică atunci când pierd şi nici să nu se umfle în pene când câştigă.

874 afișări
Imaginea articolului Iliescu, despre pierderea prezidenţialelor: E un eşec politic. Trebuie Congres extraordinar în PSD pentru analiză

Ion Iliescu (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

"Deci viaţa e cu de toate şi important este pentru forţele politice să nu intre în panică când pierd, să nu se umfle în pene când câştigă, să-şi păstreze echilibrul şi să poată să consolideze ce au construit până atunci şi să-şi deschidă orizonturi noi. Eu sper ca şi PSD să facă o analiză serioasă a cauzelor – pentru că e un semnal din partea electoratului - şi orice partid e dator să facă analiza proprie despre cum să răspundă mai bine electoratului", a spus Iliescu.

El a admis că pierderea alegerilor prezidenţiale reprezintă un eşec politic, dar a subliniat faptul că viaţa politică oferă alternanţă.

"Sigur, este un eşec politic. Asta e viaţa politică. Iată, avem o experienţă de 25 de ani. Aceşti 25 de ani au însemnat flux şi reflux. Dacă luăm partidul nostru, partidul pe care l-am creat eu, FSN la început, devenit FDSN, devenit PDSR, devenit apoi PSD, (...) deci în această perioadă de 25 de ani am avut perioade când am fost la guvernare, în ’96 am pierdut, a venit domnul Constantinescu şi Convenţia Democrată patru ani, dar în anul 2000 din nou eu am câştigat Preşedinţia şi domnul Năstase, care conducea PSD, a devenit prim-minsitru", a spus Iliescu.

Iliescu: Trebuie Congres extraordinar în PSD pentru analiză şi pentru a da un semnal de mobilizare

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, vineri, că este necesară organizarea unui Congres extraordinar al partidului pentru a se face o analiză serioasă a rezultatelor prezidenţialelor dar şi pentru a da un semnal de mobilizare forţelor de care dispune formaţiunea.

"Eu am şi lansat această idee, de fapt e o chestie firescă, va trebui (să fie convocate, n.r.) organele executive de partid şi apoi un Congres, cred eu, special, să facă o analiză serioasă şi să tragă concluziile cuvenit, cum anume...Părerea mea e că se impune un Congres tocmai pentru a da un semnal de mobilizare a forţelor de care dispune partidul", a spus Iliescu.

Întrebat dacă este necesar acest Congres şi pentru a da un semnal de schimbare a echipei de conducere a PSD, Iliescu a răspuns: "Asta e altceva. Se va discuta şi...".

Iliescu a precizat că la Congres trebuie făcută o analiză nu numai privind greşelile din campanie, dar şi percepţia electoratului faţă de PSD.

"Nu e vorba numai despre campanie, este percepţia - eu nu vreau să dau calificative nimănui - dar este percepţia electoratului, deci trebuie să stăm să analizăm mai atent şi asta trebuie să o facă oamenii responsabili din partid. De aia am spus să fie şi un CExN, să fie şi un Consiliu, poate şi un Congres extrordinar care să analizeze şi să dezbată şi să tragă toate concluziile cuvenite la nivel de centru şi de organizaţii locale în ce priveşte programul partidului pentru perioada următoare, că urmează doi ani nu uşori şi alegerile parlamentare din 201", a spus Iliescu.

El a arătat că, oricum, PSD trebuie să vină cu un proiect şi cu un program pentru următorii doi ani, dar şi pentru alegerile parlamentare din 2016.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici