Iliescu: E firesc să fim alături de Polonia; Constantinescu: Va fi o solidaritate pe termen lung

Ion Iliescu a apreciat că declararea la 18 aprilie a unei zile de doliu naţional în România în memoria victimelor accidentului aviatic de la Smolensk reprezintă o solidaritate firească pe care România a avut-o întotdeauna faţă de Polonia, bazată pe relaţia profundă, istorică între cele două state.

19 afișări
Imaginea articolului Iliescu: E firesc să fim alături de Polonia; Constantinescu: Va fi o solidaritate pe termen lung

Iliescu: E firesc să fim alături de Polonia; Constantinescu: Va fi o solidaritate pe termen lung (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"A fost un eveniment care a zguduit conştiinţele, aşa că este firesc ca România să fie alături, sentimental, de Polonia şi de poporul polonez", a spus Iliescu.

Fostul preşedinte Emil Constantinescu a adăugat că, în opinia sa, va fi mai mult decât o solidaritate emoţională.

"Va fi o solidaritate pe termen lung, care vine pe un fundament din trecut, înscris în mentalul românesc, de admiraţie pentru ceea ce reprezintă onoare şi demnitate la poporul polonez", a spus Constantinescu.

"În acelaşi timp, este o bună bază de consolidare a relaţiilor dintre România şi Polonia, care au importanţă deosebită din punct de vedere strategic", a adăugat Constantinescu.

Cei doi au făcut aceste declaraţii la MAE, la finalul Consiliului Consultativ.

Guvernul a decis ca duminică, 18 aprilie, să fie decretată zi de doliu naţional pentru victimele accidentului aviatic din Polonia, în care şi-a pierdut viaţa şi preşedintele polonez, Lech Kaczynski.

Preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, soţia sa şi înalţi oficiali politici şi militari polonezi au murit sâmbătă, în momentul în care avionul care îi transporta s-a prăbuşit la Smolensk, în vestul Rusiei.

Înalţii oficiali se deplasau la Katin, pentru a participa la festivităţile de comemorare a 70 de ani de la masacrarea a peste 20.000 de ofiţeri, poliţişti şi civili polonezi, ucişi în 1940 de NKVD, poliţia politică sovietică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici