Iliescu: Finanţarea campaniilor de la buget e o idee bună, dar trebuie gândită

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, miercuri, că finanţarea campaniilor electorale de la bugetul de stat este o idee bună, dar trebuie văzut dacă bugetul poate suporta cheltuielile inerente.

13 afișări
Imaginea articolului Iliescu: Finanţarea campaniilor de la buget e o idee bună, dar trebuie gândită

Iliescu: Finanţarea campaniilor de la buget e o idee bună, dar trebuie gândită (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Iliescu a spus că "ideea în sine" a finanţării campaniilor electorale din bugetul de stat sau bugetele locale "este de luat în seamă".

"Dar trebuie văzut ce înseamnă ca povară pentru bugetul statului, dacă poate suporta asta. Dacă legea nu limitează numărul de candidaţi, şi pot fi şi independenţi, vine un independent şi ia bani de la buget. Nu scoate nimic din asta, dar... Trebuie gândit", a afirmat el.

Iliescu a menţionat, răspunzând unei întrebări, că în 1990, când au fost finanţate de la buget campaniile electorale, "era altă fază", partidele nefiind constituite încă.

"Acum este un număr mare de partide, dar în acelaşi timp poate să apară... deci este o chestiune care trebuie gândită, mi-e greu să mă pronunţ", a mai afirmat preşedintele de onoare al PSD.

Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat, marţi, susţinător al finanţării campaniilor electorale de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, menţionând că ideea trebuie explicată românilor şi că metoda poate fi introdusă începând din 2012.

"Trebuie să avem forţă să întrerupem mita electorală şi să curăţăm alegerile. Nu se poate face decât într-un singur fel: asumându-ne standarde de cost pe fiecare candidat şi dându-i banii din bugetul de stat sau din bugetul local. Este singura soluţie să terminăm cu clientela din afara clasei politice şi vă asigur că este infinit mai ieftin aşa decât ceea ce se întâmplă acum. Dacă lăsăm la liber finanţarea partidelor, nu vom face mare lucru în curăţarea clasei politice. Vă asigur că o să dispară şi din partide ideea «aoleu, trebuie să găsim candidat care are bani să-şi susţină campania»", a declarat Traian Băsescu, la o dezbatere ISP.

El a adăugat că "ar fi foarte sănătos" pentru clasa politică introducerea acestui tip de finanţare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici