Iliescu: I-am sugerat lui Gorbaciov să mai spargă prejudecăţile şi fabulaţiile despre Revoluţie

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, miercuri, după întâlnirea cu fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, că i-a sugerat acestuia să mai spargă din "prejudecăţile şi fabulaţiile" potrivit cărora în decembrie 1989 "n-ar fi fost revoluţie" şi că noul regim ar fi cerut "să vină ruşii".

71 afișări
Imaginea articolului Iliescu: I-am sugerat lui Gorbaciov să mai spargă prejudecăţile şi fabulaţiile despre Revoluţie

Iliescu: I-am sugerat lui Gorbaciov să mai spargă prejudecăţile şi fabulaţiile despre Revoluţie (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"El este o personalitate care rămâne pentru istorie şi i-am sugerat ca diseară (la lansarea ziarului Puterea, n.r.) să mai spargă din prejudecăţi şi fabulaţii care se tot vehiculează la noi, că au rămas oamenii cu mintea întârziată, care sunt marcaţi într-o manieră veche, depăşită de abordare, care repetă, de fapt, prejudecăţiile lui Ceauşescu şi afirmaţiile lui în legătură cu Revoluţia română, cum că n-ar fi fost revoluţie, că nu a fost autentică, că nu populaţia, că KGB-ul a stimulat şi aşa mai departe. Că noi am fi cerut să vină ruşii să ocupe România. Sunt nebuni, pur şi simplu, oamenii aceştia. Ei aveau trupe în Ungaria, în Cehoslovacia, în Polonia şi în Germania şi nu au intervenit. Dar sunt minţi rătăcite şi bolnave la noi, care întreţin aceste fabulaţii şi asemenea teme", a spus Iliescu, după întrevederea avută cu Gorbarciov la un restaurant bucureştean.

În opinia lui Iliescu, vizita lui Gorbaciov la Bucureşti este un moment important pentru România. Fostul preşedinte a precizat că a mai avut întâlniri cu Mihail Gorbaciov în 2005, la Torino, în 2007 la Budapesta şi că se vor întâlni din nou în Luxembourg.

"În asemenea împrejurări, la o masă, discuţia este mai degajată şi mai lejeră. Sigur că, fiind şi oameni politici, abordăm într-un fel, atingem anumite aspecte de interes comun şi amintiri şi probleme - preocupări actuale. Nici de astă dată nu am făcut excepţie din acest punct de vedere. În primul rând cred că este un moment important. Revine preşedintele Gorbaciov după 20 de ani în România. Înainte de '89 s-a întâlnit de două ori cu Ceauşescu. În '87 şi '89 a şi spus câteva despre atmosfera apăsătoare care domina aceste întâlniri şi, mai ales Ceauşescu era într-o fază a decrepitudinii - ştiţi foarte bine - şi am trăit aceste lucruri şi le-am suportat. Deci vine într-un alt context astăzi. Vine într-un alt context şi în ceea ce-l priveşte - un om care ţine de societatea civilă. Dar a rămas un om activ, a creat o fundaţie. Noi ne-am întâlnit de două ori în ultimii ani - în 2005 la Torino, la o reuniune organizată de fundaţia sa şi apoi, în 2007, la Budapesta", a spus Ion Iliescu, care a precizat că o astfel de întâlnire urmează să aibă loc şi la Luxembourg.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici