Iliescu: Moţiunea de cenzură nu are acum mari şanse

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, joi, la Antena 3, că nu crede că moţiunea de cenzură pe care PSD o va iniţia săptămâna viitoare are şanse de a fi adoptată.

19 afișări
Imaginea articolului Iliescu: Moţiunea de cenzură nu are acum mari şanse

Iliescu: Moţiunea de cenzură nu are acum mari şanse (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Iliescu a afirmat, într-un interviu pentru Antena 3, că nu crede că vor fi schimbări majore în ceea ce priveşte raportul de forţe din Parlament până în 2012, când vor avea loc alegeri generale la termen.

"Acum moţiunea nu are mari şanse, pentru că există o majoritate, chiar dacă încropită, cu presiuni asupra unor oameni interesaţi să rămână agăţaţi la putere, (...) cu oportunişti din PSD. Această majoritate rămâne cramponată de putere. Nu prea întrevăd această posibilitate de schimbare a majorităţii acum", a declarat el.

Iliescu s-a arătat reticent şi în legătură cu un eventual demers de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, el precizând că aceasta nu se poate face până când nu se contuează o majoritate parlamentară dispusă la acest lucru.

Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament pe noul Cod al Muncii marţi, 8 martie, la ora 10.00, iar parlamentarii pot depune amendamente până vineri, la ora 20.00.

Opoziţia şi-a anunţa intenţia de a depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, după angajarea răspunderii.

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată.

Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în care preşedintele României cere reexaminarea legii astfel adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici