Iliescu: Nu e suficient să cedezi din suveranitate, trebuie să fii şi dorit

Fostul şef al statului Ion Iliescu a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că ideea expusă de către preşedintele Traian Băsescu privind realizarea Statelor Unite ale Europei presupune că un anumit stat trebuie să fie şi dorit în structura respectivă.

677 afișări
Imaginea articolului Iliescu: Nu e suficient să cedezi din suveranitate, trebuie să fii şi dorit

Fostul şef al statului Ion Iliescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Iliescu a afirmat că nu este clar la ce a făcut referire Traian Băsescu când a vorbit despre Statele Unite ale Europei.

"Dacă s-a referit la discuţia iniţiată de Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy, de consolidare a structurii statelor din zona euro, atunci trebuie precizat că nu este suficient să vrei tu să intri, mai trebuie şi structura respectivă să te dorească. Nu este suficient să renunţi tu la o parte din suveranitate dacă nu te doreşte nimeni să intri într-o astfel de comunitate", a spus fostul preşedinte.

Iliescu a menţionat că ideea lansată de Merkel şi Sarkozy este oportună în contextul actual al globalizării.

"În lumea de astăzi, statele nu mai pot trăi de sine stătătoare. Este nevoie de structuri multinaţionale, în care statele care intră în această comunitate transferă o parte din suveranitate, pentru că, în procesul globalizării, este dificil să rezişti de unul singur. Este un proces firesc în lumea de astăzi", a mai afirmat Iliescu.

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, joi, la Sulina, necesitatea realizării Statelor Unite ale Europei, el precizând că acesta este punctul său de vedere şi avertizând că "numai prin cedarea masivă de suveranitate Europa mai poate rămâne o putere economică şi militară".

"Numai prin cedarea masivă de suveranitate Europa mai poate rămâne o putere economică şi militară. (...) Altfel, Europa va rămâne o carte de istorie a lumii, în care vei putea citi despre cele mai sofisticate culturi", a avertizat Traian Băsescu.

Şeful statului a apreciat că viitorul Uniunii Europene ca structură politică de forţă este "incert" dacă nu se iau "deciziile care trebuie luate pentru funcţionarea UE".

El a susţinut necesitatea realizării "Statelor Unite ale Europei".

Traian Băsescu a precizat că este vorba despre punctul său de vedere, că nu sunt "decizii subterane" luate la nivelul UE, ci este "viziunea" sa cu privire la evoluţia Europei în continuare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici