Iliescu: Nu se poate face cabinet de criză dintr-o opoziţie minoritară şi cu Băsescu preşedinte

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, pentru cotidianul "Gândul", că nu se poate face un cabinet de criză dintr-o opoziţie minoritară şi cu Traian Băsescu preşedinte, acesta fiind cel care decide şi după o eventuală cădere a guvernului, în situaţia adoptării moţiunii de cenzură.

24 afișări
Imaginea articolului Iliescu: Nu se poate face cabinet de criză dintr-o opoziţie minoritară şi cu Băsescu preşedinte

Iliescu: Nu se poate face cabinet de criză dintr-o opoziţie minoritară şi cu Băsescu preşedinte (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Liderii PSD, PNL şi PC au discutat, la începutul lunii septembrie, despre instalarea unui guvern de criză, în eventualitatea în care moţiunea de cenzură trece de Parlament, cu un mandat limitat până în primăvara anului viitor. Victor Ponta a spus că mandatul acestui cabinet de criză ar fi stoparea măsurilor luate de actualul guvern şi organizarea de alegeri.

Ion Iliescu este de părere că nu se poate realiza un cabinet de criză dintr-o opoziţie minoritară şi cu Băsescu preşedinte, dar spune că este obligatoriu ca opoziţia să depună moţiunea de cenzură, "indiferent de şansele acesteia de a trece sau nu".

"Nu mi se pare deloc simplu de atins acest deziderat. Eu cred că nu se poate face cabinet de criză dintr-o opoziţie minoritară şi cu Băsescu preşedinte. Să fim realişti! Preşedintele e acela care va decide şi după o eventuală cădere a guvernului, în situaţia în care votul pe moţiune va fi favorabil opoziţiei" a declarat, luni, Ion Iliescu, pentru "Gândul".

Referindu-se la o eventuală formulă guvernamentală "de criză", Iliescu susţine că "un guvern nu poate fi profilat decât de o majoritate care să rezulte din alegeri".

"Iar alegerile anticipate nu pot avea loc decât în anumite condiţii: să existe o majoritate parlamentară necesară, formată într-o conjunctură dată, care să ducă la dărâmarea guvernului existent şi a altor două formule posibile cu consecinţa declanşării alegerilor anticipate. În urma acestora, va rezulta un anumit fel de majoritate, nu neapărat monopartinică. Abia pe urmă poate fi negociată componenţa unui nou guvern. Iar în acest moment nu există majoritate parlamentară pentru declanşarea alegerilor anticipate", a spus el.

"Şansa posibilă" pe care o vede Ion Iliescu pentru declanşarea unor alegeri anticipate este actualul context economico-social.

"Situaţia economico-socială se agravează, iarna va fi cumplită; acest context poate crea şansa posibilă pentru declanşarea de alegeri anticipate", a spus fostul preşedinte.

Pe acest fond, fiecare partid este dator să se pregătească cu nişte oameni care să atragă electorat, a susţinut el.

"PNL a anunţat partid din umbră, PSD lucrează pe departamente, în cadrul cărora aduce oameni de specialitate, profesionişti. Fiecare trebuie să se prezinte la o eventuală combinaţie guvernamentală cu oamenii cei mai capabili. Dar o formulă de guvern se poate realiza numai în urma unor alegeri", a mai spus Iliescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici