Iliescu: Urez tuturor românilor sănătate, fericire şi prosperitate! La mulţi ani, România!

Fostul preşedinte Ion Iliescu a transmis cu ocazia Zilei Naţionale urări de sănătate, fericire, prosperitate tuturor românilor, arătând că noul proiect naţional, de reducere a decalajelor de dezvoltare faţă de Occident, nu e un scop în sine, ci are în vedere ca românii să fie mai liberi, mai prosperi.

533 afișări
Imaginea articolului Iliescu: Urez tuturor românilor sănătate, fericire şi prosperitate! La mulţi ani, România!

Iliescu: Urez tuturor românilor sănătate, fericire şi prosperitate! La mulţi ani, România!

"Cu ocazia Zilei Naţionale a României urez tuturor românilor sănătate, fericire şi prosperitate! La mulţi ani, România!", a transmis fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, în mesajul de 1 Decembrie, remis MEDIAFAX.

Iliescu a precizat că Unirea a rezistat aproape un secol, iar acest lucru dovedeşte tăria sentimentelor naţionale şi voinţa de fi împreună.

"În aceşti nouăzeci şi cinci de ani am trăit, ca naţiune, şi bune, şi rele. Ne-am regăsit locul firesc în marea familie europeană. Ne-am asigurat securitatea internă şi externă.Trecem prin încercările unei grave crize economice şi sociale. Suntem uniţi şi solidari, chiar dacă schimbările din ultimii ani au dus la o gravă polarizare economică şi socială", a spus Iliescu.

El a menţionat că noul proiect naţional, acela de a reducere decalajele de dezvoltare faţă de lumea occidentală, nu e un scop în sine, ci are în vedere ca românii să fie mai liberi, mai prosperi.

"Redescoperim împreună datoria de a lucra pentru binele comun. Ne asumăm responsabilităţile care ne revin, renaşte spiritul civic, construim împreună un nou sistem de valori morale şi politice. Avem un nou proiect naţional, acela de a reduce decalajele de dezvoltare care ne separă de lumea occidentală, nu ca scop în sine, ci pentru a fi mai liberi, mai prosperi, mai mândri de noi şi de naţiunea noastră", a precizat Iliescu.

Fostul şef de stat a arătat, totodată, că Marea Unire din 1 Decembrie 1918 a reprezentat actul fondator al României Mari şi împlinirea unui mare proiect naţional şi a subliniat faptul că visul românilor de a trăi împreună, pe acelaşi pământ, ca o singură naţiune, nu ar fi fost posibil fără jertfa celor căzuţi pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial.

"Lor, dar şi tuturor celor care, în decursul veacurilor, s-au jertfit pentru ţara lor, le suntem azi recunoscători şi le aducem piosul nostru omagiu. Se cuvine să aducem un omagiu şi acelora care, prin inteligenţă, stăruinţă şi deplin patriotism, au făcut ca sacrificul românilor să fie recunoscut de comunitatea internaţională, cea care a consfinţit, sub forma diferitelor tratate, Marea Unire", a menţionat Iliescu.

El a arătat că la 1 Decembrie 1918 începea un nou capitol în istoria României, care a însemnat modernizare instituţională, dezvoltare economică şi socială, făurirea unei naţiuni conştiente de rolul său în această parte a lumii.

Potrivit lui Iliescu, "România Mare a fost, încă de la făurirea sa, obiectul politicilor revizioniste şi revanşarde ale celor care nu s-au împăcat cu ideea dispariţiei imperiilor anacronice, drept pentru care au târât Europa în carnagiul unui război fără precedent, iar românii au fost nevoiţi să-şi apere din nou, cu arma în mână, visul de a fi împreună".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici