Iniţiativa România a solicitat Departamentului de Stat al SUA suspendarea vizei lui Liviu Dragnea

Iniţiativa România anunţă, marţi, că a cerut Departamentului de Stat al Statelor Unite suspendarea vizei şi aplicarea interdicţiei de a intra pe teritoriul SUA pentru Liviu Dragnea.

3500 afișări
Imaginea articolului Iniţiativa România a solicitat Departamentului de Stat al SUA suspendarea vizei lui Liviu Dragnea

Iniţiativa România a solicitat Departamentului de Stat al SUA suspendarea vizei lui Liviu Dragnea

Solicitarea, anunţă mişcarea civică, a fost făcută în baza Decretului 7750 din 12 ianuarie 2014, par. (1) lit. (c), par. 3, par. 4 şi par. 6, emis de Preşedintele SUA, şi a Regulamentului 22 CFR 41.122.

Conform Decretului 7750, având în vedere “efectele profund negative pe care corupţia instituţiilor publice le are asupra eforturilor Statelor Unite de a promova securitatea şi de a consolida instituţiile democratice şi sistemul pieţei libere”, precum şi “importanţa pe care Statele Unite şi comunitatea internaţională o acordă luptei împotriva corupţiei”, intrarea pe teritoriul american se suspendă în cazul demnitarilor ale căror fapte de “delapidare a banilor publici sau de amestec în procedurile judiciare, electorale sau alte proceduri publice au efecte negative serioase asupra intereselor naţionale ale Statelor Unite”.

Decretul prezidenţial 7750 defineşte efectele negative serioase asupra intereselor naţionale ale Statelor Unite astfel: consecinţe asupra “activităţii economice internaţionale ale companiilor americane, obiectivelor SUA de asistenţă externă, securităţii SUA în faţa infracţionalităţii transnaţionale şi terorismului, sau asupra stabilităţii naţiunilor şi instituţiilor democratice”.

"Liviu Dragnea îndeplineşte integral criteriile prevăzute de Decretul 7750, fiind condamnat, trimis în judecată sau cercetat penal în 4 dosare (3 în România şi unul în Brazilia) pentru fapte penale privind fraude electorale, fraudă cu fonduri publice europene, spălare de bani sau abuz în serviciu. De asemenea, domnul Liviu Dragnea este iniţiatorul unei ofensive începute în ianuarie 2017 împotriva statului de drept şi justiţiei independente, care pune în pericol atât stabilitatea Românei şi a instituţiilor democratice, cât şi investigarea infracţionalităţii transnaţionale, în special corupţia transfrontalieră şi terorismul", se arată într-un comunicat de presă al mişcării civice, remis marţi MEDIAFAX.

Mişcarea civică Iniţiativa România susţine că preşedintele PSD a devenit un "pericol grav şi iminent la adresa democraţiei, statului de drept, securităţii României şi a aliaţilor din UE şi NATO", iar acesta "trebuie să primească un semnal clar că România trebuie să rămână pe un drum democratic şi că parteneriatul strategic cu Statele Unite se bazează pe valori democratice comune şi pe respectarea deplină a standardelor statului de drept.

"Deturnarea parcursului european şi euro-atlantic al României de către un inculpat cu interese penale împotriva intereselor a peste 20 de milioane de cetăţeni români trebuie să-şi găsească un răspuns fără echivoc şi definitiv, atât în România, cât şi în afara ei", se mai arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici