Video INTERVIU INTEGRAL „Gândurile lui Cristoiu”: Ordonanţele de urgenţă exprimă spaima guvernelor chiar de propria lor majoritate/ Klaus Iohannis a căzut în capcana PSD

Ion Cristoiu afirmă că preşedintele Klaus Iohannis a căzut într-o capcană când a crezut că PSD va da ordonanţe de urgenţă pe Codurile Penale şi referendum. La emisiunea “Gândurile lui Cristoiu”, jurnalistul a susţinut că legiferarea prin ordonanţe exprimă teama unui guvern faţă de propria majoritate, arătând că, deşi nemulţumit de această practică, preşedintele nu ar avea de ce să-i pună capăt dacă PNL ar ajunge la guvernare .

3684 afișări

Cea mai bună listă dintre toate pentru europarlamentare este a PSD-ului

Monica Mihai: Săptămâna aceasta s-au depus listele finale pentru alegerile europarlamentare, liste care au fost depuse la Biroul Electoral Central. Cum şi-au ales partidele candidaţii? Au ales bine?

Ion Cristoiu: Deci, în primul rând a fost o figuraţie hazlie a PNL-ului care a depus nu ştiu câte milioane de semnături... nu contează că a mai depus şi a pierdut alegerile.... figuraţia asta ”am strâns un milion, am strâns două milioane” este o prostie. Dacă ne luăm pe liste, cea mai bună listă dintre toate este a PSD-ului.

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu: Pentru că din mai multe motive. Una, ea este o listă care nu are vedete. Foarte important.

Monica Mihai: Mai puţin pe doamna Carmen Avram...

Ion Cristoiu: Eh, ea nu e vedetă, vedetă era dacă era Gâdea sau Alessandra Stoicescu sau Ciuvică. Ea nu e, e un redactor bun, dar nu e vedetă.

Monica Mihai: Totuşi e o persoană care are o emisiune duminica seara în prime-time.

Ion Cristoiu: Dar nu e vedetă. Nu e vedetă. Are... eu nu mă uit la emisiune, deci pentru mine nu-i vedetă. E într-adevăr un foarte bun jurnalist, culmea a lucrat cu mine la Evenimentul Zilei, a făcut parte din prima echipă a Evenimentului Zilei, nu-i nicio problemă. Am spus că dacă vă uitaţi aşa, pe primul loc este un om de partid, Rovana Plumb.

Monica Mihai: Aşa...

Ion Cristoiu: După asta vine Carmen Avram care a fost aleasă de acolo, nu o vedetă, apoi... numai trei oameni sunt din afara partidului, a explicat Olguţa Vasilescu. Deci, Terheş am descoperit că este al PNŢCD-ului, Carmen Avram e, să spunem, din partea trustului Antena şi Grapini care totuşi am înţeles că s-a afirmat acolo, la Bruxelles. În aceste condiţii, toţi ceilalţi, cum spun ei de la PSD, sunt produsele impuse de regiunile PSD-iste. Deci, avem de-a face cu o echipă omogenă, cu o echipă care are de gând, spre deosebire de cea a PNL, să se ducă în stol la toate televiziunile, deja ei s-au şi pus în mişcare. Dincolo, dau o veste proastă domnului Klaus Iohannis, dincolo au hotărât numai Rareş Bogdan să se ducă, deci nu-l vom vedea...

Monica Mihai: Adică e o echipă întreagă de la PSD şi un singur om de la PNL?

Ion Cristoiu: Da, dincolo nu vor să se ducă. Domnul Blaga... am întrebat şi eu...

Monica Mihai: E o strategie a PNL sau...?

Ion Cristoiu: Nu, nu vor să se ducă... şi probabil că nu... în momentul în care apare domnul Blaga candidat la europarlamentare pierd alegerile. Deci, avem, este omogenă, doi, e o echipă care se va prezenta şi ei, echipa este... deci fiecare echipă este reprezentată cu următoarele ”Suntem cei care avem mandat să ne ducem, după ce vom fi aleşi, în Parlamentul European şi să ne batem pentru România nu cum s-a întâmplat până acum, inclusiv cu unii oameni din echipa PSD”.

Monica Mihai: Prinde acest mesaj?

Ion Cristoiu: Păi prinde pentru că la ora actuală singurul partid care are un mesaj clar de europarlamentare, din nefericire îi lăsat singuri să aibă acest mesaj, este acest PSD cu ”România merită mai mult”. Din nenorocire, din cauză că celelalte partide ale lui Klaus Iohannis, chiar şi PMP, care e al lui Traian Băsescu, merg pe referendum...

Monica Mihai: Se pierde mesajul.

Traian Băsescu m-a surprins. Acum a devenit brusc pro-european la modul absolut

Ion Cristoiu: Rămâne singur în spaţiul acesta numai mesajul PSD-ului, ori nu e corect, este bine ca PSD-ul să fie contrazis. Să vină PNL-ul şi să spună ”Nu, domnule, România are tot ce vrea de la Uniunea Europeană”.

Monica Mihai: Credeţi că şi partidul lui Traian Băsescu va merge tot pe discursul referendumului?

Ion Cristoiu: Domnul Traian Băsescu, din punctul acesta de vedere m-a surprins, adică a fost o perioadă în care era şi el de acord că România merită mai mult. Acum a devenit brusc pro-european la modul absolut.  Din punctul acesta de vedere nu are nicio şansă PMP-ul să intre, să treacă. Pentru că deja pe spaţiul ăsta de a nu avea nicio obiecţie la poziţia noastră în Uniunea Europeană, de a nu avea nicio obiecţie la sloganul ”România merită mai mult”. Domnul Traian Băsescu a lipit partidul de USR, de PNL, mai degrabă votează USR.

Monica Mihai: Credeţi că are şanse Traian Băsescu să devină Comisar european dacă ajunge la Bruxelles?

Ion Cristoiu: Nu, pentru că trebuie propus de partidul majoritar din România, Guvernul României, şi deocamdată, până la prezidenţiale, vom avea tot guvern PSD, din punctul acesta de vedere nu.Este foarte riscant pentru că PMP-ul mai are o problemă, nu poate să aibă reprezentanţi în secţii, pentru că omul care a fost, domnul Mureşan, a trecut la PNL.

Monica Mihai: ŞI nu mai au suficienţi europarlamentari.

Ion Cristoiu: N-are niciunul. Trebuie să ai măcar un europarlamentar pentru a fi prezent. Dacă nu eşti prezent acolo te mănâncă ăilalţi.

Monica Mihai: Care ar fi cel mai bun candidat luat din oricare din partide pentru funcţia de europarlamentar.

Uniunea Europeană nu e Kremlinul, avem dreptul să ne pronunţăm

Ion Cristoiu: Ar fi fost Traian Băsescu dacă nu devenea şi el adeptul pro-european fără fisură. El până acum, nu ştiu ce s-a întâmplat cu el, a susţinut şi el că e nevoie... nimeni nu spune să ieşim din Uniunea Europeană, nimeni nu spune că noi suntem nici populişti, nici suveranişti, noi spunem aşa... şi avem un exemplu, cazul Kovesi...avem şi noi nişte drepturi în Uniunea Europeană, avem dreptul să criticăm Uniunea Europeană pentru că Uniunea Europeană nu e Kremlinul, avem dreptul să ne pronunţăm, avem dreptul ca la unele observaţii de la Uniunea Europeană să răspundem. Bun, acum el peste tot unde se duce ţine conferinţe şi prelegeri despre că trebuie să fim supuşi Uniunii Europene, să zicem ”Să trăiţi”. N-are nicio şansăla aceste europarlamentare că mă duc la USR dacă vreau să găsesc acolo...

Monica Mihai: Această idee...

Klaus Iohannis a zis o chestie istorică ”Suntem şi noi pe acolo şi nu e bine”

Ion Cristoiu: Idei din astea că noi nu...

Monica Mihai: Noi nu avem drepturi în Europa doar...

Ion Cristoiu: Da. Am citat de atâtea ori din ce-a zis preşedintele actual, Klaus Iohannis, în campania electorală la un interviu, în 25 septembrie 2014.

Monica Mihai: Ce-a zis?

Ion Cristoiu: Textual, o să vă aduc odată, eram eu la Realitatea împreună cu Rareş Bogdan şi l-am întrebat ”Care este părerea despre locul şi rolul nostru?” şi domnul Klaus Iohannis a zis o chestie istorică ”Suntem şi noi pe acolo şi nu e bine”. Noi nu trebuie să fim ”pe acolo” trebuie să fim foarte activi. A spus el.

Monica Mihai: Şi spuneţi că nu a mers pe direcţia aceasta odată ce a ajuns preşedinte.

Ion Cristoiu: Păi n-a mers niciunul. Repet, nimeni nu spune în Europa, nici măcar cei care au comandat Brexit-ul, care au impus Brexit-ul, să ieşim. Toţi vor o reformă a Uniunii Europene promisă de Merkel, promisă de Junker, o reformă, trebuie să umblăm ceva la Uniunea asta Europeană.

Monica Mihai: Şi credeţi că echipa care va merge la Bruxelles acum va avea acest mandat greu de dus, să participe la această reformă?

Ion Cristoiu: Cine?

Monica Mihai: Echipa care va ajunge Bruxelles, de europarlamentari români?

Ion Cristoiu: Deocamdată campania electorală este pe tema... numai PSD-ul are pe tema trebuie să ne ducem... atenţie, PSD-ul are o nuanţă, el spune că echipa care se va duce se va bate pentru România şi nu va face ca celelalte echipe de până acum în sensul că va critica România.

Monica Mihai: Care au făcut de râs România.

Ion Cristoiu: Nu, care a criticat, zic ei de râs, a criticat România. Deci din punctul acesta de vedere asta este. Iar tema, încă o dată, şi dumneavoastră spuneaţi în emisiune, cuvântul ”merită” e o nuanţă foarte importantă, nu zice că România ”vrea”, zice că ”noi vrem şi merităm şi noi mai mult” şi aşa şi este.

Monica Mihai: Merităm şi n-am primit, asta ar spune PSD.

Ion Cristoiu: Păi, da că nu se poate. V-am dat un exemplu, încă o dată, Uniunea Europeană nu este Uniunea Sovietică ea trebuie să lase, deci avem un exemplu, da? O autoritate naţională, o instituţie, Secţia de procurori, da, de investigare, da, care, până la urmă, este recunoscută constituţional, funcţionează. Anchetează pe un cetăţean român. Păi şi tu vii şi spui că nu-i bine? Păi, dar de ce?

Monica Mihai: Mai mult decât atât, Partidul Popular European a precizat în cursul zilei de vineri că situaţia lui Kovesi ar trebui discutată în cadrul Parlamentului European.

Ion Cristoiu: Şi ce să discute? Că de ce a fost anchetată? Vine domnul Weber ăla, vine doamna Merkel, unde? Se duce, ia dosarul? Încă o dată, să ne lămurim. Logica, cum să spun, axioma, sunt nişte axiome ale democraţiei, care spun aşa ”când e vorba de ancheta unui procuror există mecanisme democratice, cum e acum Instanţa Superioară, judecătoria, CSM-ul care pot corecta, confirma sau infirma deciziile”, dar bun, discută şi în Parlamentul European ce să discute? Să spună că e incorectă? De unde ştiu ei că este incorectă? Nici eu nu ştiu.

Monica Mihai: Să aştepte finalul procesului.

Ion Cristoiu: Trebuie să vadă.

Trebuie neapărat să nu se audă numai vocea PSD-ului pentru că chiar trebuie o controversă

Monica Mihai: S-a împânzit oraşul cu afişe electorale, care vi se pare cel mai bun afiş electoral.

Ion Cristoiu: Trebuia să întrebaţi care e cel mai prost.

Monica Mihai: Sau cel mai prost şi cel mai bun.

Ion Cristoiu: Cel mai bun e al PSD-ului, pentru că are acel slogan ”România merită mai mult”, e mai oficios, aşa. Tema României, văd că e folosită şi de PNL, dar el este absolut aberant, deci mesajul ”România înainte de toate” sau ce era, este bruiat la un moment dat de o tanti care se mânjeşte cu un tricolor. Când faci un asemenea mesaj ori faci o fotografie foarte puternică ori laşi mesajul. Mai vine şi nebunia aia a lui Victor Ponta ”Votaţi-mă pe mine şi pe Corina Creţu”, pe Corina, dar de ce să-l votez pe el? E o prostie nu e o temă, iar PMP-ul l-aş pune pe locul doi ”Uniţi în Europa”, dar şi, el are tema lui Tomac de m-am plictisit că cum să ne unim noi cu Republica Moldova care nu vrea să se unească cu noi în veci. După părerea mea asta este. Dar, repet, trebuie neapărat făcut în aşa fel încât în perioada următoare în spaţiul public să nu se audă numai vocea PSD-ului pentru că chiar trebuie o controversă. S-ar putea ca alţii să spună ”Nu, domnule, România a primit totul”, da? Să spună cineva. Dacă nu spune atunci rămâne numai vocea aceasta şi o să vedeţi, ca şi în cazul Codruţei Kovesi, este 43 la 43%, 43% o simpatizează, 43% o urăsc. Deci tot ce face acum Comisia Europeană, aberaţiile astea, Parlamentului European, nu fac decât...

Monica Mihai: Să crească şansele PSD?

Ion Cristoiu: Da, îndreptăţesc teza PSD care va spune ”Băi, oameni buni, l-a anchetat procurorul, ce să fac eu”? Ah, sigur că putem să venim noi să facem... şi poate aşa şi este, că a fost pus, procurorii, dar până acum condiţia a fost să nu spunem că procurorii sunt manipulaţi, aşa?

Monica Mihai: De ce s-a retras Sebastian Ghiţă de pe lista de europarlamentare?

Ion Cristoiu: Nu ştiu, cred că a primit ordin, că era deja o prostie cu toate astea şi oricum era o glumă. Era chiar şi pentru el o exagerare, adică nu era de ajuns că scapă de anchete, că a scăpat de extrădare acum voia să şi candideze. Cred că asta a şi fost unul din argumentele sale că deja cerea prea mult de la noi.

Mutarea ambasadei României la Ierusalim este o chestiune strict internaţională pentru noi

Monica Mihai: Săptămâna care a trecut, premierul Viorica Dăncilă, aflată într-o vizită în Statele Unite, la o conferinţă la care au participat foarte mulţi din lobby-ştii pro-Israel şi congresmenii din Statele Unite, a făcut o declaraţie care a stârnit controverse şi reacţii pe tot mapamondul şi a avut inclusiv reacţii diplomatice şi anume faptul că România este hotărâtă să mute ambasada Israelului din Tel-Aviv la Ierusalim. Haideţi să vedem, înainte să începem discuţia, ce a declarat premierul României.

Fragment din declaraţia premierului Viorica Dăncila, AIPAC, SUA, 24 martie 2019

” După cum ştim, preşedintele Donald Trump a deschis ambasada SUA la Ierusalim. Acest pas admirabil şi curajos ne-a impresionat pe mine, guvernul meu şi poporul român. Sunt încântată să anunţ astăzi în faţa audienţei AIPAC că după finalizarea analizei de către toţi actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţara mea, şi în deplin consens, eu, ca prim ministru al României, şi Guvernul pe care îl conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”

Monica Mihai: A anunţat aşadar că se mută ambasada...

Ion Cristoiu: După ce se termină toate analizele.

Monica Mihai: După ce... asta a spus preşedintele Klaus Iohannis că ar trebui să...

Ion Cristoiu: Nu, nu, a spus doamna... dacă vreţi vă spun pe de rost, doar am scris. Niciodată, în niciun moment, doamna premier nu a spus că va muta ambasada că vrea ea, a spus...

Monica Mihai: Că analizele arată că sunt...

Ion Cristoiu: Păi nu, nu... Nimeni nu a decis până acum mutarea ambasadei pentru că trebuie să fie, ea depinde şi de preşedinte. S-a anunţat anul trecut în primăvară, că se face o analiză.

Monica Mihai: Pentru mutarea ambasadei.

Ion Cristoiu: Doamna Dăncilă a spus textual ”după încheierea analizei”, deci nu s-a încheiat analiza, şi cu acordul, prin consens al tuturor factorilor constituţionali, adică şi al preşedintelui...

Monica Mihai: Aici făcea referire inclusiv la preşedinte.

Ion Cristoiu: Şi al preşedintelui, deci prin consens, n-a zis cu majoritate, ”Voi muta ambasada”. Adică, când se va termina, deocamdată nu s-a terminat nicio analiză, din câte îmi dau seama. Cred că aici a fost iar o maşinărie PSD-istă, ei au o maşinărie...

Monica Mihai: De ce? Pentru a-i impresiona pe cei prezenţi la acea conferinţă?

Ion Cristoiu: Acea chestiune de mutare a ambasadei este o chestiune strict internaţională pentru noi. Pe plan intern cred că sunt şi foarte mulţi români care sunt de acord cu mutarea. Mă rog, orice român îşi dă seama că până la urmă într-un conflict pariez pe Israel şi pe America. Sigur şi ţările arabe, eu le-am sprijinit, dar nu poţi să pariezi într-un conflict decât pe un stat precum Israelul. Dar această temă a mutării ambasadei la Ierusalim este o temă de mare sensibilitate, nu numai pentru israelieni dar şi pentru evrei, spun evrei adică cei din afara Israelului. Mutarea este o chestiune simbolică. În aceste condiţii, în momentul în care dai un mesaj, cum l-a dat doamna Dăncilă, care n-a zis că gata, o mută mâine, a zis când s-or încheia... dar oricum a arătat intenţia guvernului...

Monica Mihai: De ce a făcut asta? Care era interesul?

Ion Cristoiu: Păi ca să-i mai dea un şah lui Klaus Iohannis care a ieşit imediat şi a devenit isteric. Prima axiomă: chestiunea mutării ambasadei, mutării la Ierusalim, recunoaşterii Ierusalimului, mutarea ambasadei...

Monica Mihai: Asta era de fapt problema, recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a statului Israel?

Ion Cristoiu: Mutarea ambasadelor la Ierusalim înseamnă recunoaşterea Ierusalimului şi nu a Tel-Avivului drept capitală a Israelului.

Monica Mihai: Ceea ce creează un conflict cu palestinienii.

Ion Cristoiu: Această temă a fost ţinută tot timpul îngheţată pentru că pe de-o parte ţările arabe spun că nu, deoarece Ierusalimul este şi al palestinienilor, era ideea unei împărţiri în genul Berlinului, şi atunci s-a decis în perioada respectivă mutarea la Tel-Aviv. Dar, dar, pentru israelieni şi pentru evrei, spun pentru că avem de-a face cu evreii din toată lumea, recunoaşterea Ierusalimului ca o capitală a Israelului este o chestiune cum ar fi la noi că recunoaştem că Bucureştiul este capitală, chestiune de mare sensibilitate, de mare emoţie.

Monica Mihai: Şi totuşi statele membre UE nu au făcut acest lucru.

Ion Cristoiu: Şi atunci pentru a păstra acel echilibru s-a ajuns la o situaţie de îngheţare. Adică nimeni nu a avut curaj până la Donald. Şi a venit Donald Trump, şi e foarte important, că nu-i de capul lui, şi a zis ”noi mutăm ambasada” şi au şi mutat-o şi ”rugăm şi alte state să urmeze”. În acel moment, după părerea mea, eu am şi salutat ideea ca noi s-o mutăm, să ieşim un pic din turmă. Ah, sigur...

Monica Mihai: Adică să ne poziţionăm ca politică externă undeva alături de Statele Unite şi Israel.

Ion Cristoiu: Da, sigur că Uniunea Europeană, marile puteri europene sunt nemulţumite pentru acest gest posibil al nostru, nu pentru că au ele ceva, că sunt mari apărătoare ale arabilor, ci pentru că vor să facă ei întâi. Au venit babuinii ăia, de ce să facă ăia? Adică ei vor întâi, hotărăsc ei, da? Ca şi la povestea cu China, că hotărăsc ei că ei pot să facă contracte cu China şi apoi venim şi noi proştii. În sensul ăsta, de aici a pornit, dar, repet, orice decizie în legătură cu asta trebuie să plece de la premisa că Israelul, evreii, sunt pentru ei, chiar dacă nu o muţi, faptul că tu spui că Ierusalimul e capitala lor...

A avut un foarte mare ecou şi în Israel, şi în Statele Unite această chestiune, iar Klaus Iohannis a căzut într-o capcană

Monica Mihai: Deja ai câştigat...

Ion Cristoiu: Şi a avut un foarte mare ecou şi în Israel şi în Statele Unite această chestiune, iar Klaus Iohannis a căzut într-o capcană. Nu ştiu de ce e isteric la tema asta. El trebuia să iasă şi să spună ”aşa cum a zis premierul nu mutăm, decidem când se încheie analiza, când se încheie analiza o să zic şi eu ceva”.

Monica Mihai: Se va păstra această direcţie şi a Statelor Unite dacă ar fi vorba să iasă un alt preşedinte la alegerile următoare? Deşi aici e şi discuţia referitoare la Donald Trump, există posibilitatea să candideze pentru un nou mandat având în vedere că a fost exonerat prin raportul lui Mueller?

Ion Cristoiu: Unu, avem un eveniment istoric, în sensul că acel raport nu a ajuns la o concluzie de suspendare a preşedintelui, de începere a unei acţiuni împotriva preşedintelui.

Monica Mihai: Dar nici nu a fost foarte concludent...

Ion Cristoiu: Nu contează, era foarte... pentru Donald Trump era un permanent moment de şantaj...

Monica Mihai: Care oricum a ieşit imediat ce s-a prezentat acel rezumat...

Ion Cristoiu: Din acest moment Donald Trump nu mai are nicio treabă, era riscul ca în orice moment, apropo de procurori, da? şi noi nu am fi putut face gălăgie ... procurorul putea să decidă că există indicii că Trump a colaborat cu ruşii.

Monica Mihai: Dar înţeleg că în acel raport care are sute de pagini nu se specifică clar că nu a obstrucţionat justiţia, mai mult decât atât, se ştie foarte bine că tot anturajul preşedintelui Donald Trump, inclusiv consilieri şi avocaţi ai acestuia, au fost puşi sub acuzare de Mueller.

Mai mult ca sigur, Trump va candida prntru al doilea mandat, acum este mult mai liber ca niciodată

Ion Cristoiu: Problema era în felul următor, raportul ca la Watergate al procurorului a fost propunerea de începere a operaţiunilor de suspendare, da? În cazul de faţă nu este, că scrie el acolo în două sute de pagini, nu, gata! Toată lumea se aştepta ca în urma campaniei duse de democraţi şi de posturile lor de televiziune ca Mueller să spună ”Domnule, concluzia noastră, avem indicii că într-adevăr”...

Monica Mihai: S-a obstrucţionat justiţia.

Ion Cristoiu: ”S-a obstrucţionat şi cerem”. Dacă nu au cerut, gata, e un document.

Monica Mihai: Şi va candida pentru un al doilea mandat în acest context?

Ion Cristoiu: Mai mult ca sigur va candida şi acum este mult mai liber ca niciodată. În legătură cu poziţia interesantă cu Israelul, eu vreau să vă spun că indiferent cine va veni preşedinte, că va fi Trump sau un altul, lucrurile făcute de Trump nu vor fi atât de tare puse la îndoială, pentru că el exprimă un punct de vedere american şi în legătură cu Israelul, nu numai în legătură democrată. Şi o să vă spun şi de ce. America a avut două posibilităţi, să vină democraţii, Hillary Clinton şi să stea în continuare cu o situaţie cum e cea din Orientul Apropiat, îngheţată. Deci situaţia în Orientul Apropiat era în genul ăsta ”e complicat, mai degrabă o lăsăm aşa”.

Monica Mihai: Aşa.

Ion Cristoiu: A venit Trump care încearcă ceva, adică măcar se mişcă şi orice preşedinte va veni va încerca să rezolve acea problemă a relaţiilor dintre cele două părţi.

Monica Mihai: Este încercarea aceasta a Statelor Unite de apropiere faţă de Israel o repoziţionare la nivel global, având în vedere faptul că putem vorbi despre China care s-a trezit din nou?

Ion Cristoiu: Nu cred că e în raport cu China, este în raport cu Iranul. Deci, pe drept cuvânt ei, sigur, Donald Trump şi republicanii, democraţii mai puţin, sunt îngrijoraţi de Iran. Iranul este o forţă.

Monica Mihai: De armamentul nuclear.

Ion Cristoiu: Nu numai armamentul nuclear, Iranul s-a amestecat în tot, acolo e o bătălie a Iranului să fie el jupânul Orientului apropriat şi atunci cel mai mare adversar al Iranului este Israel şi de aia se pariază pe Israel şi întotdeauna America a pariat pe Israel normal, pentru că până la urmă ţara ameninţată, insula în marea de arabi este Israelul, deci din punctul acesta de vedere.

Monica Mihai: Tot ce se întâmplă la noi în momentul de faţă la nivel  naţional cu referendumul, avem anunţul cu mutarea ambasadei, vine într-un context geopolitic foarte interesant în care putem vorbi despre China care s-a retrezit şi care a început de un an de zile să curteze Uniunea Europeană pentru diferite înţelegeri şi tratate. Cum vedeţi?

Ion Cristoiu: Cred că, eu am mai atras atenţia, la nivel planetar sunt nişte valuri…

Monica Mihai: O rearanjare a ţărilor.

Ion Cristoiu: O rearanjare, o resetare a vieţii politice şi sigur că nu e domnul Klaus Iohannis, mai bine ieşea şi ne spunea ceva în legătură cu asta decât cu PSD, adică şi preşedintele intrat aşa într-un cerc tefelist când pe plan… această vizită a istorică a preşedintelui chinez trebuia să ne pună pe gânduri, deoarece noi am fost primii, apropo de Israel, noi am fost primii prin Adrian Năstase, apoi chiar prin Victor Ponta şi atunci au venit marile puterile europene, astea care negociază acum cu China, ”Nu, vai de mine dar nu se poate, dar nu cutare” şi au mai zis şi ai noştri, mă rog, instrumentele Uniunea Europeană de pe teritoriul României, partidele. E iată acum că francezii au făcut cel mai mare contract şi un contract anti-Boeing, adică în momentul în care Boeing are probleme ei au făcut un uriaşcontract. A binevoit doamna Merkel şi cu domnul Junker să îşi ia poşeta la spinare şi rucsăcuţul şi să se ducă la Paris să se întâlnească cu el, de ce? Pentru că o dată trebuie discutat, Donald Trump şi americanii consideră principalul inamic economic al Americii, China, şi nu Rusia. Este o prostie. Şi din punctul acesta e vedere creşte China, pătrunde şi în Italia, a fost în Grecia, numai că pe noi, noi care am avut momentul acela, în care am putut să facem şi noi ceva... Ştiţi că la un moment dat un moment din acesta de scrânteală s-ar putea să fie de ajutor.

Monica Mihai: Lovitura electorală a săptămânii.

Ion Cristoiu: Deocamdată considerăm a PMP-ului care a reuşit să convingă pe Traian Băsescu să candideze.Este într-adevăr o lovitură electorală.

Zbaterea lui Klaus Iohannis să câştige un al doilea mandat este identică cu zbaterea lui Liviu Dragnea să scape de puşcărie

Monica Mihai: Haideţi să vedem şi topul săptămânii. Să nu uităm că am avut săptămâna trecută un top: l-am avut pe locul 1 pe Klaus Iohannis, am avut-o pe locul 2 pe Viorica Dăncilă,  pe Eugen Teodorovici. În această săptămână au rămas Tudorel Toader şi Klaus Iohannis. Cine se află pe locul 5 şi de ce?

Ion Cristoiu: Păi, Klaus Iohannis că se zbate în continuare să câştige un al doilea mandat după părerea mea zbaterea lui este identică cu zbaterea lui Liviu Dragnea să scape de puşcărie. Amândoi se zbat. Şi dacă domnul Klaus Iohannis crede că se zbate şi va ieşi, nu. După părerea mea, mă rog, vom vedea la prezidenţiale.

Monica Mihai: Cine se află pe locul 4?

Ion Cristoiu: Da, am văzut că este un domn Iurie Leancă din Moldova, a fost şi pe acolo preşedinte, premier şi la pus pe listă pe locul 3 ( la europarlamentare, n.r.) domnul Victor Ponta. Dacă mă întrebaţi habar nu am  de ce a fost luat în calcul. Nu vă de ce Iurie Leancă m-ar face pe mine să votez Pro România, de ce să îl votez pe Iurie Leancă? Nu ştiu, poate că dacă era vreo vedetă, nu ştiu, Zdob şi Zdup, ăia cu toba cu bunica.

Monica Mihai: Zdob şi Zdub, poate ei ar fi fost mai interesanţi.

Ion Cristoiu: Că nu am înţeles şi nici Pro România nu era un partid, poate pe ideea că se vor duce ăia din Moldova şi vor vota, e greu.

Monica Mihai: Poate încearcă să câştige un electorat, un segment din electorat?

Ion Cristoiu: Traian Băsescu are electoratul din Republica Moldova, dar mă rog.

Rareş Bogdan  a reuşit deja să destabilizeze PNL. Am înţeles că deja sunt foarte multe scandaluri la Bucureşti…

Monica Mihai: Cine se află pe locul 3?

Ion Cristoiu: Păi domnul Rareş Bogdan care a reuşit deja să destabilizeze PNL. Am înţeles că deja sunt foarte multe scandaluri la Bucureşti…

Monica Mihai: Motivul fiind?

Ion Cristoiu: Se vede că domnul Rareş Bogdan încă nu are experienţă de politician. Eu v-am spus de ce nu m-am înscris în nici un partid şi nu o să mă înscriu niciodată. Pentru că el s-a dus ca o vedetă, interesant aşa de analizat, numai că una este vedeta de la televizor şi când te duci la partid acolo intră nişte structuri. Ele sunt definite printr-o chestie istorică spusă de Camil Petrescu în „Ultima noapte de dragoste„ şi s-a petrecut şi în realitate adică la un moment dat cineva voia să intre în PNL şi spune: ”Domne’ dacă eu intru, îi duc oala de noapte a lui Brătianu”, Ionel Brătianu, şi Gheorghidiu din ”Ultima noapte de dragoste”, ca să facem şi o lecţie de literatură, îi răspunde, am înţeles că a şi fost scena asta, ”Oala de noapte i-o duc eu lui Ionel Brătianu, tu o duci pe a mea”. Deci partidele, e foarte important şi pentru dumneavoastră, atenţie dacă vreţi să intraţi în politică într-un partid trebuie să ştiţi că acolo nu sunteţi marea vedetă, acolo raporturile sunt altele. Ori, el încă nu înţelege acest lucru. Că el, deocamdată teoretic este sigur pe listă şi probabil, având în vedere experienţa, că e un băiat deştept, se va potoli. Dar deocamdată e conflictul acesta dintre…zice,  eu sunt vedetă da? Adică eu dacă m-aş fi înscris în PNL bănuiesc că aş fi fost pe acolo pe la lipitori de afişe pentru partid. Una este lumea asta a partidelor, a politicii şi una este cea de vedetă.. Şi dacă ar veni Simona Halep ea totuşi până la urmă ar trebui să dovedească că e bună politic, nu că e bună tenismană.

Monica Mihai: Probabil că n-ar pune-o să lipească afişe. Cine este pe locul doi?

Ion Cristoiu: Pe locul doi este domnul Tudorel Toader pentru că el rezistă la toate încercările sau zvonurile că va fi remaniat. Să ştiţi că m-am gândit, ştiţi de ce merită pe locul doi? Pentru campania dusă împotriva lui de opoziţie şi de…

Monica Mihai: Şi de Partidul Social Democrat o parte.

Ion Cristoiu: Nu, partidul mai puţin. Campania îl face simpatic electoratului PSD. El până acum părea, lăsa impresia…

Monica Mihai: Că nu ar fi PSD.

Ion Cristoiu: Da, ori acum e atât de înjurat de ăilalţi încât e 100% PSD.

Monica Mihai: Cine este pe locul 1?

Ion Cristoiu:  Traian Băsescu.În sfârşit s-a decis să candideze, merită pe locul 1 pentru că e un mare risc, dacă nu intră în Parlamentul European…

Monica Mihai: Este un mesaj clar cu privire la partidul lui.

Ion Cristoiu: Nu, e un mesaj clar în legătură cu el. Imaginaţi-vă că eu fac mâine un ziar şi a doua zi dă faliment, adică nu aş risca. E riscant şi oricât… e riscant pentru că nu depinde numai de el, depinde de lista partidului… au depus lista? Că nici nu mai ştiu.

Monica Mihai: Au depus săptămâna aceasta la Biroul Electoral Central.

Ion Cristoiu: Păi dacă noi nu îl ştim decât pe Traian Băsescu de pe listă e o problemă cu lista, măcar dincolo la PSD mai discutăm, e şi acela şi acela şi acela.

Monica Mihai: La PNL de asemenea. Rămâne să vedem cine va fi în top săptămâna viitoare şi de ce.

 
Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici