Video INTERVIU INTEGRAL Marius Tucă Show: Nicuşor Dan, candidatul Dreptei. “Nu cred că mai suntem în etapa în care să promitem figuri mesianice”/ “Oamenii ar trebui chestionaţi cu privire la finanţarea Catedralei Mântuirii Neamului”

Deputatul independent Nicuşor Dan spune că ar putea fi candidatul Dreptei la Primăria Capitalei în anul 2020. În acest context recunoaşte însă, la Marius Tucă Show, că niciun candidat nu mai poate veni cu proiecte irealizabile, cum ar fi autostrăzi suspendate. Totodată Nicuşor Dan susţine că populaţia ar trebui întrebată cu privire la finanţarea Catedralei Mântuirii Neamului din banii primăriilor.

6372 afișări

 „Nu am putut să rămân într-un partid care, din momentul ăla, s-a adresat numai progresiştilor(...) Părinţii mei n-au prea înţeles de ce m-am retras din USR. Dar bunica a înţeles”, rememorează Nicuşor Dan momentul plecării din USR, în emisiunea Marius Tucă Show.

Dacă partidul acesta ar fi decis, la fel cum a decis să devină progresist, ar fi decis să devină conservator prin voinţa majorităţii membrilor săi, eu aş fi făcut acelaşi gest. Pentru că ne-am fi încălcat promisiunea pe care am făcut-o celorlalţi oameni care ne-au votat”, a completat acesta.

Deputatul independent crede că poziţia de candidat la Capitală este „poziţia cea mai potrivită pentru mine. (...) Am discutat cu USR, PLUS, PNL pentru a fi candidatul dreptei la Primăria Capitalei”.

Adică, nu cred că mai suntem în etapa în care venim şi promitem autostrăzi suspendate sau figuri mesianice, aşa, cred că publicul din România a depăşit etapa asta. Şi eu cred că în 2020 la Bucureşti şi la alegerile parlamentare oamenii ne vor judeca pe proiecte”,a mai spus Nicuşor Dan.

Nicuşor Dan menţionează şi care este preferatul său dintre Klaus Iohannis şi preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, cel care a intrat, pentru europarlamentare, în alianţă cu USR.

“Între Cioloş şi Iohannis, permiteţi-mi să-l aleg pe Iohannis”.

 

Redăm interviul integral:

 Dan Voiculescu, un matematician foarte bun, care doar dintr-un ghinion nu a luat medalia Fields

Marius Tucă: Bun găsit, oameni buni, la o nouă emisiune Marius Tucă Show, la Smart TV. Invitatul meu din această seară este domnul Nicuşor Dan. Bună seara.

Nicuşor Dan: Bună seara, mulţumesc de invitaţie.

Marius Tucă: Bine aţi venit. Mă gândeam, înainte de a începe, care ar fi prezentarea pe care v-aţi face-o dumneavoastră în momentul acesta? Lumea ştie, aţi candidat la primărie, aţi înfiinţat un partid, prima dată pe Bucureşti, după aceea un partid care a devenit naţional, care ar fi statului dumneavoastră? Dacă ar fi să punem o burtieră aici pe ecran, cum ar trebui să titrăm?

Nicuşor Dan: Aşa, oficial, sunt un deputat independent.

Marius Tucă: Deci: Nicuşor Dan, deputat independent, asta ar fi prima chestie.

Nicuşor Dan: Altfel, dacă vrem să o luăm mai filosofic aşa, mai metaforic, sunt un om....

Marius Tucă: Dumneavoastră, care sunteţi un matematician, să o daţi aşa repede în filosofie, totuşi...

Nicuşor Dan: Sunt un om cu o meserie, matematician, care se interesează de viaţa publică, viaţa cetăţii.

Marius Tucă: Dar ideea de matematician mai există? Se manifestă în mod profesional sau doar undeva, acolo, în formarea dumneavoastră, în mintea dumneavoastră, în structura dumneavoastră aţi rămas matematician?

Nicuşor Dan: Vă mărturisesc că mai visez noaptea. Matematica pe care am făcut-o eu era cercetare, nişte probleme pe care încerci să le faci şi cu timpul ajung să fie obsesii, ele lucrează în inconştient, şi te mai trezeşti noaptea, aşa, că visezi...

Marius Tucă: I-auzi. Vreau să aflu de la dumneavoastră, care este cel mai mare matematician al lumii? În opinia dumneavoastră.

Nicuşor Dan: Din istorie sau al lumii?

Marius Tucă: Din istorie, da. Sau cineva care v-a inspirat foarte tare atunci când aţi făcut matematică.

Nicuşor Dan: Sunt...probabil în primii cinci ar fi Gauss, Galois, talent care din păcate a murit foarte devreme, Riemann, fără îndoială, toţi cei pe care i-am menţionat înainte de secolul XX. Şi, în secolul XX, Grothendieck şi un matematician care mie îmi place foarte mult, Gelfand.

Marius Tucă: Şi dintre români aţi putea cita pe cineva?

Nicuşor Dan: România a avut şi are încă o şcoală foarte bună pe un domeniu important, teoria operatorilor, nu este domeniul pe care eu l-am urmărit, Dan Voiculescu, un matematician foarte bun, care doar dintr-un ghinion nu a luat medalia Fields, de asemenea George Lusztig, un matematician foarte bun care ...

Marius Tucă: Dar Gheba? Cel care ne-a omorât cu culegerea pe care am visat-o cu toţii când eram copii?

Nicuşor Dan: Gheba, un foarte bun pedagog, el a fost un foarte bun profesor de şcoală. Nu a fost un cercetător.

Marius Tucă: Aţi rezolvat toate problemele din culegerea lui Gheba?

Nicuşor Dan: Nu mai ţin minte ce culegere avea...am făcut la vremea aia....Ce vreau să spun este că România are norocul ăsta de a avea o şcoală de matematică, şi asta este important inclusiv prin faptul că în momentul ăsta mulţi oameni sunt în IT, şi faptul că IT-ul din România este competitiv. O şcoală de matematică înseamnă efortul a foarte mulţi oameni de la toate nivelurile. Şi, foarte important, sunt oameni pe care nu-i pomeneşte aproape nimeni niciodată, profesori de şcoală şi de liceu, care formează cu îndârjire alte generaţii de matematicieni.

Marius Tucă: Şi acum? După `90? Că înainte, într-adevăr. Eu am avut un profesor de matematică, Palade, absolut excepţional, care m-a marcat în tot ce am făcut chiar dacă nu matematica a fost materia pe care am urmat-o sau care mi-a plăcut foarte tare. Dar, m-a făcut să descopăr ideea de matematică şi ce înseamnă.

Nicuşor Dan: Chiar şi acum, da, sunt oameni pasionaţi care organizează concursuri, pregătesc elevi pentru concursuri.

Marius Tucă: Dumneavoastră, un copil dintr-o familie normală din Făgăraş, aţi ajuns să câştigaţi medalia de aur la Olimpiada de matematică. De unde pasiunea asta a dumneavoastră pentru matematică? Pentru că aşa vom afla şi ce înseamnă USR-ul în ziua de astăzi, că dumneavoastră sunteţi cel care aţi pus sămânţa din care a încolţit. O formaţiune care astăzi este în mare vogă în România şi pe scena politică.

Nicuşor Dan: Eram copil şi s-a întâmplat să fiu bun la matematică fără să mă străduiesc foarte tare. Când eşti copil îţi place să te laude lumea, mă duceam la concursuri de matematică, luam premii acolo, şi...

Marius Tucă: Dar de ce nu la concursuri de limba română? De literatură română?

Nicuşor Dan: Păi acolo nu luam premii.

Marius Tucă: Ah, deci aici eraţi foarte bun.

Nicuşor Dan: Da. Matematica înseamnă....sunt buni la matematică oamenii care au o apetenţă pentru structuri. Pentru a recunoaşte structuri, a pune în legătură, a relaţiona....

Marius Tucă: Adică trebuie să ai o minte care să...

Nicuşor Dan: Fără îndoială.

Marius Tucă: Ca să ne îndepărtăm de domeniul ăsta al matematicii şi să venim pe cel al politicii şi cel civic, că şi ăsta v-a definit ca persoană publică, spuneţi-mi o formulă prin care v-aţi defini dumneavoastră. O teoremă, o axiomă, un corolar. Nicuşor Dan prin ce formulă matematică ar putea fi definit? Care ar fi structura lui? Unde s-ar găsi?

Nicuşor Dan: Un om foarte încăpăţânat şi care nu se lasă călcat în picioare. Cumva asta e definiţia.

Marius Tucă: Asta este o teoremă care nu are niciun semn de întrebare. Adică am putea merge spre Pitagora. Deci nu aveţi o definiţie matematică. V-aţi da o definiţie matematică?

Nicuşor Dan: Nu.

Marius Tucă: V-am încurcat. Pot să tai întrebarea...

Nicuşor Dan: Nu.

Marius Tucă: Dar altele nu vor fi tăiate din păcate pentru dumneavoastră.

Nicuşor Dan: Ce am spus... nu retractez nimic din ce am spus....ce am spus este că matematicianul, prin fişa postului, este cineva care vrea să pună ordine în lucruri. Şi, cumva, parcursul meu civic şi politic este definit de acest imperativ.

Marius Tucă: De aici dezordinea în USR după plecarea dumneavoastră.

Nicuşor Dan: Mda...Am spus de mai multe ori că nu comentez USR-ul. Este sub formă de eleganţă.

Am creat foarte pe fugă Uniunea Salvaţi Bucureştiul, ca partid local, pentru că nu aveam resurse decât pentru atât

Marius Tucă: Dar în seara asta trebuie să-mi spuneţi câteva lucruri pentru că, totuşi, USR-ul este creaţia dumneavoastră şi nu a fost o creaţie care s-a plămădit peste noapte. A fost multă muncă, pentru că a fost Uniunea Salvaţi Bucureştiul, au fost candidaturile dumneavoastră la Primăria Capitalei, adică nu a venit USR-ul din nimic. Dar trebuie să vă spun ceva înainte de a intra în miezul problemei, să spun aşa. Nu vă caracterizează deloc USR-ul prin ceea ce înseamnă astăzi. Apropos de structură, de rigoare, de valori, tradiţionale dacă vreţi. Nu seamănă deloc cu dumneavoastră. Se mai întâmplă.

Nicuşor Dan: Deci...îmi cereţi să fac comentarii despre USR. Nu o să fac. Pot să vă spun cum am ajuns la chestiunea asta foarte pe scurt. În primul rând, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, avem 11 ani acum, şi a ajuns la procesul cu numărul 350 ...

Marius Tucă: Bătălia în primul rând pe imobile, pe parcuri care au fost distruse, casele de patrimoniu? Nu?

Nicuşor Dan: Imperativul ei a fost dezvoltarea urbană a Bucureştiului. Care înseamnă şi trafic, înseamnă şi poluare, deci spaţii verzi, înseamnă şi patrimoniu ... La început, culmea, a fost că fără nicio experienţă am avut nişte succese notabile. De exemplu, imediat după ce ne-am lansat, am lansat un raport, Bucureştiul – un dezastru urbanistic, în care doar am colectat datele care existau deja...eram la o emisiune TV cu ministrul Dezvoltării şi i-am spus: ”Uitaţi, trăim într-un haos urbanistic. Promiteţi, aici în faţa telespectatorilor, că într-o lună de zile veţi da o OUG şi veţi modifica legea urbanismului?” Şi, ce credeţi? A dat OUG.

Marius Tucă: Incredibil!

Nicuşor Dan: Da.

Marius Tucă: E prima promisiune la un politician care se şi îndeplineşte.

Nicuşor Dan: Şi dupa aceaa, în fine, nemaiavând contactul acesta...o relaţie constructivă cu clasa politică, a trebuit să mergem în partea de instanţă şi să-i constrângem cumva prin instanţă...

Marius Tucă: Aveţi avocaţi? Îi plătiţi din banii dumneavoastră? Aveţi sponsorizări?

Nicuşor Dan: Am făcut un bilanţ, acum la 11 ani, am primit...

Marius Tucă: Din cele 350 de procese câte aţi câştigat?

Nicuşor Dan: Am câştigat 162 şi am pierdut vreo 120.

Marius Tucă: E o rată destul de bună pentru o organizaţie.

Nicuşor Dan: Da. Restul fie s-au conexat cu altele, sau au rămas fără obiect sau sunt în curs...

Marius Tucă: Dumneavoastră plătiţi avocaţii sau aveţi oameni care vă susţin?

Nicuşor Dan: Eu merg în instanţă la multe din aceste litigii, eu reprezentând Asociaţia, de-a lungul timpului am plătit avocaţii, tot bugetul, că am făcut acum un bilanţ când am cerut 2% de la oameni pentru Asociaţie, tot bugetul pe 11 ani e cam de 1 milion de lei. Deci sub 200.000 de euro.

Marius Tucă: Nu aţi cheltuit foarte mult. Prima întrebare aici pe foaia mea, că ajungem şi la prima întrebare, este legată de demisia dumneavoastră din USR. Eraţi anunţat ca noul star al politicii româneşti, un om tânăr care a activat în zona civică, s-a bătut pentru Bucureşti, aşi luat un scor foarte bun, 8% în vremurile alea, un partid înfiinţat de câteva luni, chiar dacă în sondaje eraţi cotat cu 18-19%, şi, dintr-o dată a venit acel referendum, acea dezbatere pentru familia tradiţională şi dumneavoastră, dintr-o dată, n-aţi mers mai departe. Vreau să explicaţi foarte clar pentru oamenii care v-au votat, pentru că la Primăria Capitalei aţi luat 30 %, un procent foarte mare de voturi, ce s-a întâmplat? Pe înţelesul tuturor. Şi nu mă mai întorc la asta dacă dumneavoastră daţi un răspuns care să....

Nicuşor Dan: Nu, nu, nu. Asta ţine de decizia mea...

Marius Tucă: Da, ştiu. Dar ce s-a întâmplat?

Nicuşor Dan: Ce am spus despre USR? Că nu este colegial după ce te-ai despărţit de cineva să te duci să comentezi ce se întâmplă acolo în interior.

Marius Tucă: Asta nu e neapărat o teoremă infailibilă. Se poate discuta pe marginea ei.

Nicuşor Dan: USB-ul, aşa cum aţi spus, s-a creat şi el după cei 10 ani de Asociaţie Salvaţi Bucureştiul şi, după candidatura mea din 2012, am creat foarte pe fugă Uniunea Salvaţi Bucureştiul, ca partid local, pentru că nu aveam resurse decât pentru atât, am luat cu el 25% din voturi în  Bucureşti – partidul, şi eu 30% la Primăria Generală – şi atunci ...prima întrebare: De ce s-a creat USR la nivel naţional?

Marius Tucă: În mod natural.

Nicuşor Dan: În mod natural şi pentru că aveam experienţa din 2012. Eu când am luat 9% la Bucureşti ca un independent, cu resurse puţine...

Marius Tucă: S-a întâmplat aşa pentru că eraţi doar un partid pe Bucureşti.

Nicuşor Dan: În momentul ăla am fost aşa....toate ziarele mă invitau, mă întrebau ce mai fac, şi după aceea nu s-a mai întâmplat nimic, pentru că aşa este în politica românească: dacă nu exişti în politica naţională, nu exişti. Deci, saltul de la USB la USR a fost o constrângere firească, a fost răspunsul la o aşteptare pentru că multă lume....

Marius Tucă: Nu a fost o constrângere până la urmă, a fost o evoluţie.

Nicuşor Dan: O evoluţie, a fost răspunsul la o aşteptare pentru că mulţi oameni din provincie spuneau: ”Vrem să facem şi noi ce aşi făcut voi la Bucureşti”, pe de altă parte a fost o constrângere, dacă vreţi, pentru că un partid care rămânea la nivelul Bucureştiului nu ar fi fost interesant, nu ar fi putut să schimbe practic nimic în politica din România. Deci, a venit USR-ul. În campania aceea, vă povestesc toate acestea ca răspuns la întrebare pentru că nu vreau să evit niciun răspuns la vreo întrebare....

Marius Tucă: Să nu dureze o jumătate de oră răspunsul, în rest este OK.

Nicuşor Dan: În campania aceea pe care am dus-o din oraş în oraş ca să construim USR-ul, am spus un lucru, am spus că suntem mult prea puţini ca să facem în momentul acesta ca să facem cinci partide ideologice pe cinci ideologii diferite şi fiecare din partidele astea cinci să facă 5% şi să intre în Parlament. Singura noastră şansă este să facem un partid umbrelă în care să se regăsească mai multe curente ideologice. Aveam deja experienţa pe Bucureşti, tensiunea cea mai mare....

Marius Tucă: De ce vă gândeaţi deja la mai multe curente ideologice? Simţeaţi asta la oamenii din jurul dumneavoastră?

Nicuşor Dan: Pentru că aveam deja experienţa de la Bucureşti pe conflictul pe familie.

Dacă aş fi spus în momentul acela: ”Acest partid nu se va pronunţa pe o chestiune care ţine de familie”, eu aş fi fost azi în USR

Marius Tucă: Ah, exista deja!

Nicuşor Dan: Exista deja acest conflict la Bucureşti, pe familie, pe bani pentru Catedrala Mântuirii – să se dea, să nu se dea – pe chestiunea imigraţiei, chiar dacă nu era o problemă care ţinea de administraţia locală, anticipam asta. Nu am fost suficient de inteligent ca să trecem asta în programul politic al partidului, Dacă eu aş fi spus în momentul acela: ”Acest partid nu se va pronunţa pe o chestiune care ţine de familie, de asta şi de asta” toată lumea ar fi acceptat şi eu aş fi fost azi în USR.

Marius Tucă: Am citit foarte mult din ce aţi declarat dumneavoastră şi trebuie să vă învăţ câte ceva, sau să vă spun părerea mea. Ştiţi, în politică nu prea există ”la asta noi nu răspundem”. E adevărat că există răspunsul ”No comment”. În politică, şi de multe ori, politicienii români nu ştiu să dea răspunsul ăsta şi se aruncă în tot felul....dar este foarte greu, în momentul în care există o problemă naţională, tu, un partid important, mai ales că vorbeai despre tema asta, să spui că nu ne pronunţăm. Asta aţi făcut şi cu Catedrala Neamului şi răspunsurile dumneavoastră de fiecare dată erau aşa: ”Nu vreau să mă pronunţ pentru că lumea este divizată” .

Nicuşor Dan: Corect.

Marius Tucă: Păi, da, dar răspunsul trebuia să fie tranşant. Răspunsul unui politician.

Nicuşor Dan: Da! Păi, exact acel răspuns tranşant pe care l-am dat în campania electorală naţională din 2016 şi care ne-a dus la 9% a fost: ”Noi ne adresăm şi oamenilor care au opinia asta, pe chestiunea familiei, şi oamenilor care au opinia contrară pe chestiunea familiei, întrucât vrem să rezolvăm alte probleme importante pentru România şi vrem să fim votaţi şi de unii şi de alţii”. A fost extrem de tranşant şi de...

Marius Tucă: Păi nu era niciun răspuns, nu aţi dat un răspuns ca să fiţi votaţi şi de unii şi de alţii.

Nicuşor Dan: Ba da. Răspunsul nostru a fost că ne adresăm şi unora şi altora.

Marius Tucă: Ăsta nu este un răspuns.

Nicuşor Dan: Ba da. Ca dovadă partidul ăsta a luat 9% şi a intrat în Parlament.

Marius Tucă: OK. E un răspuns.

Nicuşor Dan: Ce e mai important decât asta, şi asta explică gestul pe care l-am făcut. Au venit oameni la mine şi mi-au spus, vă dau un singur exemplu...

Marius Tucă: Oamenii din partid? Sau cetăţeni?

Nicuşor Dan: Oameni din partid. Şi mi-au spus: ”Eu vreau să intru în partidul ăsta. Şi vreau să fac o carieră în politică în partidul ăsta. Dar eu simt că partidul ăsta va deveni la un moment dat progresist. Pentru că sunt prea mulţi oameni cu orientarea asta”

Marius Tucă: Ceea ce s-a întâmplat.

Nicuşor Dan: Ceea ce s-a întâmplat.

Marius Tucă: E mai mult decât progresist.

Nicuşor Dan: ”Poţi să-mi garantezi că eu am un loc în partidul ăsta?”. Şi eu am spus: ”Da. Atâta timp cât eu sunt în partidul ăsta îţi garantez că ai un loc în partidul ăsta”. E, în momentul în care partidul, prin votul majorităţii, s-a definit ca partid progresist, eu mi-aş fi încălcat cuvântul pe care l-am dat acelui om şi multor altora că au un loc în partidul ăsta.

Marius Tucă: Sunteţi prea....duceţi idealismul ăsta la nivelul unui singur om căruia i-aţi promis, ceea ce nu s-a întâmplat în politica românească. Dar, eu cred că dumneavoastră aţi fost luat cumva pe sus de succesul pe care l-aţi avut, că aţi avut un succes....

Nicuşor Dan: Fără îndoială.

Marius Tucă: Să iei 30% la Primăria Capitalei de nicăieri... dumneavoastră în momentul acela nu aveaţi un partid, să spunem naţional. El era în facere. Dar, până la urmă aţi fost devorat de propriul dumneavoastră partid. Iertaţi-mă.

Nicuşor Dan: Acel partid....nu....atenţie. E o nuanţă aici.

Marius Tucă: Sunt foarte atent.

Nicuşor Dan: E o nuanţă aici.

Marius Tucă: Pe asta mă bazez. Pe atenţia mea şi pe neatenţia dumneavoastră.

Nicuşor Dan: OK. Nu vă bazaţi pe neatenţia mea. Eu fusesem ales....

Marius Tucă: Eu pot să fac orice invitat să spună ca mine, să ştiţi.

Nicuşor Dan: Mă îndoiesc. Mă îndoiesc că va funcţiona cu mine.

Marius Tucă: Hotărâţi-vă. Vreţi să spuneţi ca mine, sau vreţi să spuneţi ca dumneavoastră, hotărâţi-vă şi stabilim de acum...

Nicuşor Dan: Eu în acel partid fusesem ales, înainte cu trei săptămâni să-mi dau demisia, preşedintele acelui partid. Da?

Marius Tucă: Cu atât mai mult.

Nicuşor Dan: Exact. Însă, acel partid, a decis la trei săptămâni după ce mă alesese preşedinte, a decis să schimbe orientarea ideologică şi m-a invitat să rămân în el. Ceea ce eu nu am făcut. Pentru că mi-aş fi încălcat promisiunea de campanie pe care am făcut-o unor oameni în particular.

Marius Tucă: Dar promisiunile făcute celor care v-au ales? Cu alea cum rămâne? Dumneavoastră aţi ales. Ce aţi ales de fapt? Promisiunea faţă de un om? Păi, şi promisiunea faţă de cei care v-au votat? Cei 30%? Cei aproape 9%? Cu promisiunea faţă de ăia cum rămâne?

Nicuşor Dan: În toată activitatea mea politică...

Marius Tucă: Nu, nu începeţi cu toată activitatea politică...că nu sună bine.

Nicuşor Dan: În toată activitatea mea politică, după acea demisie, încerc să-mi ţin promisiunile pe care le-am făcut faţă de ei. Şi cred că m-am ţinut de promisiuni.

Marius Tucă: Păi, una e să fi făcut prin partidul pe care l-aţi creat, şi ajunseserăţi cu el la un socr destul de important, şi alta e de unul singur. Că în momentul ăsta dumneavoastră sunteţi Nicuşor Dan de pe stradă, şi din Parlamentul României într-un fel, dar nu mai sunteţi şeful unui partid.

Nicuşor Dan: Fără îndoială.

Marius Tucă: Care acum este anunţat în sondaje cu aproape 20%.

Nicuşor Dan: Rămâne ca şi ei să-şi respecte promisiunile pe care le-au făcut în aceeaşi campanie electorală faţă de aceeaşi alegători care i-au votat.

Marius Tucă: De ce familia tradiţională?

Nicuşor Dan: Nu înţeleg întrebarea.

Marius Tucă: Dumneavoastră aţi renunţat la şefia partidului pentru că nu aţi fost de acord cu ideea partidului de a vota ... ştiţi foarte bine, de ce? Familia tradiţională? Pentru că sunteţi căsătorit şi aveţi un copil. Încă nu sunteţi căsătorit.

Nicuşor Dan: Nu sunt căsătorit şi am un copil.

Marius Tucă: Nu e nimeni perfect. Au mai fost cazuri. Câteva milioane bune.

Nicuşor Dan: Bun. Eu, în campania electorală din 2016 am promis, şi am fost votat, şi oamenii au strâns semnături în baza promisiunilor pe care eu le-am făcut ...

Marius Tucă: Nu ieşim de aici niciodată...aşa...

Nicuşor Dan: ...aşa, atât de progresişti, cât şi de conservatori. Da? Nu am putut să rămân într-un partid care, din momentul ăla, s-a adresat numai progresiştilor.

S-a întâmplat un singur lucru: am considerat că trebuie să mă ţin de cuvânt

Marius Tucă: A avut loc un referendum...

Nicuşor Dan: Da.

Marius Tucă: ... şi s-a dovedit până la urmă ... bine, întrebarea era atât de proastă că oamenii nu au fost să voteze pentru ceea ce dumneavoastră aţi fi votat. Aţi fost la vot la acel referendum?

Nicuşor Dan: Am fost la vot, nu o să vă spun cum am votat.

Marius Tucă: Nu-mi permit să vă întreb asta chiar acum, o să întreb peste câteva minute. E clar ce aţi votat, pentru că dumneavoastră aţi renunţat la şefia unui partid pe care l-aţi construit.

Nicuşor Dan: Nu. Eu vă spun un lucru: dacă acest partid...

Marius Tucă: Nu, ce? La ce mi-aţi spus nu? Vreau să ştiu la ce mi-aţi zis nu.

Nicuşor Dan: La ce se presupune că aţi fi spus dumneavoastră în formularea întrebării.

Marius Tucă: Eu am lăsat să se înţeleagă.

Nicuşor Dan: În momentul în care pui o întrebare, prima jumătate din întrebare este o afirmaţie la care eu am spus nu. Dacă partidul acesta ar fi decis, la fel cum a decis să devină progresist, ar fi decis să devină conservator prin voinţa majorităţii membrilor săi, eu aş fi făcut aceli gest. Pentru că ne-am fi încălcat promisiunea pe care am făcut-o celorlalţi oameni care ne-au votat.

Marius Tucă: Lumea se schimbă. Uitaţi-vă. Acel referendum nu a strâns nici măcar numărul necesar de voturi, într-o ţară ortodoxă, care iubeşte familia, formată din soţie, soţ, copil şi aşa mai departe. Lumea se schimbă. Ce ar fi fost, vă întreb, dacă aţi fi rămas, şi în continuare v-aţi fi afirmat aceleaşi valori? Ar fi fost undeva o contradicţie? Şi mai ales să vă bateţi pentru ce aţi promis atunci când aţi făcut acest partid. Cred că toată România are nevoie de oameni care să aibă grijă de păduri, spaţii verzi, un plan de urbanism corect...

Nicuşor Dan: Fără îndoială, da.

Marius Tucă: Am buletinul aici, de Bucureşti. Eu sunt de mai bine de 30 de ani bucureştean. O să vă spun câteva lucruri pe care aş vrea să le văd în Bucureşti. Şi dumneavoastră le-aţi promis. De ce nu aţi mers mai departe? S-a întâmplat ceva, totuşi, cred eu.

Nicuşor Dan: Nu. Nu. S-a întâmplat un singur lucru: am considerat că trebuie să mă ţin de cuvânt.

Marius Tucă: Bine, a căzut referendumul. De ce nu v-aţi întors în partid?

Nicuşor Dan: Pentru că partidul acesta continuă să se adreseze unui segment progresist prin faptul că...am spus...

Marius Tucă: Şi nu vă mai reprezintă?

Nicuşor Dan: Am spus că în momentul în care...

Marius Tucă: Să ştiţi că de mine nu scăpaţi. Şi de Pitagora scăpaţi, de mine nu.

Nicuşor Dan: Am spus că dacă s-ar întâmpla ca acest partid să redevină partidul umbrelă care a promis că o să fie ...

Marius Tucă: Nu se va întâmpla.

Nicuşor Dan: Nu se va întâmpla, eu voi continua pe calea mea să încerc să fac bine...

Marius Tucă: Păi, cum să redevină de la sine? Cum aşa? Să vină cine? Să vină duhul...

Nicuşor Dan: Să vină forul conducător al partidului să spună: ”Noi redevenim un partid umbrelă. Asta este platforma politică a partidului”.

Marius Tucă: E un partid care susţine drepturile minorităţilor sexuale, şi o face destul de agresiv, sau destul de puternic, hai să nu folosim ... să catalogăm noi, nu?

Nicuşor Dan: Să susţii drepturile minorităţilor sexuale este o chestiune...

Marius Tucă: Şi căsătoria. Susţin căsătoria între membri de acelaşi sex.

Nicuşor Dan: Nu ştiu să se fi pronunţat explicit pe chestiunea asta.

Marius Tucă: Păi, dumneavoastră de ce aţi plecat din partid?

Nicuşor Dan: Pentru că acest partid...

Marius Tucă: A devenit progresist...

Nicuşor Dan: S-a definit ca fiind progresist.

Marius Tucă: Ce înseamnă să fii progresist?

Nicuşor Dan: Militând împotriva referendumului pentru familie.

Marius Tucă: Asta înseamnă până la urmă, nu?

Nicuşor Dan: Bine, eu....sunt nuanţe în discuţia asta, dar cred că tot ce a fost de lămurit s-a lămurit.

Marius Tucă: Deci, există şansa ca dumneavoastră să vă întoarceţi la un moment dat în acest partid....v-aţi înscris de curând pentru că a fost problema aceea legată de Alianţă. Cum vedeţi alianţa cu Cioloş a USR? Asta vă întreb pentru că dumneavoastră aţi avut discuţii, şi nu una, înainte de a se face Alianţa cu Cioloş. Şi nu aţi ajuns în acele momente la o alianţă cu Dacian Cioloş, fost prim ministru. Şi acum există Alianţa USR PLUS.

Nicuşor Dan: Da. Publicurile celor două partide sunt foarte asemănătoare şi Alianţa este o chestiune firească. De altfel şi ...

Marius Tucă: Şi dumneavoastră de ce nu aţi fost de acord cu ea atunci când s-a propus prima dată?

Nicuşor Dan: Lăsaţi-mă să închei. Există aşteptarea şi în publicuri şi în membri celor două partide...

Marius Tucă: Sunt total de acord că este o chestie firească.

Nicuşor Dan: Şi, de altfel, decizia a fost luată cu majorităţi destul de mari în cele două partide, din câte înţeleg. Bun. La momentul la care vă referiţi nu exista PLUS, deci nu era vorba de o alianţă ...

Marius Tucă: Exista Cioloş.

Nicuşor Dan: Exista Cioloş ca persoană, şi discuţia a fost dacă...care este opinia mea ca Dacian Cioloş să intre în USR. Asta a fost discuţia...

Marius Tucă: Şi v-aţi opus...

Nicuşor Dan: Am spus aşa: eu nu am nicio prerogativă statutară să mă opun, orice om care depune o cerere poate să intre în partid, domnul Cioloş nu a depus cererea aia...

Marius Tucă: Nu putea să intre aşa în partid...

Nicuşor Dan: Aşa, în orice caz, eu nu aveam prerogativă statutară să mă opun. Da? Bun.

Marius Tucă: Spuneţi-mi, Alianţa asta vi se pare la fel de progresistă cum aţi văzut dumneavoastră USR-ul din care aţi ieşit şi pe care l-aţi abandonat până la urmă, spunând că nu v-aţi abandonat principiile, ceea ce pentru un on în politică este mare lucru, până la urmă. E la fel de progresistă Alianţa asta, USR- PLUS în momentul ăsta?

Nicuşor Dan: Prin modul în care ea s-a definit la referendumul pentru familie spun că da.

Poziţia cea mai potrivită pentru mine ar fi cea de primar al Bucureştiului

Marius Tucă: Deci, în continuare credeţi că nu o să vă întoarceţi prea curând. Totuşi, o să vină nişte alegeri prezidenţiale. Credeţi că alianţa asta o să aibă un candidat la preşedinţie?

Nicuşor Dan: Eu cred că o să aibă.

Marius Tucă: De ce nu aţi fi dumneavoastră?

Nicuşor Dan: Eu am...

Marius Tucă: Păi, de ce? Aţi fost cel care a fondat partidul.

Nicuşor Dan: Eu am o foarte lungă preocupare legată de Bucureşti şi cred că poziţia cea mai potrivită pentru mine ar fi cea de primar al Bucureştiului.

Marius Tucă: Adică, veţi candida la anul la alegerile pentru Primăria Capitalei din nou. Asta este o ştire.

Nicuşor Dan: Răspunsul meu este următorul...

Marius Tucă: Din partea cui?

Nicuşor Dan: Trebuie să ne uităm la ce vor oamenii, şi oamenii, dacă-i întrebaţi, aşa numitul public de dreapta sau anti PSD, dacă-i întrebaţi, toţi vor un singur candidat din partea dreptei, fie că ei votează PNL...

Marius Tucă: Vorbiţi de prezidenţiale?

Nicuşor Dan: Nu. Vorbim de Primaria Bucureşti. Fie că vorbim de votanţi USR, fie că vorbim de votanţi PNL, fie că vorbim de PLUS, fie că vorbim de alţi oameni care se definesc ca fiind de dreapta, toţi vor să scape de PSD în Bucureşti. Aşa vor ei.

Marius Tucă: Vor de 12 ani.

Nicuşor Dan: În condiţiile astea, publicul nostru ne obligă să avem un candidat unic şi eu aş vrea să fiu eu ăla. Dar pentru asta trebuie să vrea şi alţii. Deci, sunt dispus să discut cu toată lumea şi să...

Marius Tucă: Ştiţi că se vorbeşte de un candidat surpriză, despre Rareş Bogdan că ar putea fi candidatul la Primăria Capitalei la PNL. Ce părere aveţi?

Nicuşor Dan: Rămâne să vedem ...

Marius Tucă: Rămâne să vedem ce părere aveţi?

Nicuşor Dan: Nu, înainte de asta....

Marius Tucă: Dar dumneavoastră trebuie să fiţi mult mai articulat. Pe mine dacă m-aţi întreba de cineva v-aş răspunde: ”Da. Cred că nu. Cred că da”. Haideţi să o luăm de la...

Nicuşor Dan: Vreau să vă demolez întrebarea şi după aceea să vă răspund la ....

Marius Tucă: Întrebările mele sunt impenetrabile şi inexpugnabile, nu aveţi cum să dărâmaţi întrebarea, eventual puteţi să o clătinaţi, dar nici măcar atât. Ce părere aveţi de faptul că...

Nicuşor Dan: Înainte să...

Marius Tucă: Ajungem şi acolo.

Nicuşor Dan: Dar mi-aţi pus o întrebare, lăsaţi-mă să...

Marius Tucă: Ştiu, ştiu, ajungem şi acolo. Întrebarea nu o abandonăm şi vreau să mi-o dărâmaţi. Dar ce părere aveţi că Rareş Bogdan este primul pe lista PNL la europarlamentare?

Nicuşor Dan: Este o mişcare firească a PNL-ului să apeleze la cineva care are o notorietate şi o favorabilitate. PNL-ul se adresează unui public anti PSD ...

Marius Tucă: Politica se face pe notorietate?

Nicuşor Dan: Politica se face pe voturi.

Marius Tucă: E un răspuns bun până aici.

Nicuşor Dan: Voturile ţi le aduce un om care are notorietate şi favorabilitate.

Marius Tucă: Şi după vot nu mai contează ce se întâmplă? Dacă persoanele votate pe notorietate nu se ridică la nivelul sau la aşteptările votului? Ce se întâmplă? Nu ne uităm şi la ce se întâmplă după vot?

Nicuşor Dan: Nu cred că această discuţie se potriveşte cu Rareş Bogdan. Este o persoană care va face faţă.

Marius Tucă: Nu, vorbeam în principiu. Vorbeam de principii.

Nicuşor Dan: Eu am înţeles că mă întrebaţi de strategia PNL-ului.

Marius Tucă: Vă rog.

Nicuşor Dan: Rareş Bogdan este o persoană care face faţă poziţiei de europarlamentar fără îndoială.

Marius Tucă: Eu nu sunt de acord din principiu cu oameni care fac presă să treacă în partea cealaltă. Cumva, treci de partea cealaltă a baricadei. Nu este vorba despre Rareş Bogdan sau Carmen Avram, un alt exemplu ilustru în zilele astea, ci pur şi simplu, cred că meseria de gazetar este meserie de gazetar şi este cumva pe viaţă, dacă-mi daţi voie. Eventual, o candidatură la preşedinţie, că se va întâmpla şi asta. S-a mai întâmplat, într-un fel, să fie cineva, un jurnalist, candidat la preşedinţie.

Nicuşor Dan: Eu cred că e dreptul fiecăruia să-şi facă....nu ştiu, aveţi o perspectivă aşa sacralizantă pentru meseria de jurnalist. 

Marius Tucă: Da. Pentru mine este.

Nicuşor Dan: Eu cred că este dreptul oamenilor să-şi aleagă cariera profesională în modul în care şi-o doresc.

Marius Tucă: Total de acord. Rămăseseţi dator cu răspunsul la o întrebare. Nu v-am lăsat. Răspundeţi acum.

Nicuşor Dan: Răspunsul la întrebare este că noi deocamdată...m-aţi pus să comentez un zvon, că Rareş Bogdan şi-ar dori să candideze la Primăria Bucureşti.

Marius Tucă: Tot un zvon va fi că va fi pe lista PNL la europarlamentare. Un zvon care s-a confirmat. Într-adevăr, discutăm despre o informaţie pe care o luăm cu semnul întrebării.

Nicuşor Dan: Da. Până când Rareş Bogdan nu o să spună: ”Eu vreau să candidez la Primăria Bucureştiului şi programul meu pentru Bucureşti e ăla” permiteţi-mi să nu intru în speculaţii.

Am discutat cu USR, am discutat cu PLUS, am discutat cu PNL pentru a fi candidatul dreptei la Primăria Capitalei

Marius Tucă: Mie mi se pare normal şi firesc ca dumneavoastră să vă doriţi în continuare să fiţi candidat pentru Primăria Capitalei. Aţi discutat cu cei din USR? Ca să fiţi la anul candidat măcar din partea USR, dacă nu din partea întregii drepte?

Nicuşor Dan: Fără îndoială. Da. Răspunsul este da, am discutat cu USR, am discutat cu PLUS, am discutat cu PNL, sub formă de tatonări aşa cum e potrivit pentru momentul ăsta. Ăăăă....am uitat ce doream să spun....

Marius Tucă: Sunt întrebările prea grele? Spuneţi-mi, dacă e, cobor un pic ...

Nicuşor Dan: Voiam să completez cu ceva...

Marius Tucă: Ne întoarcem de unde am întrebat, apropos de faptul că aţi vorbit că vreţi să fiţi candidat la Primăria Capitalei.

Nicuşor Dan: Este cert, şi voiam să completez răspunsul cu cealaltă jumătate de întrebare...trebuie să excludem perspectiva ca eu sau altcineva să fie candidatul USR-ului. Publicul dreptei obligă pe toţi actorii din partea dreaptă să existe un candidat unic şi asta se va întâmpla.

Marius Tucă: Dumneavoastră credeţi că se va ajunge la un candidat unic din partea dreptei?

Nicuşor Dan: Da, da, da. Sunt absolut convins. Dacă nu cumva, printr-un miracol, se va reveni la alegerea în două tururi, ceea ce nu cred.

Marius Tucă: Credeţi că PSD-ul va avea un alt candidat decât Gabriela Vrânceanu Firea?

Nicuşor Dan: Poate da, poate nu. Ce e important este că multă lume din PSD, chiar dacă PSD-ul va avea un alt candidat decât Gabriela Firea....vom fi în scenariul din 2008 în care PSD a avut candidat pe Cristian Diaconescu şi toate structurile de partid l-au sprijinit pe Oprescu.

Marius Tucă: S-a întâmplat asta. Am scos buletinul pentru că cu dumneavoastră nu se poate altfel: scrie Bucureşti aici, da? Vă garantez eu că am deja aproape 30 de ani de când sunt cetăţean cu buletin de Bucureşti. Vă aduceţi aminte filmul ”Buletin de Bucureşti”?

Nicuşor Dan: Cu Mircea Diaconu. Da, da, vag.

Marius Tucă: Vi s-ar părea un candidat bun la Primăria Capitalei Mircea Diaconu după ce a fost europarlamentar?

Nicuşor Dan: Nu l-am auzit....ca să nu vorbim de persoane, să vorbim în general... cred că noi, la 30 de ani după Revoluţie, şi după ce am văzut multă lume care a venit şi a promis şi, în general, nu a făcut, trebuie să ne uităm la oameni, chiar la proiectele oamenilor. Adică, nu cred că mai suntem în etapa în care venim şi promitem autostrăzi suspendate sau figuri mesianice, aşa, cred că publicul din România a depăşit etapa asta. Şi eu cred că în 2020 la Bucureşti şi la alegerile parlamentare oamenii ne vor judeca pe proiecte.

Marius Tucă: Dar ce proiecte are PNL-ul acuma? Pentru europarlamentare? Cu această listă pe care o deschide Rareş Bogdan?

Nicuşor Dan: Vă spun sincer că nu m-am interesat foarte tare de aceste alegeri, îmi continui şi activitatea mea pe Bucureşti şi activitatea în Parlament şi pregătirea de campanie viitoare pe Bucureşti.

Marius Tucă: Ah, deci începeţi campania pe Bucureşti de pe acum. Pentru că tot a venit vorba de Bucureşti, şi am un buletin de Bucureşti, uitaţi ce mi-aş dori eu pe Bucureşti: încep cu spaţiul verde, să nu se mai taie niciun copac, să dea o lege Consiliul General, Parlamentul, nu ştiu, să nu se mai taie niciun singur copac. Există o astfel de lege în momentul ăsta? 

Nicuşor Dan: Nu. Ar fi destul de simplu să fie făcut. Din punct de vedere administrativ ar trebui să se facă în felul ăsta: o să încep cu problema, de unde vine problema. Carierele de blocuri, când s-au făcut în comunism, ele s-au făcut cu nişte planuri de sistematizare, ce sunt PUZ-urile de azi. Şi planurile alea de sistematizare prevedeau inclusiv spaţiile verzi de recreere între blocuri. În `90, când noi am trecut la democraţie, am uitat de planurile alea de sistematizare şi acum, dacă vă uitaţi pe Planul Urbanistic General al Bucureştiului – de exemplu carierul Titan – o să vedeţi o pată mare, aşa, pe care scrie ”construibil”. Nimeni nu s-a dus în detaliu …

Marius Tucă: Să vadă că acolo...

Nicuşor Dan: Să figureze pătrăţel cu pătrăţel toate zonele astea care aveau funcţiunea de spaţiu verde. Din cauza asta, pentru că nici nu există o mare cultură urbanistică, nici la nivelul funcţionarilor, nici la nivelul instanţelor câteodată, că s-a întâmplat, parte dintre terenurile acestea au fost retrocedate, oamenii au venit şi au spus suntem proprietari, avem dreptul să construim. Uneori, complicitatea primăriei, alteori s-a întâmplat că...

MARIUS TUCĂ: Tot felul de complicităţi

NICUŞOR DAN: … că ele au dispărut. Ce trebuie să facem? Pur şi simplu, în Planul Urbanistic General, după ce le inventariem, să le figurăm ca spaţii verzi.

MARIUS TUCĂ:  Ok, dar o lege care să interzică să tai. Ştiu că în Canada e foarte strictă legea asta. Să tai, să defrişezi, şamd. Să pleci de la un singur copac. Sau dacă există cazuri cu totul excepţionale să plantezi în altă parte de 10 ori mai mult.

NICUŞOR DAN:  Nu, legea asta există. E articolul 71 din ordonanţa 195 care spune exact lucrul ăsta. Este interzisă schimbarea destinaţiei

MARIUS TUCĂ:  Schimbarea destinaţiei e una, dar se taie pe ici, pe colo. O altă chestie pe care aş vrea...

NICUŞOR DAN:  Pentru că nu avem instituţia care să verifice.

MARIUS TUCĂ:  Păi şi avem instituţia asta... trebuie să avem.

NICUŞOR DAN:  Instituţiile astea sunt Poliţia locală, Garda de Mediu şi peste ele Parchetul.

MARIUS TUCĂ:  Ăştia Sunt ăia care te aşteaptă în parcuri să vadă dacă faci amor tandru în maşină şi îţi bat în geam. Vi s-a întâmplat să vă surprindă?

NICUŞOR DAN:  Nu. Nu.

MARIUS TUCĂ:  Păi totuşi matematicianul poate să aibă...

NICUŞOR DAN:  Sunt un om tandru, dar nu în maşină.

 

 

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici