Ioana Petrescu, în Senat: M-a deranjat că o măsură fiscală foarte bună a devenit o polemică

Ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, a declarat, luni, la dezbaterile din Senat pe legea privind reducerea CAS la angajator, că a deranjat-o foarte mult că o măsură fiscală foarte bună, pro-business, a devenit o polemică politică şi a dat asigurări că există resurse în buget.

541 afișări
Imaginea articolului Ioana Petrescu, în Senat: M-a deranjat că o măsură fiscală foarte bună a devenit o polemică

Ioana Petrescu (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

”Din momentul în care acest proiect a fost pe masa Ministerului de Finanţe, atât eu cât şi acest proiect de lege au primit o mulţime de critici. Vă mărturisesc că aceste critici, dacă m-ar fi vizat doar pe mine, ca ministru, nu aş fi considerat că este o problemă, în schimb, m-a deranjat foarte mult că o măsură fiscală foarte bună, pro-business, prodezvoltare, a devenit o polemică politică”, a declarat Ioana Petrescu, în plenul Senatului.

Ea a menţionat că, din punctul său de vedere, ”mediul politic trebuie să acţioneze ca pârghie de susţinere a măsurilor economice, să asigure stabilitate şi predictibilitate mediului economic, să transmită certitudine investitorilor români şi străini, că politicile publice din ţara noastră pot să ofere un mediu economic propice pentru dezvoltare”.

”Noi vrem investitori în România, dar nu le oferim condiţii. Atunci când le oferim aceste condiţii şi vrem să luăm măsuri, despicăm firul în patru şi uităm de unde am plecat”, a comentat ministrul de Finanţe, adăugând: ”Vă sigur că avem resursele necesare pentru a finanţa reducerea CAS, atunci când legea va fi promulgată de preşedinte”.

Ioana Petrescu a mai spus că, în mod clar, pentru acest an există resurse pentru aplicarea reducerii CAS, adăugând că ”această măsură nu va afecta în niciun fel angajamentele faţă de instituţiile internaţionale şi face parte dintr-un program mai larg de susţinere pro-bussines şi pro-economie, precum neimpozitarea profitului reinvestit, reducerea unui număr de 29 de taxe parafiscale şi de tarife şi o nouă abordare a Fisculului, mai prietenoasă către contribuabil şi bazată pe comunicare electronică, precum şi legea insolvenţei.

”Reducerea CAS nu este doar necesară, dar şi binevenită şi va avea efecte asupra a milioane de angajaţi, iar beneficiile vor veni pe termem mediu şi lung”, a ţinut să mai afirme ministrul de FInanţe.

Ioana Petrescu a precizat că, dacă Parlamentul îşi va da girul acestei legi, şi preşedintele o va promulga, ”vom asista la cea mai mare reducere a CAS la angajator, din ultimii 14 ani”.

Ministrul de Finanţe a amintit dezbaterile din momentul adoptării cotei unice. ”Reducerea cotei de impozitare a fost o măsură benefică şi vă asigur că aproape orice investitor cu care mă întâlnesc menţionează cota unică ca fiind una din motivele principale pentru care ei vin în România”, a mai spus Petrescu, adăugând că şi reducerea CAS este o măsură curajoasă şi pro-bussines.

”M-a deranjat această polemică politică legată de reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, sau 20% din povara fiscală la angajator, o măsură care cred că toată lumea este de acord că este o măsură foarte bună pentru economia reală”, a mai declarat Ioana Petrescu.

Ea a ţinut să menţioneze că această polemică a dovedit că ”avem nevoie şi trebuie să facem un efort pentru schimbarea mentalităţii, în privinţa abordării noastre cu mediul de afaceri”.

”Nu poţi aspira la dezvoltare economică, dacă nu gândeşti pro-bussines şi vă invit, stimaţi parlamentari, să facem împreună acest efort. Vă invit să acţionăm împreună astfel încât relaţia dintre decident şi mediul de afaceri să fie una win-win, în care ambele părţi să îşi vadă atinse obiectivele. Nu putem cere investitorilor să angajeze, să aducă capital, să plătească salarii, atâta vreme cât noi nu avem o atitudine pro-creştere, pro-bussines”, a mai comentat Ioana Petrescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici