Japonia, una dintre cele mai îndatorate economii dezvoltate, a influențat pozitiv piețele globale de obligațiuni după ce oficialii finanțelor japoneze au anunțat posibilitatea reducerii emisiunilor de datorii pe termen foarte lung. Însă experții avertizează că aceste soluții sunt doar temporare și nu rezolvă problemele fundamentale ale pieței, precum dezechilibrul fiscal și nevoia tot mai mare de finanțare, relatează Reuters.
Recent, vicepreședintele AGF Investments, un jucător important în industria globală de administrare a investițiilor, Tom Nakamura, a declarat că „și-a ajustat portofoliul pentru a limita expunerea la obligațiunile pe termen lung și pentru a se diversifica în piețe cu situații fiscale mai sănătoase sau cu randamente mai atractive”, enumerând piețele din Germania, Polonia și România. Decizia arată o tendință globală în rândul investitorilor, care caută piețe mai stabile și mai profitabile în contextul incertitudinilor economice și financiare.
AGF administrează zeci de miliarde de dolari canadieni, având clienți atât în America de Nord, cât și pe piețele internaționale, iar opiniile experților săi, precum Tom Nakamura, un profesionist cu peste 15 ani de experiență, sunt urmărite cu atenție în piețele financiare.
Inițiativa Japoniei a oprit vânzările masive de obligațiuni, iar randamentele obligațiunilor guvernamentale japoneze pe 40 de ani au scăzut după ce atinseseră un nivel record, la fel și în cazul celor americane pe 30 de ani, care au coborât sub pragul de 5%, contribuind la stabilizarea pieței. Anunțul Ministerului japonez de Finanțe, privind reducerea emisiunilor de datorii pe termen foarte lung, a stabilizat pentru moment datoria guvernamentală a tuturor țărilor dezvoltate și ar putea deveni studiu de caz la nivel mondial, consideră expertul american în obligațiuni și dobânzi, Michael Lorizio: „Pe măsură ce deficitele continuă să crească, măsurile Japoniei ar putea deveni un exemplu important pentru alte țări, care vor trebui să decidă dacă o abordare mai flexibilă în calendarul emisiunilor de obligațiuni este o soluție viabilă,” a explicat el.
Dar măsurile Japoniei pentru stabilizarea pieței obligațiunilor, chiar dacă au adus stabilitate pieței, până miercuri investitorii rămăseseră sceptici. „Pentru moment, avem piețe mai ordonate și puțin timp ca acestea să-și tragă sufletul, dar, în ansamblu, este doar un plasture”, a clarificat expertul AGF Investments.
Nakamura și-a argumentat poziția, precizând că: „Toate aceste măsuri sunt menite să ajute funcționarea pieței pe termen scurt, dar fac foarte puțin pentru a reduce îngrijorările pe termen mediu și lung, deoarece cauzele de bază ale acestor îngrijorări nu au dispărut și nu sunt ameliorate prin creșterea finanțării prin instrumente pe termen scurt.”
Nu doar Japonia și-a schimbat strategia de îndatorare. Și Marea Britanie intenționează să reducă emisiunile de obligațiuni pe termen lung, ca răspuns la costurile ridicate de finanțare și interesul mai scăzut al investitorilor. În 2025, Londra a anunțat că va emite datorii de aproape 300 de miliarde de lire sterline, al doilea cel mai ridicat nivel din istorie. Situația Japoniei e și mai delicată, cu o datorie publică de 2,5 ori mai mare decât PIB-ul și cu o bancă centrală care a redus achizițiile de obligațiuni. Potrivit analiștilor, aceste decizii arată că guvernele reacționează la semnalele din piață și nu mai lasă doar băncile centrale să controleze randamentele.