Iohannis a depus plângere penală la DNA împotriva lui Dragnea pentru OUG privind migraţia - FOTO

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a depus marţi o plângere penală la Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva vicepremierului Liviu Dragnea, pentru iniţierea ordonanţei de urgenţă 55/2014 care permite migraţia politică a aleşilor locali pentru 45 de zile, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Iohannis a depus plângere penală la DNA împotriva lui Dragnea pentru OUG privind migraţia - FOTO

Plângerea penală depusă la DNA a fost semnată de Klaus Iohannis, principala acuzaţie fiind cea de abuz în serviciu, ”împotriva numitului Dragnea Liviu Nicolae, sub aspectul infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 132 din Legea nr. 78/2000, rap. la art. 297 Cod penal”.

Iohannis reclamă faptul că ”au fost aduse vătămări” prin OUG 55/2014 tuturor candidaţilor la alegerile prezidenţiale şi în general interesului public care vizează desfăşurarea alegerilor în condiţii de egalitate de şanse şi de legalitate.

Documentul citează articolul 297 alineatul (1) din Codul penal, potrivit căruia constituie abuz în serviciu “fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau persoane juridice”.

”În fapt: În cursul lunii august 2014, numitul Dragnea Liviu Nicolae a iniţiat adoptarea unei ordonanţe de urgenţă. Procedura iniţiată de numitul Dragnea Liviu Nicolae s-a finalizat cu adoptarea OUG nr. 55/2014, care permite primarilor şi consilierilor să îşi schimbe partidul fără a-şi pierde mandatul, deschizând astfel posibilitatea racolărilor politice. Consilierii locali, primarii şi şefii consiliilor judeţene au astfel la dispoziţie 45 de zile pentru a-şi exprima în scris opţiunea pentru un partid politic, o organizaţie a minorităţilor naţionale sau să devină independenţi fără a-şi pierde mandatul. Ordonanţa de urgenţă iniţiată de numitul Dragnea Liviu Nicolae are ca unic scop sprijinirea intereselor de grup, în lipsa unei urgenţe reale şi este de natură a afecta procesul electoral, fiind de natură să conducă la susţinerea unui anume candidat”, menţionează documentul.

Iohannis citează jurisprudenţa Curţii Constituţionale ”în materia adoptării ordonanţelor de urgenţă” conform căreia ”Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă în următoarele condiţii, întrunite în mod cumulativ: existenţa unei situaţii extraordinare; reglementarea acesteia să nu poată fi amânată; urgenţa să fie motivată în cuprinsul ordonanţei”.

”Potrivit prevederilor art. 43 alin. (3) din Legea nr. 24/2000: «La ordonanţele de urgenţă preambulul este obligatoriu şi cuprinde prezentarea elementelor de fapt şi de drept ale situaţiei extraordinare ce impune recurgerea la această cale de reglementare» (...) Or, din analiza preambulului Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 55/2014 nu reies cu claritate, într-o manieră cuantificabilă, elementele de fapt ale situaţiei extraordinare”, susţine liderul PNL.

El susţine că, ”din analiza preambulului actului normativ în discuţie, rezultă că elementele de fapt avute în vedere de iniţiator se referă la situaţii constatate încă din anul 2012, nefiind aşadar în discuţie situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată”.

”Iniţierea unui act normativ care nu urmăreşte un imperativ social, ci protejarea intereselor unui grup şi care nu se adresează unei situaţii generale, ci unor persoane determinate, în lipsa unei urgenţe reale, reprezintă o îndeplinire defectuoasă a atribuţiilor care îi reveneau în calitate de ministru al dezvoltării regionale şi administraţiei publice”, afirmă Iohannis în plângerea penală.

El susţine că, potrivit articolului 175 alineatul. (1) litera. b) din Codul penal, ”numitul Dragnea Liviu Nicolae are calitatea de funcţionar public, cerută de textul de incriminare, întrucât exercită o funcţie de demnitate publică”.

”Prin fapta descrisă au fost aduse vătămări tuturor celorlalţi candidaţi la alegerile prezidenţiale şi în general interesului public care vizează desfăşurarea alegerilor în condiţii de egalitate de şanse şi de legalitate. Totodată, în speţă este îndeplinită condiţia obţinerii unui folos necuvenit, cerută de dispoziţiile art. 132 din Legea nr. 78/2000, în condiţiile în care, prin adoptarea actului normativ iniţiat de către numitul Dragnea Liviu Nicolae a fost afectată egalitatea de şanse a candidaţilor la alegerile prezidenţiale, fiind favorizat în această manieră unul dintre candidaţi, cu consecinţa afectării rezultatului alegerilor”, se mai arată în plângere.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 5 comentarii
Taguri:
IOHANNIS ,
DRAGNEA ,
PLÂNGERE PENALĂ
COMENTARII
 • Ady 11 sep 2014

  Ha.... ce demers stupid... in primul rand nu poate fi tras la raspundere penala Dragnea pentru aceasta ordonata, nu este functionar public...astfel nu i se aplica articolul din CP. Iar in al doilea rand Constitutia spune asa : ART 72 (1) Deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică…

 • UE 10 sep 2014

  Tare de tot ! Numai asa se poate merge inainte corect cu legea la vedere pentru a intelege "tot omul " färädelegile PSD-ului ! Bravo domnule Iohannis ,vä dorim succes !!!

 • kosmotrekker 9 sep 2014

  Tare neamtul . Jos palaria . Asa se face ,totul transparent in vazul opiniei publice.Omul a transmis tot
  documentul presei . Iar argumentatia este exemplara, o vede cu ochiul liber si un om obisnuit.

 • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.

ULTIMA ORĂ
RĂZBOI TOTAL al BOR.Niciodată Biserica din România nu a mai făcut aşa ceva. Anunţul Patriarhului nu lasă loc de interpretări