Iohannis a promulgat legea privind protecţia persoanelor în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretul de promulgare a legii privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date, a informat Administraţia Prezidenţială.

433 afișări
Imaginea articolului Iohannis a promulgat legea privind protecţia persoanelor în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal

Iohannis a promulgat legea privind persoanelor referitor la protecţia datelor cu caracter personal

Proiectul adoptat de Parlament prevede că prelucrarea datelor genetice, biometrice sau a informaţiilor privind sănătatea este permisă doar consimţământul explicit al persoanei vizate sau numai dacă prelucrarea se face în baza unor dispoziţii legale exprese.

Parlamentarii au decis că dacă sunt folosite sisteme de monitorizare prin mijloace de comunicaţii electronice şi/sau prin mijloace de supraveghere video la locul de muncă, "prelucrarea datelor cu caracter personal ale angajaţilor în scopul realizării intereselor legitime urmărite de angajator este permisă numai dacă: interesele angajatorilor sunt temeinic justificate şi prevalează asupra intereselor sau drepturilor şi libertăţilor persoanelor vizate; angajatorul a realizat informarea prealabilă obligatorie completă şi în mod explicit a angajaţilor; angajatorul a consultat sindicatul înainte de introducerea sistemelor de monitorizare, precum şi dacă alte forme şi modalităţi mai puţin intruzive pentru atingerea scopului nu şi-au dovedit eficienţa", se arată în textul legii.

Durata de stocare a acestor informaţii nu poate să depăşească 30 de zile. Acest lucru se poate întâmpla doar în situaţii expres reglementate de lege sau a cazurilor temeinic justificate. Cine încalcă prevederile riscă avertisment scris sau amendă contravenţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici