Iohannis a reiterat, la Ankara, sprijinul României pentru aderarea Turciei la UE. Şeful statului vrea ca schimburile comerciale cu Turcia să ajungă la 10 miliarde de dolari

Cooperarea dintre România şi Turcia este "foarte dinamică", relaţiile bilaterale fiind puternice, a declarat preşedintele Klaus Iohannis într-un interviu acordat presei turce, exprimând susţinere pentru apropierea Ankarei de Uniunea Europeană.

876 afișări
Imaginea articolului Iohannis a reiterat, la Ankara, sprijinul României pentru aderarea Turciei la UE. Şeful statului vrea ca schimburile comerciale cu Turcia să ajungă la 10 miliarde de dolari

Klaus Iohannis (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"România şi Turcia au obiectivul comun de suplimentare a contribuţiilor pentru garantarea securităţii şi stabilităţii regionale. Prin urmare, dialogul nostru în materie de securitate este intens, în căutarea soluţiilor pentru atingerea acestui obiectiv", a declarat Klaus Iohannis într-un interviu acordat agenţiei turce Anadolu.

Iohannis, aflat în vizită de stat în Turcia, a atras atenţia că există ameninţări regionale.

"Securitatea în regiunea Mării Negre a fost afectată recent de o atitudine de indiferenţă faţă de reglementările internaţionale prin ignorarea aranjamentelor şi angajamentelor de securitate la nivel european şi prin acţiuni constante de suplimentare a capacităţilor militare", a spus Iohannis, afirmând că aşteaptă de la summitul NATO programat în iulie la Varşovia măsuri pentru consolidarea securităţii maritime în zona Mării Negre.

"În Est, am asistat la anexarea ilegală a regiunii Crimeea şi la consolidarea în mod constant a capabilităţilor militare, cu scopul extinderii puterii în regiune şi mai departe, cum s-a întâmplat în Siria", a precizat preşedintele României.

Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în 2014, după revoltele care au condus la înlăturarea de la putere a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici. În octombrie 2015, Rusia a iniţiat operaţiuni militare în Siria, pentru susţinerea regimului Bashar al-Assad.

Iohannis: Vrem ca schimburile comerciale dintre Turcia şi România să ajungă la 10 miliarde de dolari

Obiectivul comun al Turciei şi României este ca în următorii ani nivelul schimburilor comerciale să ajungă la nivelul de 10 miliarde de dolari anual, a declarat preşedintele Klaus Iohannis miercuri, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan.

"Turcia este primul partener comercial al României din afara Uniunii Europene şi al 5-lea partener la nivel global. Obiectivul nostru comun este ca în anii următori să atingem ţinta de 10 miliarde dolari anual ca nivel al schimburilor comerciale. Am discutat despre modalităţile în care putem avansa diferite proiecte şi în care putem creşte accesul investitorilor pe ambele pieţe", a declarat Iohannis, la Ankara.

Preşedintele a mai spus că în plan economic deja există o colaborare de succes, dar că intenţia este ca aceasta să fie extinsă atât din punctul de vedere al schimburilor comerciale, cât şi al investiţiilor.

"Am toată convingerea că astăzi am făcut paşi importanţi în vederea consolidării şi extinderii Parteneriatului Strategic dintre România şi Turcia. Cred că acest dialog direct susţinut, la cel mai înalt nivel, este dovada limpede a faptului că avem obiective şi interese comune", a spus şeful statului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici