Suciu: Raportul de control de la Colectiv nu caută vinovăţii personale, ci modificări de procedură

Concluziile raportului corpului de control al premierului privind Colectiv "nu duc la vinovăţii personale'', ci identifică procedurile care trebuie schimbate şi modificările legislative care trebuie trecute prin Parlament sau care pot fi luate la nivel de Guvern, a afirmat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

243 afișări
Imaginea articolului Suciu: Raportul de control de la Colectiv nu caută vinovăţii personale, ci modificări de procedură

Suciu: Raportul de control de la Colectiv nu caută vinovăţii personale, ci modificări de procedură

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a fost întrebat de jurnalişti dacă se pune problema schimbării secretarului de stat din MAI, Raed Arafat, în urma concluziilor raportului efectuat de corpul de control al prim-ministrului după incendiul de la Colectiv.

''Aceste rapoarte nu duc la vinovăţii personale. Dacă schimbările procedurale vor indica schimbări şi de competenţe se va lua în calcul şi acest lucru'', a spus Suciu.

El a precizat că premierul şi Raed Arafat au avut discuţii înainte de raport, dar vor urma şi altele.

''Se vor aşeza factorii decidenţi la o masă cu toate aceste propuneri de modificare de proceduri luate în calcul şi paşii necesari", a precizat Suciu.

Reprezentanţii mass-media au insistat asupra acestui subiect şi au întrebat dacă o persoană a cărei activitate a fost defectuoasă va fi păstrată la conducerea unei instituţii în aşteptarea schimbării procedurii, iar Dan Suciu a amintit că la ISU au fost deja schimbate conducerile.

El a reiterat ideea că raportul de control nu evidenţiază vinovăţii individuale, ci chestiuni care ţin mai mult de procedură.

''Identificăm procedurile, câte dintre ele trebuie schimbate şi în ce fel, identificăm modificări legislative care trebuie trecute prin Parlament sau care pot fi luate la nivel de Guvern, ăştia sunt paşii care urmează. Dacă de aici rezultă şi schimbări de competenţe, atunci se va lua în calcul şi schimbări de persoane care vor avea alte competenţe, dar e o decizie care urmează raportului'', a conchis Suciu.

Corpul de control al premierului a prezentat marţi raportul privind tragedia din Colectiv, precizând că se impune reformarea radicală şi îmbunătăţirea sistemului de asistenţă de urgenţă în caz de accidente colective, în condiţiile în care au fost deficienţe în funcţionarea instituţiilor.

Potrivit documentului, planul roşu de intervenţie nu a fost declanşat imediat, ci cu o întâriziere de 18 minute.

"Cu toate că cel puţin unul dintre apelurile primite conţinea elemente care arătau existenţa unei situaţii foarte grave, Planul Roşu de Intervenţie nu a fost declanşat imediat ci doar după parcurgerea unor etape, prevăzute în legislaţia în vigoare, care pot fi descrise ca fiind birocratice, în condiţiile în care aceeaşi legislaţie permite şi mecanisme mai rapide de intervenţie pentru alte situaţii de urgenţă (dezastre aviatice sau feroviare etc). Astfel, Planul Roşu de Intervenţie a fost declanşat, la ora 22:50, la 18 (optsprezece) minute de la primele apeluri la numărul unic de urgenţă şi la 7 (şapte) minute de la momentul informaţiilor primite de la echipajele aflate la locul intervenţiei", se arată în raportul Guvernului.

Guvernul mai spune că intervenţia de urgenţă în urma incendiului de la clubul Colectiv din Bucureşti din seara de 30 octombrie 2015 a fost în mare parte o acţiune necoordonată, cu elemente de improvizaţie a autorităţilor, aspect cauzat în principal de: lipsa de exerciţii în caz de urgenţe majore, neconcordanţe în legislaţie şi baza materială deficitară.

Palatul Victoria mai spune că, în aceste condiţii, se impune reformarea radicală şi îmbunătăţirea sistemului de asistenţă de urgenţă în caz de accidente colective, calamităţi şi dezastre în fază prespitalicească, precum şi a asistenţei de urgenţă în cadrul spitalelor.

"Controlul nu a putut concluziona cu privire la cauzele deceselor victimelor dezastrului din Colectiv, ulterior datei de 30.10.2015, având în vedere datele medicale insuficiente aflate la dispoziţie", se mai precizează în raport.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici