Votul pentru alegerea şefului TVR a început. Cvorumul, asigurat la limită

Votul pentru alegerea preşedintelui-director general al TVR a început la ora transmiterii acestei ştiri, cvorumul fiind asigurat la limită.

1079 afișări
Imaginea articolului Votul pentru alegerea şefului TVR a început. Cvorumul, asigurat la limită

Probleme de cvorum la plenul pentru preşedintele TVR. PNL, apel la PSD să nu boicoteze şedinţa (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

UPDATE: După impasul la care s-a ajuns dimineaţă din cauză că parlamentarii nu s-au mobilizat pentru a fi prezenţi la şedinţă, la ora transmiterii acestei ştiri cvorumul este asigurat, prin prezenţa a 274 de deputaţi şi senatori în plen.

Cvorumul legal este de 272 de parlamentari.

PNL a acuzat PSD de boicot, social-democraţii fiind nemulţumiţi de nominalizarea reprezentantului Guvernului, George Orbean, ca preşedinte-director general de către noul CA.

Lipsa de cvorum a şedinţei Parlamentului pe tema desemnării şefului TVR riscă să ducă la un blocaj, astfel încât preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, l-a contactat miercuri pe premierul Dacian Cioloş pentru a-i solicita emiterea unei OUG pentru rezolvarea situaţiei.

În condiţiile în care interimatul preşedintelui - directorul general al TVR, Irina Radu, expiră astăzi la ora 24:00, iar preşedintele propus de noul CA nu poate fi votat de Parlament având în vedere lipsa cvorumului, sigura soluţie fiind emiterea unei ordonanţe de urgenţă, au declarat surse din conducerea Parlamentului.

Potrivit acestora, sigura modalitate prin care conducerea TVR ar putea fi asigurată este emiterea unei OUG privind desemnarea unui preşedinte interimar al televiziunii publice, al cărui mandat va produce efecte până la următoarea şedinţă a plenului Parlamentului.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a încercat, miercuri dimineaţă, pe parcursul pauzei de consultări solicitate de liderii grupurilor parlamentare, să ia legătura cu premierul Dacian Cioloş pentru a găsi o soluţie de ieşire din blocajul în care TVR a fost aruncat din cauza lipsei de cvorum.

Dacian Cioloş conduce, la această oră, şedinţa săptămânală de Guvern.

PNL a făcut apel la PSD, prin intermediul unui comunicat de presă remis MEDIAFAX, să asigure cvorumul la şedinţa de miercuri.

''Atragem atenţia PSD asupra consecinţelor grave pe care le-ar avea o astfel de decizie de boicot, bazată doar pe considerentul că persoana propusă pentru funcţia de preşedinte-director general al TVR provine din partea Guvernului, şi nu din partea PSD. Menţinerea aceleiaşi atitudini iresponsabile din partea PSD, alimentată de orgoliul politic de a face numiri predeterminate, este de natură a sabota cu intenţie un proces firesc de soluţionare a unei situaţii dramatice'', au avertizat liberalii.

''În momentul de faţă, mandatul interimar al fostului director al televiziunii publice a expirat, iar activitatea TVR riscă să intre într-un blocaj total atât în privinţa plăţii salariilor angajaţilor, a facturilor, ori a altor operaţiuni financiare urgente care reclamă semnătura conducătorului instituţiei. Pentru aceste motive, facem apel la parlamentarii PSD şi ai celorlalte formaţiuni politice parlamentare să trateze cu deplină responsabilitate şedinţa de astăzi a Parlamentului, punând în prim plan interesul legitim al funcţionării instituţiei televiziunii publice'', se mai arată în comunicat.

La ora transmiterii acestei ştiri, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat o pauză de consultări.

"Comitetul liderilor, împreună cu cei doi preşedinţi ai comisiilor de cultură din Camera Deputaţilor şi Senat şi prezidiul (au decis să-n.r.) avem o pauză de consultări de un sfert de oră. Vă rog frumos să nu părăsiţi sala de plen. Rugămintea mea este următoarea: dragi colegi, trebuie să luăm o decizie pe baza Legii 41 cu privire la TVR. În acest moment avem un CA votat de Parlamentul României, dar nu suntem într-un cvorum legal pentru a supune la vot preşedintele propus de CA", a declarat Valeriu Zgonea.

Propunerea noului Consiliu de Administraţie al TVR pentru funcţia de preşedinte-director general, George Orbean, a primit aviz negativ în Comisiile reunite de cultură ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici