Plenul reunit al Parlamentului a validat Consiliul de Administraţie al SRTv. UDMR a părăsit şedinţa: Nu putem asista la apărarea legionarilor. Haşotti a recitat din Gyr

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a validat marţi noul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune (SRTv) cu 312 ''pentru'', 21 ''împotrivă'' şi un singur vot anulat, şedinţa fiind marcată de un scandal pe tema nominalizării Oanei Stănciulescu, acuzată că ar avea opinii pro-legionare.

Plenul reunit al Parlamentului a validat Consiliul de Administraţie al SRTv. UDMR a părăsit şedinţa: Nu putem asista la apărarea legionarilor. Haşotti a recitat din Gyr (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

Ulterior validării, toţi membri Consiliului de Administraţie al TVR au depus jurământul în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului.

Noii membri ai Consiliului de Administraţie vor desemna din rândul lor un preşedinte, care va fi audiat în Comisiile reunite de Cultură, iar apoi va primi un vot de validare în plenul Parlamentului.

Plenul a fost marcat de dispute pe marginea nominalizării Oanei Stănciulescu, acuzată că ar avea opinii pro-legionare. UDMR a părăsit plenul, în condiţiile în care PNL şi ALDE au apărat-o pe ziaristă.

Problema a fost ridicată de deputatul Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, care a arătat că minoritatea pe care o reprezintă are o problemă cu propunerea PNL pentru Consiliul de Administraţie al TVR.

''Atunci când PNL a susţinut legea pentru combaterea naţionalismului, doamna Oana Stănciulescu, ziaristă recunoscută, s-a implicat fundamental în acest proces de a combate legea care a fost propusă de PNL. Vreau să punctez în mod special atitudinea pro aducere pe primul plan a mişcării legionare, e vorba de poetul Radu Gyr, pion la mişcării legisonare'', a declarat Vainer.

În apărarea Oanei Stănciulescu a sărit senatorul ALDE Cristiana Anghel, care a spus că nu se pot condamna toţi oamenii de cultură din respectiva perioadă doar pentru că au avut anumite opţiuni politice.

''Mişcarea legionară românească, împreună cu cea din Bulgaria, sunt singurele mişcări care nu au fost condamnate la Nurnberg, pentru crime de război. Nu se poate să ne îngropăm toată cultura românească din perioada respectivă, doar pentru faptul că unii, la un moment dat (...) Eu nu discut despre oamenii respectivi. Eu nu discut despre Nae Ionescu, Mircea Vulcănescu, Mircea Eliade, eu nu discut din punct de vedere politic. Eu pun problema pentru ceea ce reprezintă ei pentru acest neam şi pentru lucrul acesta nu avem voie să dăm uitării'', a spus Cristiana Anghel.

Poziţia senatorului ALDE a stârnit nemulţumirea celor de la UDMR, care au părăsit sala de plen, nu înainte de a cere celor care apără mişcarea legionară să îşi ceară scuze de la tribuna Parlamentului.

''Eu sunt aici în Parlamentul României de 26 de ani. Nu am apucat o luare de cuvânt în care să se apere mişcarea legionară şi mi-am respectat colegii din motivul respectiv. Să ne trezim în 2016 că în mod direct sau indirect să apere cineva mişcarea legionară, eu nu pot concepe acest lucru (...) Vom părăsi şedinţa dacă cei care au sărit în apărarea celor legionarilor nu îşi vor cere scuze'', a declarat Marko Bella, liderul senatorilor UDMR.

Senatorul PNL Puiu Haşotti a susţinut că aleşii trebuie să facă o diferenţă între ''o greşeală politică din tinereţe'' a unor oameni şi contribuţia pe care aceştia au avut-o la cultura românească, afirmând că Oana Stănciulescu nu este legionară şi că, aşa cum activitatea sa parlamentară arată, nici el nu a fost niciodată pro-fascist sau antisemit.

Liberalul a recitat de la tribuna Parlamentului versuri scrise de Radu Gyr. "Vorbeaţi de Radu Gyr. Nu am să intru într-o polemică, dar Radu Gyr a spus în poezie: «Al cui e Ardealul?/ Întreabă pădurea câmpia şi dealul/ Al nostru e, pământ din vechi pământ şi sânge din latinul nostru sânge/ Un dor avem în el şi cel mai sfânt şi nimeni astăzi nu ni-l poate frânge». Şi asta este legionară?", a mai spus senatorul PNL.

"Am văzut şi acea scrisoare a unor intelectuali, trei sferturi dintre ei îmi sunt necunoscuţi, poate este vina mea. Doamna Oana Stănciulescu nu a vorbit din perspectiva unei laude aduse opţiunilor politice ale unor oameni de cultură de mare valoare pentru România. Deci noi trebuie să facem o separaţie foarte clară între nişte opţiuni politice greşite pe care le-au avut aceşti oameni şi marea contribuţie la cultura României şi din această perspectivă a vorbit distinsa doamnă şi a vorbit corect", a adăugat liberalul.

Dezbaterile plenului au fost apoi sistate, parlamentarii intrând în procedură de vot.

O petiţie împotriva desemnării Oanei Stănciulescu în CA TVR a fost iniţiată de mai multe personalităţi ale vieţii culturale săptămâna trecută.

''Oana Stănciulescu s-a făcut cunoscută ca foarte activă în cultivarea memoriei unor personalităţi şi valori de extremă dreapta din istoria culturii româneşti. Cu o consecvenţă, ce trebuie subliniată, jurnalista îşi face un crez din a reabilita, şi eroiza o serie de personalităţi de orientare legionară, xenofobă, antieuropeană şi antidemocrată. Pe aceştia i-a declarat repetat „eroii noştri“. Câteva exemple sunt revelatoare: la 23 februarie, acest an, într-o dezbatere la Realitaea TV, Oana Stănciulescu declara că Radu Gyr, cunoscut poet legionar, autorul imnului mişcării legionare, personalitate recuperată de IIon Antonescu în regimul căruia a ocupat importante demnităţi şi scriitorul şi publicistul Vintilă Horia, cunoscut ca prohitlerist sunt „reperele ei morale”. Şi, cu prestigiul câştigat întotdeauna de omul de pe ecran, recomanda societăţii româneşti să adopte aceste repere morale'', se arată în petiţie.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 15 comentarii
Taguri:
CAMERA DEPUTATILOR ,
TVR ,
udmr ,
consiliu ,
validare ,
consiliul de administratie ,
srtv
COMENTARII
 • eu :) 26 mar 2016

  Un cioban ardelean statea pe iarba, in apropierea unei fantani. Un om se duce la fantana cu intentia de a bea.
  - Nu bea, omule, e otravita!
  - Nem to dom.
  - Apai bea, dar incet, ca-i rece.

 • CEDO 25 mar 2016

  Site-ul Mediafax este direct raspunzator pt gazduirea unor comentarii care incita la ura interetnica, amenintari cu moartea la adresa unor etnii etc. Conform unei hotarari din luna ianuarie ac. a Curtii Europene.

 • @qwe 22 mar 2016

  A tinut maaaa-ta un kaaaakat 9 luni in burta si s-a plodit aici. Ba tiganeee mars cu tot neamul tau de cotarle imputite in frunte cu Tokes, Hunor, Bella etc, etc . Sariti gardul pana nu venim dupa voi boratilor.

 • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
Nu mai e nimic de făcut?! Anunţul care arată DEZASTRUL cu cinci zile înainte de alegeri. Datele despre Firea sunt de NECONTESTAT