Iohannis: Decizia instanţei nu influenţează calitatea de lider PNL şi nici candidatura la Preşedinţie

Klaus Iohannis spune că decizia Tribunalului Bucureşti privind modificarea statutului PNL nu influenţează în niciun fel calitatea sa de preşedinte al PNL, şi nici candidatura sa la Preşedinţie, el spunând că după ce vor vedea motivarea instanţei "probabil" că liberalii o vor contesta.

148 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Decizia instanţei nu influenţează calitatea de lider PNL şi nici candidatura la Preşedinţie

Klaus Iohannis (Imagine: Codrin Prisecaru/ Mediafax Foto)

Întrebat marţi, într-o conferinţă de presă la Târgovişte, cum afectează decizia Tribunalului Bucureşti funcţionarea PNL sau a ACL, Klaus Iohannis a spus că sentinţa pronunţată de către magistraţi în ceea ce priveşte modificarea statutului PNL "nu afectează în absolut niciun fel" modul de acţiune al ACL sau statutul său de preşedinte al PNL.

"Nu afectează absolut deloc. Este în primă instanţă şi chiar şi aşa trebuie să vedem un pic ce s-a decis acolo. Au fost înaintate spre validare instanţei modificările din statut, documentele congresului extraordinar şi documentele congresului ordinar. În ce priveşte documentele congresului extraordinar şi congresul ordinar, inclusiv alegerea mea şi a conducerii PNL, nu au fost niciun fel de obiecţiuni şi ele au fost acceptate ca atare. Instanţa nu a acceptat în integralitate modificările din statut care au fost aduse, dar asta este o problemă birocratică, o problemă care nu afectează în absolut niciun fel modul în care acţionăm noi sau faptul că sunt preşedintele PNL în continuare", a spus Klaus Iohannis.

Liderul PNL a adăugat că, cel mai probabil, decizia Tribunalului Bucureşti va fi contestată după ce instanţa o va motiva.

"În momentul în care vom primi motivarea instanţei vom vedea foarte exact despre ce articole este vorba, vom discuta în conducerea vechiului PNL cum procedăm, probabil vom contesta, vom apela decizia instanţei în punctele care credem noi că ne sunt nefavorabile. Dar pot să vă asigur că aceasta este o procedură judiciară care nu are niciun fel de urmări practice pentru modul în care funcţionăm acum, nu are nicio influenţă asupra statutului meu de preşedinte al PNL, nu are nicio influenţă asupra procesului de fuziune PNL-PDL. Deci nu are absolut nicio influenţă, poate spre supărarea unora dintre contracandidaţi, asupra faptului că sunt în continuare candidatul desemnat pentru prezidenţiale. Deci aceste lucruri nu pot fi absolut deloc influenţate", a mai spus Iohannis.

Întrebat ce înţelege prin "vechiul PNL", Iohannis a spus că PNL şi PDL sunt "un partid" , doar că acesta nu este trecut în registrul formaţiunilor politice din România, şi de aceea a folosit termenul "vechiul PNL".

Tribunalul Bucureşti a respins modificările aduse statutului PNL la congresul din iunie, menţionând că "ia act de lucrările congresului", la care Klaus Iohannis a fost ales preşedinte al formaţiunii, în baza derogărilor privind vechimea necesară în partid.

În decizia luată luni de Tribunalul Bucureşti, se arată că instanţa "ia act de lucrările congresului", dar "respinge capătul de cerere cu privire la modificarea statutului".

"Admite în parte cererea formulată de petentul Partidul Naţional Liberal, prin secretar general Marian Petrache. Dispune consemnarea în registrul partidelor politice a documentelor ce atestă desfăşurarea adunărilor generale ale partidului, respectiv procesul-verbal al Congresului Extraordinar din data de 27.06.2014 şi procesul-verbal al Congresului Ordinar din data de 28.06.2014. Admite în parte cererea de intervenţie voluntară principală formulată de intervenientul Dănuţ Bădău. Respinge cererea formulată de petentul Partidului Naţional Liberal de încuviinţare a modificărilor aduse Statutului Partidului Naţional Liberal", se arată în decizia Tribunalului Bucureşti.

Cererea de înregistrare a modificărilor aduse Statutului PNL a fost depusă la Tribunalul Bucureşti în 8 iulie, iar judecarea a început în 7 august, când instanţa a constatat că a fost formulată o cerere de intervenţie în interes propriu de către Dănuţ Bădău, primarul oraşului Pucioasa, judeţul Dâmboviţa, care a solicitat anularea Congresului PNL din 28 iunie şi a tuturor actelor emise în legătură cu acesta.

La următorul termen, din 5 septembrie, instanţa a dispus disjungerea cererii de intervenţie formulată de Bădău în contradictoriu cu Partidul Naţional Liberal şi a dispus formarea unui nou dosar şi înaintarea către Tribunalul Bucureşti - Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal, pentru a fi discutată solicitarea de anulare a deciziilor de la Congresul PNL din 28 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici