Iohannis: Nu cred că politicienii trebuie sancţionaţi pentru atac la justiţie prin pierderea funcţiei

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că nu crede că politicienii care atacă justiţia prin declaraţii trebuie sancţionaţi prin pierderea funcţiei, ci CSM să se exprime tranşant împotrivă, clasa politică să considere ca avertisment şi să nu facă astfel de declaraţii pentru că îi dăunează.

273 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Nu cred că politicienii trebuie sancţionaţi pentru atac la justiţie prin pierderea funcţiei

Klaus Iohannis (Imagine: Silvana Armat/Mediafax Foto)

Întrebat, la Adevărul Live, dacă este de părere că politicienii care atacă justiţia ar trebui sancţionaţi, Klaus Iohannis a spus că nu crede că trebuie să fie sancţiuni pentru politicienii care atacă justiţia, ci clasa politică să fie suficient de matură să nu facă astfel de declaraţii pentru că îi dăunează.

"Aici se pot judeca lucrurile în mai multe feluri. Eu nu cred că trebuie să avem sancţiuni pentru politicieni, eu cred că trebuie să avem o clasă politică suficient de matură încât fiecare politician are interesul legitim să nu facă astfel de declaraţii fiindcă îi dăunează. Pentru asta trebuie să avem, evident, şi o conştientizare în rândul electoratului, nu cred că e nevoie să mergem până acolo să spunem că dacă cineva a încălcat independenţa justiţiei trebuie să-şi piardă funcţia sau postul sau ceva, nu, dar CSM trebuie să reacţioneze imediat şi să sancţioneze cu declaraţia respectivă. Atenţie! Acel politician a încălcat independenţa justiţiei prin declaraţia pe care a făcut-o, am avut chiar şi în campanie cazuri destul de concrete şi sancţionate de CSM", a afirmat Iohannis.

El a adăugat că CSM trebuie să se exprime tranşant împotriva acestor declaraţii şi clasa politică să o ia ca "nişte avertismente foarte, foarte serioase" şi să nu-şi dorească să încalce independenţa justiţiei.

"Aceste lucruri trebuie să meargă mai departe în sensul că CSM trebuie să se exprime tranşant, iar clasa politică trebuie să privească aceste declaraţii ca şi nişte avertismente foarte, foarte serioase şi atunci toată lumea va încerca să intre în normal. Dorinţa mea este de a aduce lucrurile din zona senzaţionalului în zona normalităţii. Niciun politician nu trebuie să-şi dorească să facă notă discordantă încălcând independenţa justiţiei, dimpotrivă, trebuie să-şi cântărească vorbele în aşa fel încât să nu poată fi interpretată ca şi atac la justiţie", a mai spus Iohannis.

Judecătorul Horaţius Dumbravă a spus marţi, în cadrul şedinţei plenului CSM, că politicienii şi persoanele publice ar trebui să fie obligaţi să demisioneze dacă atacă independenţa justiţiei, el cerând sprijinul preşedintelui Klaus Iohannis pentru asigurarea "instrumentelor necesare" în acest scop.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici